Vijesti
27. 9. 2019.

Dragan Čović: Kandidatkinja HDZ-a i naša je kandidatkinja - Hrvati će ponovno imati svoju predsjednicu!

Zadovoljni smo suradnjom sa svim razinama vlasti RH - od predsjednice i premijera do Hrvatskog sabora. U Plenkovićevoj Vladi i HDZ-u imamo partnere koji nam otvaraju vrata Bruxellesa i ondje predstavljaju poziciju Hrvata u BiH - istaknuo je prof. dr. sc. Dragan Čović za Večernji list BiH.

Upravo je RH najvažniji zagovornik euroatlantskog puta BiH. Hrvatsko predsjedanje EU-om velika je prigoda za BiH, ali i za bosansko-hercegovačke Hrvate kao narod - također je poručio predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Prenosimo dijelove opsežnog intervjua Dragana Čovića:

Može li RH pomoći u boljem razumijevanju položaja Hrvata u BiH i BiH u EU?

Možemo biti zadovoljni komunikacijom koju imamo sa svim razinama vlasti - od predsjednice RH i premijera do Hrvatskog sabora. Činjenica je da je Europska pučka stranka najvažnija grupacija i predvodnica procesa, a g. Andrej Plenković jedan je od ključnih autoriteta u EPP-u. To je velika šansa za nas. Najvažniji zagovornik euroatlantskog puta BiH upravo je Republika Hrvatska. A bojim se da neke druge snage, ali i članice EU-a, ne žele proširenje.

RH će u sljedećih godinu-dvije vidjeti prave rezultate mukotrpnog rada. Posebno je to važno u smislu snažnog investicijskog ciklusa. Plenkovićeva Vlada uspjela je prebroditi velike gospodarske udarce. Brojni su procjenjivali da će Hrvatska pokleknuti, imati milijarde obveza. Nisu to samo Agrokor ili brodogradilišta. Hrvatska doživljava transformaciju i posve sam siguran da će se taj put nastaviti.

Hrvatska je nedavno izdvojila 26 milijuna kuna za projekte Hvata u BiH...

Taj novac predstavlja puno više od samog novca. Mnogo je vrjednije to što imamo partnera na kojeg se možete pozvati, koji vam može otvoriti vrata Bruxellesa ili na drukčiji način predstaviti poziciju hrvatskog naroda u BiH.

26 milijuna kuna za programe i projekte Hrvata u BiH

Koga ćete poduprijeti na predsjedničkim izborima i što bi eventualno značio zaokret na Pantovčaku za Hrvate u BiH?

Neupitno je i to je bit - kandidatkinja HDZ-a RH bit će i naša kandidatkinja za ove izbore. Vjerujem da ćemo se još više angažirati nego na izborima za Europski parlament i da će HDZ ponovno imati svoju predsjednicu.

HDZ BiH & HDZ: Zajedno za predsjednicu, ravnopravnost Hrvata & euroatlantski put BiH!

Što očekujete od nove Europske komisije?

Najprije bih želio čestitati gospođi Šuici na imenovanju za potpredsjednicu EK. Veseli me i struktura ostalih povjerenika jer je angažiran dovoljan broj osoba koje razumiju BiH. Posebno će biti važno predsjedanje Hrvatske Vijećem EU-a - kako bismo napravili iskorak. To je velika prigoda za BiH, ali i za bosansko-hercegovačke Hrvate kao narod.

Nastavit ćemo pomagati Hrvate u BiH i Srbiji - to je neodvojivi dio politike ove Vlade i HDZ-a!

(…)

Na kojoj je poziciji hrvatska politika u BiH?

Naša politika krajnje je uravnotežena između političkog Sarajeva i političke Banjaluke. I nastavit će se na identičan način. Nećemo se nikome pravdati, nego tražiti put da stabiliziramo BiH. Naša filozofija glasi: uređena pravna država BiH. Samo u takvoj državi najmalobrojnijem će narodu biti dobro. Hrvati najsnažnije naglašavaju euroatlantski projekt.

Tražite ravnopravnost Hrvata, a na izborima Bošnjaci izaberu člana Predsjedništva. Tražite novi Izborni zakon, a na to dobijete zahtjev za ukidanje ravnopravnosti Hrvata u Ustavu te se inzistira na dominaciji većine. Kako pronaći rješenje s Bošnjacima?

Ne smijemo odustati od svojih zahtjeva. Za nas nema razgovora bez legitimnog političkog predstavljanja konstitutivnih naroda na svim razinama. Nekada smo imali ambicije napraviti mnogo veće iskorake s izmjenama Ustava, ali to sada nije realno. Ovakvo stanje nikome ne odgovara i morat ćemo naći kompromis oko toga, prije svega s bošnjačkim predstavnicima.

Put centralizma, unitarizma i majorizacije koji je odabrala SDA neprihvatljiv je za Europu i Hrvate!

Što je s prijedlogom građanske države?

Radi se o prijedlogu bošnjačke strane i njima bliskih stranaka. Ovdje je apsolutno neprimjenjiv. Tri konstitutivna naroda jednostavno moraju biti jednakopravna. Igra na kartu brojnosti i “građanstva” - kako bi se osigurala dominacija jednog naroda - neprihvatljiva je i rizična za BiH. U biti, mi smo za punu jednakopravnost hrvatskog naroda zajedno s druga dva. Bez političkog, konstitutivnog, jednakopravnog hrvatskog naroda nema BiH.

A A A