Vijesti
15. 9. 2019.

S HDZ-om čvrsto iza sebe i sa svojim međunarodnim postignućima, predsjednica RH nema ozbiljnijeg konkurenta!

Od njezinih hvalevrijednih poteza izdvojit ću inicijativu Triju mora, kojoj se nedavno priključila i Njemačka. Koji je pak istaknuti potez u svom mandatu napravio Ivo Josipović? Ili Zoran Milanović? Zar sramotni Lex Perković? - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković u Točki na tjedan N1 televizije.

Prenosimo Jandrokovićeve ključne poruke:

O POBJEDI KOLINDE GRABAR-KITAROVIĆ

Kolinda Grabar-Kitarović bila je, jest i bit će kandidatkinja HDZ-a. Velika su postignuća Hrvatske u zadnjih nekoliko godina te bi njezin ostanak na mjestu predsjednice bio puno sigurniji za RH, nego dolazak kandidata koji potiču isključive rasprave i koriste težak rječnik. Poslušajte retoriku njezinih protukandidata, način na koji komuniciraju, to su poruke koje me podsjećaju na razdoblje podjela, nesnošljivosti, rascjepa između lijeve i desne Hrvatske.

Od njezinih poteza izdvojio bih hvalevrijednu inicijativu Triju mora, kojoj se nedavno priključila i Njemačka. Europa, koja je danas u previranjima i vjerojatno najkompleksnijoj situaciji od samog formiranja, dobila je inicijativu u kojoj Hrvatska može vrlo kvalitetno artikulirati svoj interes. A baš sam razmišljao, pokušao se sjetiti, koji su to istaknuti potez u svom mandatu napravili Stipe Mesić ili Ivo Josipović?! Da, Mesić je otvorio hrvatske arhive da u njih ulaze strani novinari. To je bio „briljantan“ potez jednog hrvatskog predsjednika. A za Josipovića ne sjećam se baš ničega. Ili Zoran Milanović? Zar sramotni Lex Perković, koji nas je zavadio s pola Europe? Podsjetio bih i da je u njegovo vrijeme ukinuto pokroviteljstvo komemoracije na Bleiburgu.

Ako predsjednica kvalitetno odradi kampanju, ako HDZ bude čvrsto stajao iza nje - a stajat će! - onda joj nitko nije opasan, ni Miroslav Škoro ni Zoran Milanović. Čvrsto sam uvjeren da će pobijediti - jer ona može dobiti glasove i desnice i centra! Moguće je da će poneki i u HDZ-u pokušati to onemogućiti, ne isključujem ni tu opciju, ali znat ćemo se s time nositi.

O NAPADIMA NA PREDSJEDNICU

Rijetko koja osoba trpi ovoliko napada kao predsjednica Republike. Najnoviji primjer je slučaj Pipi Duga Čarapa, u kojem je sudjelovala u akciji promoviranja čitanja. Čitao sam na internetu, hrpa zlonamjernika i primitivaca komentira na najgnusnije načine. Politički protivnici i slijeva i zdesna koriste te metode, nije im problem bilo koga oblatiti i uvrijediti. To je postalo normalno u Hrvatskoj - da o onom tko vam se ne sviđa govorite bez ikakvih argumenata i da ga napadate.

O PRAVILIMA IGRE

Nismo razgovarali o stegovnim postupcima, ali unutar stranačkih tijela razgovarat ćemo o pravilima igre na predsjedničkim izborima. Ako su naš prioritet predsjednički izbori - da predsjednica Republike obrani svoj mandat - onda ćemo sve resurse podrediti tome. I u okviru kampanje za predsjedničke izbore netko može isticati svoje ambicije, ali da to ne bude štetno za stranku i našu kandidatkinju. Jer je cilj, ponavljam, pobijediti na predsjedničkim izborima.

Ne može se voditi kampanja, a istodobno imati iz prvih redova one koji će je potkopavati. Dugo sam u HDZ-u i nisam naučio da privatni interes ide ispred interesa stranke. Ako vodite političku bitku sa suparnicima i netko iz vaših redova vam u tom trenutku podmeće nogu ili vam udara šakom u leđa, pa naravno da ćete reagirati. Vrijedi demokracija sa sve. Ako on može izreći svoje, naravno da ćemo i mi izreći svoje.

O HRVATSKOM PREDSJEDANJU EU-om

Pred Hrvatskom je predsjedanje Europskom unijom, i jako je važno da ostavimo dobar dojam. Ne samo zbog imidža, nego i jer će se po tome procjenjivati kapacitet RH da odradi vrlo odgovornu i tešku zadaću, da upravlja vrlo složenim procesom - a predsjedanje je upravo takav posao. Ima zemalja koje su to odradile dobro, a ima i onih koje nisu. Interes je i države i hrvatskih građana da zadržimo međunarodnu razinu koju sada imamo, jer će nas ocjenjivati i investitori.

Usporedio bih to sa Svjetskim prvenstvom u nogometu: ondje je porasla vidljivost zemlje, a ovdje ćemo potvrditi svoj ugled i pokazati svoj administrativni kapacitet, svoju snagu. Zamislite situaciju da tijekom predsjedanja EU-om padne većina, padne Vlada, i da predsjedanje ostane samo na administraciji. Smatrate li da je korisno da smo ozbiljna zemlja ili da se kockamo sa svojim međunarodnim ugledom?

O POLITIČKOJ STABILNOSTI

Vladajuća koalicija formirana je kako bi se očuvala politička stabilnost. Funkcioniramo solidno, kao i svaka koalicija u kojoj postoje razlike. Stabilnost nam je donijela gospodarski rast, rast plaća i mirovina, a smanjenje kamata, učinkovito korištenje EU fondova… ona je preduvjet kako bi se zemlja mogla razvijati. Vjerujem da će prevladati zdravi razum.

Što se tiče SDSS-a, s njima mi kao stožerna stranka koalicije razgovaramo i dogovaramo se, a prijepori se nastoje riješiti. Tražili smo od Milorada Pupovca da povuče ili objasni usporedbu s NDH i tvrdnju da je RH faktor nestabilnosti, i on je to i učinio na svoj karakteristični način. Dakle, moderna hrvatska država nije usporediva s NDH i nije faktor nestabilnosti, ali volio bih da je bio jasniji u dijelu svog izlaganja o netoleranciji i ozračju u društvu - jer to niti je opća klima, niti je proizvodi Vlada ili saborska većina. Neki su zadovoljni njegovim objašnjenjem, neki nisu, no mislim da treba smiriti strasti, smiriti tenzije.

O DOBROM SMJERU ZA HRVATSKU

Mogli smo i mi doliti ulje na vatru, ali nismo. Svi mi koji djelujemo na političkoj sceni trebamo se u prvom redu voditi interesom Republike Hrvatske i svojom savješću. Možda bi nam donijelo političke bodove da smo se tvrdo ponijeli prema Pupovcu, pa bi nam onda zapljeskao dio političke scene, ali pitanje je bi li to bilo korisno za Hrvatsku. HDZ pod vodstvom Andreja Plenkovića nije stranka koja će produbljivati podjele u društvu, inzistiramo da uključivost i tolerancija budu prevladavajući smjer u hrvatskom društvu. Takva je bila politika i prvoga hrvatskog predsjednika i utemeljitelja HDZ-a dr. Franje Tuđmana koji je uvijek nastojao da u Vladi i institucijama budu i predstavnici srpske nacionalne manjine. Naravno da se i oni u tome moraju ponašati odgovorno, vodeći računa o tome što izgovaraju, kako na to reagira hrvatski građanin. To su sve povezane stvari.

Pogledajte samo retoriku SDP-a, HSS-a, Mosta, Živog zida. Uvrede, dosjetke, niske strasti i ego su im ispred državnog interesa. Odabrali smo ovaj smjer, koliko god nama to ponekad bilo teško, jer je taj smjer dobar za Hrvatsku. Najlakše bi bilo reći izbacimo ih van, no to za mene nisu odgovorni i ozbiljni političari. Hrvatska je danas stabilna, demokratska zemlja. Rejting Hrvatske vidi se u kadrovima koji su danas u tijelima europskih institucija. Zar mislite da bi zemlja koja klizi u radikalizam dobivala takve važne dužnosti? To se ne događa slučajno, to se događa odgovornom politikom. Stoga nećemo šutjeti na provokacije i lažne optužbe da smo nekakvi „slabi Hrvati“, tobože nedovoljno posvećeni hrvatskim nacionalnim interesima. Mi se borimo za te interese na ozbiljan način i u interesu države.

O PUTU U HELSINKI

Išli smo na službeni put koji je bio kombinacija i državnog i stranačkog, a sve smo troškove, osim državnog aviona koji bi se ionako koristio, prebacili na stranku. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa uopće nije trebalo pokretati postupak, jer za to nema razloga. U ovom slučaju nema ni korupcije ni sukoba interesa, kao što je i samo Povjerenstvo navelo, no ono se odlučilo baviti „kršenjem načela odgovornog djelovanja“.

Zar bismo trebali za svaku anonimnu prijavu koju netko podnese dostavljati Povjerenstvu putne naloge? Uostalom, prema zakonu, kao stranka nismo dužni Povjerenstvu dostavljati račune i naloge. I ako su se oni postavili radikalno, onda se i mi možemo postaviti radikalno. Jedna grubost izaziva drugu. Putne naloge ćemo pokazati ako i kada to sami procijenimo i odlučimo - radi se o stavu i principu.

O TRGU GENERALA PETRA STIPETIĆA

Pitanje o „nedolasku državnog vrha“ postavio je predsjednički kandidat SDP-a, a ja bih pitao gdje su oni kada npr. slavimo Dan državnosti, kada na Mirogoju polažemo vijence i palimo svijeće prvome hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu!? U Ogulinu su bili predstavnici resornih ministarstava -

radi se o SDP-ovoj plitkoj politikantskoj akciji, neprimjerenoj provokaciji. Zašto bih se sad opravdavao SDP-u, koji uglavnom ne dolazi na takva

A A A