Vijesti
23. 9. 2019.

Rijetko je koja Vlada kao naša toliko učinila za prava hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca!

Sve što smo najavili to smo i učinili - od jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja preko povratka HV-a u Vukovar, Varaždin i Ploče do vraćanja dostojanstva hrvatskom vojniku! * Svima bi trebalo biti drago da ćemo imati primjereni Spomenik domovini, i to na odličnoj lokaciji. * Mislim da će i poslodavci biti zadovoljni zakonskim izmjenama koje će hrvatskim ljudima omogućiti da ako žele nastave raditi i nakon 65. godine.

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković u Velikoj je Gorici, na otvorenju novoga sortirnog centra Hrvatskih pošta, komentirao aktualne teme odgovarajući na pitanja brojnih novinara. Donosimo njegove ključne poruke:

O NOVOM ISTUPU HVIDRA-e

Politiku koju vodimo vodimo na dobrobit hrvatskog društva - rijetko je koja Vlada kao naša toliko učinila za prava hrvatskih branitelja, vojnika i policajaca. Sve što smo najavili to smo i učinili - od donošenja jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskih branitelja preko povratka HV-a u Vukovar, Varaždin i Ploče do vraćanja dostojanstva hrvatskom vojniku i zaštite digniteta pravednoga Domovinskog rata. Što se toga tiče, ne vidim ni mikroskopski prostor za bilo kakvo nezadovoljstvo.

Nove istupe HVIDRA-e o Miloradu Pupovcu ne vidim kao pokušaj destabilizacije Vlade i mene. Mislim da smo tu temu apsolvirali, parlamentarna je većina stabilna, pred nama su nove zadaće koje trebamo ispuniti. Neću se pretvoriti u komentatora tuđih intervjua i priopćenja, ja sam predsjednik Vlade i vodimo, ponavljam, razumnu politiku, uvjereni da je ona dobra za smjer Hrvatske i dobra za položaj hrvatske manjine u Srbiji. I to ćemo raditi i u budućnosti.

O SPOMENIKU DOMOVINI

Svima bi trebalo biti drago da ćemo imati primjereni Spomenik domovini, i to na odličnoj lokaciji. To je projekt Grada Zagreba i nije na meni ulaziti u detalje tehnike, javne nabave, cijene i izbora izvođača.

Spomenik domovini: Središnje mjesto za o davanje počasti svima koji su utkali svoju žrtvu u hrvatsku slobodu!

O IZMJENI DIJELA MIROVINSKE REFORME

Zakonske izmjene već su u javnom savjetovanju, gdje će biti 15 dana, a u listopadu stižu na Vladu i potom u Hrvatski sabor. Očekujem da će od 1. siječnja 2020. stupiti na snagu. Još jednom bih ponovio da je prosječna dob života u EU-u 80 godina, a mislim da ćemo i mi to brzo dosegnuti. O tome moramo voditi računa - odredbe koje će omogućiti hrvatskim ljudima da temeljem dogovora nastave raditi i nakon 65. godine jako su dobre i mislim kako će i poslodavci na kraju njima biti zadovoljni. Ne vjerujem kako bi itko to mogao zlorabiti tako da, primjerice, nakon 65. godine otiđe na bolovanje pune tri godine.

Pozitivni efekti reforme i dalje su na snazi: povećanje mirovina, međugeneracijska jednakost & dodatni staž za majke

O SDP-ovu LICEMJERJU

Podsjetit ću da nismo mi uveli dobnu granicu od 67 godina za odlazak u mirovinu, već je to učinila SDP-ova vlada. Ministar rada bio je tada Mirando Mrsić. No to SDP-u nije smetalo da demagoški stane uz inicijativu „67 je previše“ - samo kako bi kreirali negativnu atmosferu uoči europskih izbora. Sada je slična stvar: oni isti koji su navijali da se skupi što više potpisa i Vlada dovede u problem odjednom plaču i bune se jer smo uvažili prijedloge inicijative. Taj je „sport“ svojstven SDP-u. Važno je, međutim, da su u našem mandatu mirovine u prosjeku porasle za 11.5%, od čega ona minimalna za 15%, da smo ukinuli generacijsku diskriminaciju među umirovljenicima i majkama osigurali dodatni staž. Naposljetku, svi oni koji to žele moći će raditi do 68. godine.

A A A