Vijesti
17. 9. 2019.

Od svih očekujemo odgovornost i zrelost u interesu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović & izborne pobjede HDZ-a

(VIDEO) Nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, predsjednik Andrej Plenković dao je u Središnjici izjavu za brojne okupljene novinare. Puna podrška našoj kandidatkinji, maksimalni angažman svih članica i članova stranke za predsjedničke izbore te čvrsta potpora smjeru kojim vodimo Vladu i državu - tri su to ključne teme o kojima se razgovaralo.

Izjavu predsjednika Plenkovića - kao i odgovore na pitanja novinara - možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O TEMAMA NA SJEDNICI

Puna podrška našoj kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović, maksimalni angažman svih članica i članova HDZ-a za predsjedničke izbore te čvrsta i jasna potpora smjeru kojim vodimo Vladu i državu, smjeru koji je osigurao političku stabilnost, pozitivne ekonomske trendove i snažnije međunarodno pozicioniranje RH - tri su to ključne teme o kojima smo razgovarali.

O ZBUNJIVANJU ČLANSTVA & BIRAČA

Svi razumiju da je u izbornoj kampanji važno imati koherentnu, jedinstvenu politiku. Stoga očekujemo od svih punu ozbiljnost - da se suzdrže od onih unutarstranačkih aktivnosti koje disonantnim tonovima zbunjuju i članstvo i birače. Očekujemo da budu odgovorni i zreli te da se ponašaju u interesu HDZ-ove izborne pobjede.

O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Svjedočili smo izjavama koje nisu dane kako bi se pomoglo predsjednici u kampanji ili ojačalo Vladu, nego isključivo iz osobnog interesa - radi pozicioniranja prije unutarstranačkih izbora. A oni će se održati tek iduće godine, u roku i u skladu sa Statutom HDZ-a. U povijesti stranke još nije doživljeno da se ljudi nastoje pozicionirati tako rano, toliko mjeseci prije tih izbora.

O SMJERU KOJIM VODIMO HRVATSKU

Namjerno sam rekao da je Miro Kovač irelevantan kako bi se prestalo zbunjivati članstvo HDZ-a i javnost. Svatko od nas ima svoju ulogu u nekoj fazi političke odgovornosti. Jer, vodstvo HDZ-a - i Predsjedništvo i Nacionalno vijeće - sada podržava smjer kojim vodimo Hrvatsku, a koji smo zacrtali kada smo dobili povjerenje prije tri godine i formirali parlamentarnu većinu u pregovorima nakon pobjede na izborima. Taj smjer znači uključivost, osobito prema pripadnicima manjina.

O SMANJIVANJU TENZIJA & UKLJUČIVOSTI

Kada je Milorad Pupovac potpuno neprimjereno usporedio Hrvatsku s NDH i nazvao je „faktorom nestabilnosti“, kazao da se u društvu stvara neka klima nesnošljivosti koja bi se mogla imputirati Vladi - odmah smo osudili te izjave, naglasili da one jednostavno ne stoje. Ali u kasnijim istupima, u svom stilu i na svoj način, reterirao je od sve te tri tvrdnje. I danas smo razjasnili cijeli taj kontekst, i svi s današnjeg sastanka očekuju jasan smjer i države i Vlade i stranke kakav je bio i do sada - jer smo ostvarili rezultate, imamo postignuća, smanjujemo tenzije, smanjujemo podjele u društvu, nastojimo biti uključivi. Nama je cilj da se svi hrvatski građani osjećaju sigurno i da svi poštuju demokratske institucije države.

A A A