Vijesti
20. 9. 2019.

ZA ravnopravnost Hrvata u BiH, ZA koheziju & ZA očuvanje hrvatskih šuma!

Čestitamo našem dr. sc. Tomislavu Sokolu na 1. govoru u Europskom parlamentu! Štoviše, u 1. tjednu 1. zasjedanja novog saziva EP-a nastupio je čak 3 puta, a u svim je izlaganjima stao u zaštitu naših nacionalnih interesa.

O neravnopravnosti srednje i istočne Europe unutar EU-a

U svom 1. govoru na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, zastupnik HDZ/EPP delegacije Tomislav Sokol - inače i predsjednik Odbora HDZ-a ZG Gradske četvrti Črnomerec, doktor pravnih znanosti & predavač na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu - istaknuo je da je, gotovo 30 godina nakon pada Berlinskog zida i zločinačkoga komunističkog režima, potrebno postići punu ravnopravnost srednje i istočne Europe unutar EU-a.

Stoga se zauzeo za održavanje jednakog iznosa proračunskih sredstava iz europskih fondova za ostvarivanje kohezijske politike, tj. Za smanjivanje razlika u razvoju među državama članicama EU-a, te naglasio da će se u svom mandatu, vice versa, boriti protiv smanjenja dostupnih europskih sredstava koja su potrebna za ostvarivanje jednakosti, solidarnosti i blagostanja svih građana EU-a.

O utjecaju Turske & kršenju prava hrvatskog naroda u BiH

U 2. govoru - na temu Turske i njenog nepoštivanja demokratskih standarda na kojima počiva moderna Europa - Sokol je napomenuo da se ta zemlja treba vratiti Atatürkovim temeljima te prestati s povredama vladavine prava i ljudskih sloboda kako bi mogla razviti dobrosusjedske odnose s EU.

Poručio je da je za Hrvatsku stanje u Turskoj izuzetno važno budući da ona već godinama projicira svoj utjecaj na jugoistočnu Europu, posebice na području Bosne i Hercegovine. Stoga je i naglasio potrebu zaštite prava Hrvata u BiH od onih koji ga majoriziraju i krše njihovu ravnopravnost, koji kroz nametanje modela „građanske države“ traže ukidanje konstitutivnosti hrvatskog naroda te koji, naposljetku, negativno utječu na proces europske integracije te države.

O očuvanju šuma u Hrvatskoj i cijeloj Europi

„Šume su temelj života za četvrtinu svjetskog stanovništva, a od iznimne su važnosti i radi suzbijanja klimatskih promjena. 43% kopnene površine Europske unije prekriveno je šumama i šumskim zemljištem, a u RH je postotak i veći - 48,5. Hrvatske šume izložene su brojnim opasnostima, među njima i nametnicima poput mediteranskog potkornjaka, čija je pojava uzrokovala sušenje oko 7.000 stabala alepskog bora, što je 13% od ukupno 64.000 stabala na splitskom Marjanu“ - sipao je kao iz rukava Sokol u svom 3. govoru podatke o stanju šuma u Hrvatskoj.

S obzirom da su nedavni požari u Amazoniji i Sibiru još jednom skrenuli pozornost međunarodne zajednice na pitanje zaštite i oporavka šuma, naš je europarlamentarac zatražio da Europska komisija intenzivira mjere u cilju očuvanja šumskog područja u Hrvatskoj i cijeloj Europi te objavio da su u ime Kluba zastupnika EPP-a takvo pitanje i uputili EK-u.

A A A