Vijesti
13. 9. 2019.

Uz dosadašnje 2 milijarde, nakon sjednice Vlade u Krapini očekujem najmanje milijardu kuna novih investicija u Hrvatsko zagorje

Naša Vlada nastavlja s pozitivnim ekonomskim trendovima koje je pokrenula, a i prva je izgradila istinsko, iskreno partnerstvo s lokalnim jedinicama, zahvaljujući čemu se u KZŽ-u realiziraju tisuće projekata i podiže životni standard - istaknuo je saborski zastupnik i predsjednik krapinsko-zagorskog HDZ-a Žarko Tušek u razgovoru za tjednik Zagorje International.

Prenosimo ključne dijelove intervjua, skupa s uvodom novinara Alena Brodara:

Tijekom cijelog ljeta radilo se na gradilištima diljem Zagorja budući da su u proljeće čelnici gradova i općina u raznim ministarstvima potpisali vrijedne ugovore za projekte na svom području, među kojima se svakako ističu oni za gradnju vrtića i prometne infrastrukture. A ništa manje aktivna ne očekuje se ni politička jesen. Stoga smo razgovarali sa saborskim zastupnikom, članom Predsjedništva HDZ-a i predsjednikom Županijske organizacije HDZ-a Žarkom Tušekom, koji se pokazao kao bitna spona između lokalnih i državne vlasti. Pogodan je sugovornik i zbog 54. Tjedna kajkavske kulture u Krapini, središnje manifestacije koja veliča „kaj“ i označava početak jeseni u Zagorju, a s kojom Tušek, osim što je iz Krapine, ima i drugu veliku poveznicu - kao tekstopisac i skladatelj koji je već cijelo desetljeće prisutan na Festivalu kajkavske popevke.

Kako biste nakon ljeta sumirali prva tri kvartala ove političke godine?

Dinamično razdoblje u svakom slučaju. Dinamično politički, jer je očigledno da u javnom prostoru već određeno vrijeme djeluje nekoliko opcija koje imaju, neovisno o svjetonazorima svojih lidera - ako ga uopće imaju - jasan zajednički nazivnik, a to su destabilizacija hrvatskih institucija i populističko podilaženje. A sve to bez ikakvih argumenata, znanja i uopće želje za bilo kakvim konstruktivnim radom. No, nekako osjećam da je taj trend ipak u silaznoj putanji.

Dinamično je bilo i na planu rješavanja ekonomskih problema iz prošlosti, koji su sustigli našu Vladu na čelu s Andrejem Plenkovićem, a koje je više nego uspješno prebrodila pokrenuvši i zadržavši pozitivne trendove kao što su kontinuirani gospodarski rast, suficit državnog proračuna, konsolidirane javne financije, smanjenje javnog duga, rast plaća i mirovina - uz istodobno porezno rasterećenje i gospodarstva i građana. Pozitivna dinamika osjećala se i u partnerstvu Vlade i naših jedinica lokalne samouprave te u realizaciji tisuće projekata u njima. Brojka od dvije milijarde kuna vrijednih projekata odavno je premašena u našoj županiji, danas isprepletenoj mrežom projekata koji u potpunosti mijenjaju vizure Hrvatskog zagorja i životni standard u njemu.

Možete li najaviti sjednicu Vlade RH u Krapini? Odakle uopće ideja za to, koja je simbolika i što se konkretno od nje može očekivati? Na njoj bi se, kako je već u više navrata najavljeno, uz dvije milijarde kuna projekata koji se trenutačno odvijaju na području KZŽ, trebali pokrenuti novi, višemilijunski projekti?

Sjednica Vlade u Krapini posljedica je političke platforme koju je upravo naša Vlada i postavila. Ona čini sve kako bi dijalog središnje, regionalne i lokalne razine upravljanja bio na najvišoj razini, kako bismo svi uistinu bili partneri. Bilo je već više sjednica Vlade izvan Zagreba, a za ovu u Krapini pripreme već traju. U svojoj stalnoj komunikaciji s lokalnim čelnicima detektirao sam ključne teme, prije svega u komunalnoj infrastrukturi, najviše u domeni Hrvatskih voda i Hrvatskih cesta. Stoga sjednicu Vlade pripremamo na nekoliko razina - strateške projekte za Krapinsko-zagorsku županiju s pogledom na desetljeće pred nama, projekte koji su u domeni javnih društava i koji potiču ravnomjerni regionalni i ruralni razvoj te, treće, konkretne projekte po lokalnim jedinicama, koji izravno utječu na standard života u svakoj našoj općini i u svakom našem gradu.

Očekujem najmanje milijardu kuna novih investicija uz podršku Vlade RH. Radi se o povijesnom političkom događaju, koji treba detaljno pripremiti i najbolje moguće iskoristiti, a za to nam treba sloga svih u javnom i političkom prostoru županije te suradnja u interesu Hrvatskog zagorja. Iskren odnos prije svega, a toga nam u Krapinsko-zagorskoj županiji ponekad fali, ako nas usporedim s nekim drugim dijelovima RH.

Kampanja se naime lagano zahuktava, što možemo očekivati od predsjedničkih izbora u Zagorju?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s puno emocija obnaša najvišu političku dužnost u RH. Njezino domoljublje je iskreno, ona ga ne skriva - ona ga dijeli sa svojim narodom. S druge strane, njezino međunarodno djelovanje, koje proizlazi i iz osobne političke snage i relevantnosti, jača Hrvatsku u svakom segmentu. U okviru svojih ustavnih ovlasti, koje nema potrebe mijenjati, predsjednica je ispunila sva očekivanja koja smo od nje imali.

Uvjeren sam da će uz snažnu podršku, prije svega naroda, a onda HDZ-a i ostalih stranaka koje će je podržati, izboriti drugi mandat. I na prošlim je izborima u KZŽ-u ostvarila izvrstan rezultat, koji u tadašnjim političkim okolnostima mnogi nisu očekivali. Siguran sam da će na izborima koji su pred nama ostvariti još bolji.

Malo osobno za kraj. Mnogi ne znaju, ali spadate u red aktivnijih autora glazbe i tekstova na zagorskoj glazbenoj sceni. Vaša pjesma je i ove godine na Festivalu kajkavske popevke?

Istina. I nekako sam baš sretan zbog ovogodišnje popevke, koja se zove „Nek nam ta popevka zazvoni“. Ovaj put tekst nisam pisao, već sam glazbu radio na tekst poznatog novinskog urednika i pjesnika Milivoja Pašičeka. Kao i svaki put do sada, glazbu sam radio vođen ljubavlju prema „kaju“, tradiciji i našoj kulturi, vjerujem da će i publika to prepoznati.

A A A