Vijesti
11. 9. 2019.

Zašto su smanjene kamate, zašto je prosječna plaća porasla za 800 kn? Zato što vodimo odgovornu ekonomsku politiku!

(VIDEO) Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković gostovao je u 1. ovosezonskoj emisiji HRT-a „A sada Vlada“. Među ostalim, komentirao je imenovanje Dubravke Šuice za potpredsjednicu Europske komisije, pozitivne ekonomske trendove, rast prosječne plaće, učinke poreznog rasterećenja, restrukturiranje Agrokora...

S predsjednikom Plenkovićem razgovarala je urednica i voditeljica Eliana Čandrlić, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O IMENOVANJU DUBRAVKE ŠUICE

To je prije svega postignuće cijele Hrvatske i jedan od naša dva velika uspjeha unazad dva mjeseca - nakon izbora Marije Pejčinović Burić za glavnu tajnicu Vijeća Europe. Dubravka Šuica dobila je čast da u ime Hrvatske bude potpredsjednica, to je priznanje vanjskopolitičkoj snazi RH, i to nakon samo šest godina članstva u Europskoj Uniji.

Imenovanje Dubravke Šuice - potvrda hrvatske snage u Europskoj uniji!

O RACIONALNOM UPRAVLJANJU DRŽAVOM

Već tri godine upravljamo zemljom, a naša je Vlada dobila sve moguće kosture iz hrvatske tranzicije. Prosječna se plaća u tri godine digla za 800 kuna, a imate i prosječnu plaću u Zagrebu od 7.500 kuna. Svi bismo mi htjeli da ljudi imaju što veće plaće, no istodobno se zapitajmo zašto su smanjene kamate, zašto je ministar Zdravko Marić mogao izdati papire po negativnoj kamatnoj stopi. Pa zato što dobro i racionalno upravljamo! Nismo ni rasipnici ni škrtice. Ne želimo ponavljati greške prijašnjih Vlada. Najlakše se zadužiti, a ja to neću napraviti. Želim saslušati kome i kako pomoći, a da pritom ne srušim temelje ekonomske politike. To je bit. Sagledat ćemo sve prijedloge o povećanju plaća u državnim i javnim službama.

O STABILNOSTI KOALICIJE

Ponavljam - netočna je teza da je suvremena Hrvatska usporediva s NDH i da smo faktor nestabilnosti u regiji. Netočna je i teza da Vlada potiče klimu nesnošljivosti. Ne znam što će Milorad Pupovac kazati (razgovor je vođen prije novinske konferencije SDSS-a - op. ur.), no parlamentarna većina nije upitna, mandat ćemo odraditi do kraja, i to unatoč svima koji su nas pokušali destabilizirati. Sve te priče da sam „briselac“, to su sve laži. Jako sam sretan što počinje vruća politička jesen - jedva čekam da idući tjedan u Saboru kažemo neke stvari!

O POSLOVANJU FORTENOVE

Restrukturiranje Agrokora bit će jedan od najvećih političkih, ekonomskih i financijskih uspjeha naše Vlade. Gledam sve te trbuhozborce, komentatore i političare koji bi htjeli da je sve propalo. Prijetila je propast, ali mi nismo dopustili da nam takav ekonomski gigant propadne, a da potom „domino efektom“ propadnu i svi ostali. Dogodio bi se kolaps hrvatske ekonomije. Neki su tada zagovarali izbore. To su ekonomski i politički nepismeni ljudi, sve bi propalo da smo išli na izbore. Meni je najvažniji opći interes. Tvrtka sada polako izlazi iz krize i kreće se prema tržišnim uvjetima, a to se ne bi dogodilo bez naše političke odvažnosti. S vremenom će se pokazati da je to dobro, očekujem ozbiljnost od novih vlasnika. Očuvali smo hrvatski interes.

Fortenova na putu konačnog oporavka i očuvanja radnih mjesta, i to bez kune troška za porezne obveznike!

O BRODOGRADNJI

Što se tiče 3. maja, procijenili smo da možemo vjerovati g. Ediju Kučanu. Zato smo odlučili i izdati jamstvo, i sada vidim da to sve dobro ide. Kada smo to utvrdili, našli smo model kako ići naprijed. Stvari dobro napreduju. Što se tiče Uljanika, nema diskriminacije Pule i Istarske županije. Imali smo sjednicu Vlade u Puli, nema što nismo učinili za Istru. Četiri i pol milijarde kuna za neizgrađene brodove, naših i vaših kuna. Zadaća nove stečajne upraviteljice jest naći model koji je održiv. Da znamo „tko pije, a tko plaća“. Do sada se to, nažalost, nije znalo. 

O POREZNOJ REFORMI

U našem mandatu imali smo četiri vala porezne reforme. Rasteretili smo gospodarstvo za 10 milijardi kuna, a pritom imamo proračunski višak, smanjenje javnog duga i nema deficita. Jako je bitno da to građani shvate. To nije baš bilo redovito kod nas. U javnom je savjetovanju 8-9 zakona plus pravilnik koji se odnosi na neoporezivi dio. Reakcije poslodavaca na sve ovo su sjajne. Toliko smo toga omogućili da rasteretimo poslodavce. Naći ćemo cjelovito rješenje, da održimo sve kako je danas, a da svi ovi budu donekle namireni.

O KANDIDATURI MILANA BANDIĆA

Nisam razgovarao s Milanom Bandićem. Što se toga tiče, ne skačem na prvu loptu.

A A A