Vijesti
10. 10. 2019.

Zahvaljujući političkoj stabilnosti rastu i BDP i plaće i mirovine. Nismo pobornici izvanrednih izbora, ali…

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić gostovao je na N1 televiziji. Teme - odnos Vlade i sindikata, HNS-ovi ultimatumi, porast plaća državnim i javnim službenicima, mogućnost prijevremenih izbora... „Uvjereni smo da vodimo Hrvatsku u pravom smjeru i na tom tragu ćemo ostati ustrajni!“.

Donosimo Bačićeve ključne poruke:                

O NOVIM IZBORIMA

Pa i to je mogućnost, da. Prije svega, naš je cilj stabilnost Hrvatske. U HDZ-u nismo pobornici izvanrednih situacija, pa ni izvanrednih izbora. Učinili smo sve u ove 3 godine da održimo stabilnost - zahvaljujući kojoj imamo rast i BDP-a i plaća i mirovina. Dakle, u politički stabilnoj Hrvatskoj, kroz kvalitetan rad Vlade i reforme, postižemo bolje gospodarske rezultate koji pak omogućuju bolji život građana. Pred nama su predsjednički izbori, bila bi specifična situacija da se poklope s onim parlamentarnim. Ali, ako nešto ne ide, nema razloga to forsirati.

O HNS-u, ŠTRAJKU & POVEĆANJU PLAĆA

I sinoć smo na koalicijskom sastanku poručili da HDZ sve ovo drži da nepotrebnim. U protekle 3 godine proračun Ministarstva znanosti i obrazovanja povećan je za 3 milijarde kuna, a plaće državnim i javnim službenicima horizontalno su povećane 11.5 posto. U isto vrijeme bih podsjetio da je vlada Zorana Milanovića samovoljno, jednostrano, promijenila uredbu o plaćama i smanjila ih za 3 posto. I tada je HNS bio dio Vlade, pa mi je njihova sadašnja pozicija u najmanju ruku čudna s obzirom da su te iste plaće porasle za više od 11 posto.

O ODNOSU VLADE I SINDIKATA

Na Vladi je odgovornost za funkcioniranje cjelokupnog sustava u Hrvatskoj. Prijedlogom Vlade o povećanju plaća od 4 posto napravljen je golemi iskorak. Ali ako nema razgovora, ako svi ustraju, onda nam preostaju samo izbori. Nemamo namjeru zbog izjave HNS-a mijenjati Vladin stav prema sindikatima. Ovo je odnos Vlade i sindikata, a ne HDZ-a i HNS-a. Naš razgovor s HNS-om nije iz straha, nego ćemo razgovarati s njima i pokušati ih uvjeriti da je ovo što je Vlada napravila - maksimum. Vlada mora djelovati zajednički, a ako toga zajedništva nema, postoje alati kako da se to riješi.

A A A