Vijesti
9. 10. 2019.

Snaga HDZ-a u našim je vrijednim članovima i simpatizerima - Zajedno ćemo pridonijeti novoj pobjedi predsjednice RH!

HDZ je stranka s više od 200.000 članova. Složni i zajedno - nepobjediva smo snaga! Pripreme za izbore idu zacrtanim tempom - u kampanju ćemo uključiti svakoga našeg člana. Kolinda Grabar-Kitarović opravdala je očekivanja građana - to će se povjerenje pretočiti u još jednu pobjedu! - istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak u razgovoru za Jutarnji list.

Tu leži ključ pobjede! Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović opravdala je očekivanja građana koji su joj dali povjerenje za prvi mandat. Čvrsto sam uvjeren da će se to povjerenje pretočiti u još jednu uvjerljivu izbornu pobjedu! - istaknuo je potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak u opširnom razgovoru za Jutarnji list.

Veliki intervju prenosimo u cijelosti, skupa s uvodom novinarke Rozite Vuković:

Potpredsjednik HDZ-a Tomislav Čuljak, iako rijetko istupa u medijima i redovito se drži po strani, u stranci je godinama na glasu kao jedan od najutjecajnijih HDZ-ovaca. U četiri mandata bio je saborski zastupnik, za bivšeg vodstva obnašao je dužnost političkog tajnika HDZ-a, a posljednje dvije godine savjetnik je uprave u tvrtki Odašiljači i veze. S Čuljkom, koji je i jedan od utemeljitelja stranke, a danas i glavni koordinator svih stranačkih odbora, razgovarali smo o stanju u HDZ-u, problemima s braniteljima, skorim predsjedničkim i unutarstranačkim izborima...

Kolinda Grabar-Kitarović napokon je i službeno objavila kandidaturu za Pantovčak. Kako to da na njezinu prvom takvom istupu nije bilo premijera i šefa HDZ-a te vodstva stranke?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović opravdala je očekivanja građana koji su joj dali povjerenje za prvi mandat. Uvjeren sam da će se to povjerenje pretočiti u još jednu uvjerljivu pobjedu Grabar-Kitarović na predstojećim predsjedničkim izborima. A o tome na kojem će se događaju u kampanji pojaviti koji dužnosnici stranke i kada, ovisi o taktici koju je odabrao izborni stožer predsjednice, kao i o dogovoru predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića i predsjednice.

Situacija s Hvidrom i braniteljskim udrugama oko čelnika SDSS-a Milorada Pupovca i njegovih izjava ipak se ne smiruje. Što ako situacija eskalira?

Puno se pisalo, govorilo i raspravljalo u posljednje vrijeme o izjavama Milorada Pupovca, koje su svi ocijenili kao nepotrebne, neprimjerene, netočne i neprihvatljive. Ne očekujem nastavak slične retorike jer ona nije u interesu ni nacionalnim manjinama niti ikome u Hrvatskoj. Reakcije Hvidre i drugih braniteljskih udruga kao hrvatski branitelj i dragovoljac Domovinskog rata razumijem. No, nema potrebe situaciju dalje zaoštravati. Mi smo pobijedili u Domovinskom ratu. Hrvatska vojska je pobjednička vojska, a njezini pripadnici razmješteni su diljem Hrvatske, od Vukovara do Ploča. Hrvatska je članica NATO-a i Europske unije, razvijena moderna europska država. I na to trebamo biti ponosni. Puno je toga dobrog postignuto u mandatu Vlade Andreja Plenkovića, od gospodarskog rasta, preko poreznih reformi, značajnog rasta zaposlenosti, većih plaća, donošenja niza novih zakona, pa i jedinstvenog zakona o hrvatskim braniteljima, povećanja kreditnog rejtinga do uspješnog povlačenja novca iz fondova EU, kojim se danas u Hrvatskoj gradi cijeli niz projekata, od Pelješkog mosta, preko zagrebačkog rotora, do brojnih bolnica, cesta, luka, pruga, vrtića i drugih infrastrukturnih objekata. Ugledna smo članica EU s dobro pozicioniranim kadrovima na europskoj političkoj sceni, od predsjednice Vijeća Europe do buduće potpredsjednice Europske komisije za demokraciju i demografiju. Upravo na inzistiranje predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića, koji uživa velik ugled među svojim kolegama u EU, posebice u Europskoj pučkoj stranci, tema demografije je uvrštena kao nova u portfelju Europske komisije. Smatram da je to jako značajno za Hrvatsku i rješavanje demografskih pitanja. Pred Hrvatskom je šestomjesečni period predsjedanja Europskom unijom i mislim da predsjedniku Vlade Andreju Plenkoviću i Vladi treba omogućiti da se u miru dalje bave svojim poslom, koji vrlo uspješno obavljaju.

Hvalite premijera Plenkovića i Vladu. Je li ovih milijun kuna koje je Vlada, odnosno Ministarstvo branitelja dalo Hvidri za njezine igre u Makarskoj jedan od načina da pokušate smiriti situaciju s njima?

Ja samo iznosim činjenice o tome što je Vlada na čelu s Andrejom Plenkovićem učinila za dobrobit građana Republike Hrvatske u ovom mandatu. A što se tiče Hvidre i sportskih igara koje se održavaju u Makarskoj, treba reći istinu. Nije to nikakvo smirivanje situacije. Ministarstvo branitelja svake godine financijski podržava Hvidrine sportske igre. Hvidra je kandidirala niz različitih projekata i programa na natječaje koje je objavilo Ministarstvo branitelja. Jedan od odobrenih projekata bile su i spomenute igre s iznosom od 800.000 kuna i taj novac je osiguran u proračunu Ministarstva branitelja za 2019. A Vlada je prihvatila pokroviteljstvo nad 25. Svehrvatskim športskim natjecanjem invalida Domovinskog rata, želeći i tim činom pokazati da stoji iza hrvatskih branitelja. U posljednje dvije godine ova je Vlada napravila jako puno za branitelje.

Mislite li i vi kao i čelništvo Hvidre da je Pupovac počinio kazneno djelo protiv RH?

Nije važno što ja mislim, važno je što misli DORH.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da neće biti novog prosvjeda u Vukovaru, ali da će pribjeći novim rješenjima. Jeste li razgovarali s njim i što to znači?

S gradonačelnikom Vukovara Ivanom Penavom se čujem i susrećem na različitim događanjima po županiji. I nedavno smo se vidjeli, ali o tome nismo razgovarali. Gradonačelnik Penava radi u iznimno teškim i specifičnim okolnostima, uspješno se bori za svoj grad i rješava probleme svojih sugrađana. U tom poslu ima snažnu podršku Andreja Plenkovića, a upravo u mandatu ove Vlade u Vukovar su kroz različita ministarstva usmjerena nikad veća financijska sredstva iz državnog proračuna i fondova EU. Razumijem reakcije i osjećaje Vukovaraca koji su u velikosrpskoj agresiji pretrpjeli velike žrtve. Vjerujem da se svi problemi najbolje rješavaju upornim razgovorima, dijalogom i argumentima.

Što ako ipak dođe do velikog prosvjeda branitelja, koliko će to naštetiti Grabar Kitarović na izborima, pa i samom Plenkoviću na unutarstranačkim izborima?

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uvijek je bila uz hrvatske branitelje, a čvrsto vjerujem da će i branitelji stati uz kandidaturu Kolinde Grabar-Kitarović i da neće napraviti ništa što bi moglo štetiti njezinoj kampanji. Unutarstranački će se izbori održati tek dogodine, a na njima glasaju isključivo i samo članovi HDZ-a.

Što znače nova pravila i zabrane istupanja za članove stranke tijekom kampanje?

Nisu to nikakva nova pravila. Od samih početaka stranke u HDZ-u je postojao kodeks ponašanja i uvijek je vrijedilo pravilo da je HDZ na prvome mjestu i da interesi pojedinaca ne mogu i ne smiju biti ispred interesa stranke. Pobjeda HDZ-a i naše kandidatkinje na predsjedničkim izborima je naš cilj i prioritet i na njega smo fokusirani. I od svih članova stranke se očekuje da daju svoj doprinos tom zajedničkom cilju. A kada dođe vrijeme za unutarstranačke izbore, onda ćemo se svi fokusirati na te izbore. U politici treba biti strpljiv i pričekati vrijeme.

Kakav je plan za mobilizaciju stranke za predsjedničke izbore?

Kad bih vam sada rekao naš plan, onda to više ne bi bio plan za pobjedu HDZ-a, nego udžbenik za protivničke stranke koje već poslovično pokušavaju kopirati metode i strategije HDZ-a za pobjedu na izborima. To je kao da pitate neku tvrtku da vam izloži plan razvoja novog proizvoda u medijima, a konkurencija to pročita i preuzme kao svoj proizvod. Ali reći ću vam jedan detalj - snaga HDZ-a je u našim članovima i u našim članovima leži ključ pobjede HDZ-a. I naša kandidatkinja će pobijediti na predsjedničkim izborima.

Da, ali problem je što HDZ nije jedinstven, članovi otvoreno kritiziraju šefa stranke, već imamo nekoliko kandidata za novog predsjednika?

Ne bih se složio s vama kad kažete da HDZ nije jedinstven. Sve odluke Predsjedništva donose se jednoglasno. Podrška predsjednici za kandidaturu izglasana je jednoglasno u najvišim stranačkim tijelima. U politici se ljudi ne dijele na stare i mlade, nego na sposobne i nesposobne, strpljive i nestrpljive. Oni koji su nestrpljivi i gledaju samo osobne interese istupaju na različite načine, nastojeći afirmirati sebe i ostvariti svoje osobne ambicije. Time se zbunjuje članstvo i u široj javnosti stvara dojam da postoje nepremostive podjele u stranci, što, zapravo, nije istina. HDZ je demokratska stranka sa 200.000 članova, s brojnim organizacijama na terenu. Nepobjediva smo snaga. Stoga nekada i naši politički protivnici pokušavaju unijeti razdor među nas HDZ-ovce. Naravno da im to neće uspjeti.

Kako teku pripreme za predsjedničke izbore, koliko ćete vi i kako biti angažirani?

Pripreme idu zacrtanim tempom. Intencija kampanje je da u nju bude uključen svaki član i da svi zajedno doprinesemo pobjedi predsjednice. Kao potpredsjednik HDZ-a i glavni koordinator svih stranačkih stručnih odbora dat ću svoj maksimalni doprinos pobjedi Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima.

Hoće li se unutarstranački izbori održati prema Statutu na proljeće sljedeće godine? U stranci se, naime, spekuliralo s mogućom promjenom datuma izbora.

Unutarstranački izbori će se sigurno održati sukladno Statutu HDZ-a, a o terminu izbora ni Predsjedništvo ni središnja tijela HDZ-a još nisu raspravljala jer smo trenutno fokusirani na prve izbore koji su pred nama, a to su predsjednički. Nakon pobjede na predsjedničkim izborima središnja tijela HDZ-a odredit će vrijeme održavanja i način provođenja unutarstranačkih izbora i svaki kandidat za bilo koju poziciju unutar stranke od temeljnog ogranka nadalje imat će dovoljno vremena za pripremu za te izbore.

Posljednjih je mjeseci prilično burno u stranci, niz je struja, sve više nezadovoljstva, ali i onih koji žele na čelo stranke. Kako vi ocjenjujete stanje u stranci?

Puno je posla pred nama oko predsjedničkih izbora i po meni je prerano u ovom trenutku isticati kandidature za unutarstranačke izbore koji će biti tek sljedeće godine. HDZ je na najvišim stranačkim tijelima jednoglasno izglasao podršku Kolindi Grabar Kitarović za kandidaturu na predsjedničkim izborima. Budući da su prioriteti HDZ-a kao stranke jasno definirani, nedopustivi su pokušaji afirmiranja osobnih interesa i ambicija pojedinaca u odnosu na cijelu stranku. HDZ je demokratska stranka i legitimno je pravo svakog člana da, kad budu raspisani unutarstranački izbori, prikupi potpise i kandidira se za funkciju za koju misli da je može dostojno i uspješno obnašati. Ali, najvažnije je da najprije pobijedimo na predsjedničkim izborima.

Ni u vašem, vinkovačkom HDZ-u nema sloge, navodno se tri struje bore za prevlast. Gubite li kontrolu nad organizacijom?

Kada mi je drugi put zaredom bilo ponuđeno obnašati dužnost potpredsjednika Hrvatskog sabora 2016. godine, nisam prihvatio tu dužnost, smatrajući da priliku treba dobiti netko iz nekog drugog kraja Hrvatske. Na isti način na parlamentarnim izborima 2016. godine, nakon četiri zastupnička mandata, nisam se želio kandidirati na listi za Hrvatski sabor, smatrajući da priliku za zastupanje HDZ-a 5. izborne jedinice treba pružiti i drugim kvalitetnim i stručnim ljudima. Na svojem sam primjeru želio pokazati svima u stranci da ne trebamo biti vječno vezani za funkcije i da moramo imati snage otvoriti prostor za političko djelovanje i drugim stručnim i sposobnim ljudima koji su se prethodno dokazali kroz stranački rad i aktivnosti na terenu. Gradska organizacija HDZ-a u Vinkovcima nikada od prvih višestranačkih izbora u RH nije izgubila izbore u Vinkovcima jer ima najvjernije i najodanije članstvo. Kao potpredsjednik HDZ-a i netko tko je dugi niz godina obnašao dužnost predsjednika GO HDZ-a Vinkovci, očekujem da i na predstojećim izborima HDZ u Vinkovcima pobijedi i ostvari barem isti, ako ne i bolji rezultat od onog koji je ostvaren na prošlim predsjedničkim izborima. Jer Vinkovci to mogu. Pogotovo danas kad su u mandatu ove Vlade u Vinkovcima pokrenuti brojni projekti koji se realiziraju sredstvima iz državnog proračuna i europskih fondova.

Očito je da jača utjecaj osječko-baranjskog HDZ-a. Kako komentirate da je tamošnji šef HDZ-a i župan Ivan Anušić postao šef izbornog stožera Grabar-Kitarović?

Snaga organizacija HDZ-a na terenu mjeri se rezultatima na izborima. Ta snaga Osječko-baranjskog HDZ-a pokazala se na prošlim izborima u Osječko-baranjskoj županiji kada je Ivan Anušić izabran za župana. Drago mi je da je Kolinda Grabar-Kitarović prepoznala potencijal Ivana Anušića i izabrala ga za šefa svojeg izbornog stožera. Vjerujem da će on svojim radom opravdati povjerenje koje mu je predsjednica ukazala odabravši ga na tu zahtjevnu i odgovornu dužnost.

A A A