Vijesti
24. 9. 2019.

Šuica: Temeljito se pripremam za saslušanje na čak pet odbora Europskog parlamenta

(VIDEO) Kako je objavio Europski parlament, koji je prošlog tjedna započeo s radom nakon ljetne stanke, potpredsjednici i povjerenici Europske komisije - koje je imenovala predsjednica nove EU vlade Ursula von der Leyen - bit će saslušani na odborima EP-a između 30. rujna i 8. listopada.

Naša Dubravka Šuica, imenovana potpredsjednica EK-a za demografiju i demokraciju, 3. listopada na rasporedu je za saslušanje (hearing) pred Odborom za ustavna pitanja te pridruženim Odborom za zapošljavanje i socijalna pitanja, a slijede joj nastupi pred još tri odbora.

- Uz sve obveze kao voditeljica Delegacije HDZ-a i potpredsjednica Kluba Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, temeljito se pripremam za saslušanje na čak pet odbora - za hdz.hr izjavila je Šuica. 

Iz hrvatske perspektive nema važnijeg resora i nema većeg izazova od rješavanja demografskih problema!

Očekuje se da će EP, koji običnom većinom potvrđuje novu EU vladu, na plenarnoj sjednici 23. listopada poimenično glasovati o svakoj članici i članu kolegija povjerenika.

Pripremni sastanci s Ursulom von der Leyen

U međuvremenu je Šuica već prošla nekoliko pripremnih sastanaka s predsjednicom Ursulom von der Leyen i team buildinga s ostalim povjerenicima, a 17. rujna prezentirala je i Klubu zastupnika EPP-a, najjače političke grupacije u Strasbourgu, svoju viziju rada na mjestu potpredsjednice EK-a.

I kao da nema tih obveza, Šuica je u EP-u nastavila u istom tempu, istim predanim angažmanom zahvaljujući kojem je i ovjenčana titulom najutjecajnije europarlamentarke iz Hrvatske.

VoteWatch Europe: Dubravka Šuica - najutjecajnija hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu!

8 konferencija Fight&Win

Od njezinih brojnih akcija i nastupa što u Strasbourgu, što u Bruxellesu, u ovom članku izdvajamo njezin govor prošlog tjedna na plenarnoj sjednici EP-a o borbi protiv raka, jedne od najvažnijih tema kojima se bavila (i) kao članica neformalne skupine eurozastupnika „Members Against Cancer“.

Šuica je, podsjetimo, organizirala čak 8 stručnih međunarodnih konferencija ,,Fight&Win'' (Dubrovnik, Split, Osijek, Rijeka, Varaždin, Zadar, Zagreb i Bruxelles) - pokrenutih s ciljem podizanja svijesti o važnosti prevencije i borbe protiv raka, poticanja razmjene iskustava u svrhu informiranja i edukacije te osiguranja dostojanstvenog života svim pobjednicima nad rakom.

8. konferencija „Fight&Win - Kako se oduprijeti raku“ održana u Europskom parlamentu u Bruxellesu!

Također, na inicijativu zastupnice Šuice osnovana je i neformalna skupina zastupnika u Hrvatskom saboru pod nazivom ''Zastupnici protiv raka'', po uzoru na navedenu skupinu u Europskom parlamentu.

Nova Europska komisija snažno u borbi protiv raka!

U svom govoru na plenarnoj sjednici (još uvijek aktualna) potpredsjednica Kluba EPP-a Dubravka Šuica navela je da rak predstavlja drugi najčešći uzrok smrti u Europskoj uniji te da je više od četvrtine svih smrtnih slučajeva izravno povezano s tom opakom bolešću:

- Stoga borba protiv raka predstavlja jedan od prioriteta EPP-a, ali i Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen! Posebno sam zadovoljna jer je u program EK-a uključen i Europski plan za borbu protiv raka!

A A A