Vijesti
8. 8. 2019.

Kontinuirana pomoć naše Vlade Hrvatima u BiH - novih 25,8 milijuna kuna za bolnice, vrtiće, škole, domove…

Vlada RH na čelu s predsjednikom Andrejem Plenkovićem nastavlja s pružanjem snažne potpore Hrvatima u BiH. Tako je na svojoj zadnjoj sjednici, održanoj 1. kolovoza, donijela „Odluku o raspodjeli sredstava za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu“.

Hrvatska bolnica „Dr. fra Mato Nikolić”

Tom će odlukom naši sunarodnjaci iz državnog proračuna RH dobiti 25,8 milijuna kuna za bolnice, medicinsku opremu, vrtiće, škole, dječja igrališta...

Tako će za početak gradnje novog Doma zdravlja u Kiseljaku Hrvatska dati 750.000 kuna, a za tamošnji Caritasov Dom za nemoćne i starije osobe dodatnih 1,3 milijuna kuna. Hrvatskoj bolnici „Dr. fra Mato Nikolić” u Biloj namijenjeno je 1,5 milijuna kuna, milijun kuna ide Županijskoj bolnici Livno, a 420.000 kuna Domu zdravlja u Novom Travniku. Za sportsku dvoranu na Kupresu izdvaja se 400.000 kuna, a za onu u Čitluku - 500.000.

Katolička crkva

Dio potpora namijenjen je Katoličkoj crkvi u BiH: tako će, među ostalim, 400.000 kuna pripasti Mostarsko-duvanjskoj biskupiji, 450.000 franjevačkom samostanu u Tuzli, franjevcima u Ljubuškom i Tolisi ukupno 700.000 i 500.000 franjevačkom samostanu Plehan.

Hrvatska će s 450.000 kuna financirati i obnovu i opremanje Hrvatske radiotelevizije Herceg Bosne sa sjedištem u Mostaru.

Opstojnost & ravnomjerna raspodjela

Na navedenoj sjednici državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske (i član Predsjedništva HDZ-a) Zvonko Milas istaknuo je da Vlada RH kontinuirano pruža potporu Hrvatima u BiH, štiteći njihova prava kao konstitutivnog i ravnopravnog naroda:

- Pri financiranju razvojno-socijalnih projekata vodimo se trima ključnim kriterijima: dugoročni učinak za opstojnost hrvatskog naroda u BiH, partnerstvo s lokalnom zajednicom i ravnomjerna zemljopisna raspodjela. Ovom Odlukom Vlada RH nastavlja pružati važnu pomoć udrugama i ustanovama Hrvata u BiH te osnažuje i hrabri hrvatski narod u njegovom nastojanju za ostanak i razvoj te očuvanje nacionalnog identiteta.

Stvarna ravnopravnost Hrvata

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković poručio je pak da se rezultati potpore vide u brojnim mjestima u kojima žive Hrvati u BiH:

- Naša je politika prema BiH da razvijamo dobrosusjedske odnose i partnersku suradnju. RH i BiH vezane su jedna na drugu, BiH nema većeg zagovornika, prijatelja i saveznika od Hrvatske u bilo kojoj međunarodnoj instituciji, no naša Vlada podjednako jasno želi da Hrvati budu ravnopravan narod u BiH te da budu na legitiman način zastupljeni u tijelima vlasti.

Odluku Vlade RH, s popisom svih financiranih projekata od interesa za hrvatski narod u BiH, možete preuzeti OVDJE.

88 projekata u BiH

Još u lipnju, podsjetimo, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas izvijestio je Hrvatski sabor da je Vlada za 50 posto u odnosu na godinu prije povećala novčana sredstva za pomoć našim sunarodnjacima u 12 europskih država.

Najveća potpora namijenjena je programima hrvatskog naroda u BiH: novčana sredstva za petinu su veća u odnosu na godinu prije, a njima je financirano 88 projekata. Primjerice, u funkciju je stavljen dom za siromašnije studente u Mostaru, opremljen je studentski dom u Sarajevu, otvoren odjel osnovne škole u Grudama, obnovljena mala škola u Širokom Brijegu...

Kontinuirano povećavanje potpore Hrvatima iz BiH, iseljeništvu & našoj nacionalnoj manjini u 12 europskih država

A A A