Vijesti
16. 10. 2019.

S predloženim rastom osnovice od 6.12%, plaće bi se povećale za više od 20% u mandatu jedne Vlade. Zar je to razlog za štrajk?

U završnom obraćanju u Hrvatskom saboru - nakon reakcije klubova zastupnika na njegovo Godišnje izvješće o radu Vlade RH - Andrej Plenković zahvalio je svima koji su se danas oglasili, bez obzira kritiziraju li nas ili nam daju potporu.

Današnjim smo izvješćem dali pregled konkretnih i provjerljivih činjenica o gospodarskom rastu i napretku u našem mandatu - kazao je predsjednik Vlade i HDZ-a.

Istaknuvši da nema strateške zadaće koju Hrvatska nije riješila u prošlih 30 godina (međunarodno priznanje, obrana i oslobođenje Domovine, ulazak u NATO i EU), Plenković je napomenuo da svi pokazatelji potvrđuju da u ovom mandatu naša zemlja napreduje u svakom segmentu:

- Najmanje sam, međutim, zadovoljan zbog nedovoljno brzog smanjenja polarizacije u društvu. Moramo učiniti više. Više tolerancije, više međusobnog uvažavanja. Odgovornost je na svima nama da pokušamo iznjedriti drukčiju, bolju, manje isključivu Hrvatsku.

Godina podizanja životnog standarda, stvaranja radnih mjesta, ubrzanog razvoja & ostvarivanja nacionalnih interesa!

Kreirati optimističnije društvo

Moramo mijenjati društvenu klimu - nastavio je - jer ispada da sve propada, da je katastrofa:

- Prevladavaju pesimizam i negativa. Je li to baš tako ili je realna situacija nešto drukčija? Ne kažem da smo sve probleme riješili, niti da je sve ružičasto, ali je li baš sve negativno? Zasigurno nije - jer nedvojbena su ekonomska postignuća naše Vlade, koja priznaju sve mjerodavne međunarodne institucije. A u Hrvatskoj se mnogi ponašaju kao da ih nema.

Svatko od nas se angažira, kazao je, da bude u budućnosti bolje nego što je danas. Stoga moramo unijeti ipak malo više optimizma, a malo manje pesimizma:

- Ozračje utječe na rezultat u bilo kojoj organizaciji, u bilo kojem aspektu. Ako je ozračje tmurno, rezultati su slabiji, a ako je ozračje pozitivnije, onda su i rezultati bolji. Neovisno o tome je li netko desno, lijevo, u centru, konzervativac, liberal, ljevičar, pokušajmo svi zajedno kreirati optimističnije društvo.

Nauštrb i vlastitih izbornih obećanja

Zato ćemo ova otvorena pitanja - plaće, obrazovanje, uloga sindikata - rješavati na dobronamjeran način:

- Današnjom smo ponudom izišli u susret čak i na uštrb nekih vlastitih izbornih obećanja i već usvojenih zakona. Jer, tih ekstra sredstava jednostavno nema na prihodovnoj strani proračuna. Oni se mogu namaknuti jedino ako se ostavi ista opća stopa PDV-a.

Plaće porasle više od 20% u mandatu jedne Vlade

Ako ovaj predloženi rast osnovice od 6.12% - napomenuo je Plenković - spojimo s dosadašnjim povećanjima od 11.49%, onda ćemo doći do skoro 18% povećanja plaće i to, ponavljamo, samo temeljem podizanja osnovice:

- A ako pridodamo i olakšice na dohodak koje smo donijeli kroz tri kruga porezne reforme, to znači da je su im plaće porasle više od 20% u mandatu jedne Vlade. To je ozbiljan iskorak, ne sjećam se da ga je itko napravio prije nas. Zar je to razlog za štrajk?

Novo povećanje i minimalne plaće

Osvrnuo se i na svoju najavu o još jednom povećanju „minimalca“, ukorak s također predviđenim i također novim, još jednim povećanjem osnovnog osobnog odbitka, kao neoporezivog dijela dohotka,  s 3.800 na 4.000 kuna (na kraju SDP-ova mandata iznosio je 2.600 kuna - op. ur.):

- Idućeg tjedna započinju konzultacije sa socijalnim partnerima, tj. poslodavcima u privatnom sektoru.  Moramo pritom pripaziti da mnoge poduzetnike ne bacimo na koljena, pa da umjesto da dobiju veću plaću, ljudi na kraju ostanu bez radnog mjesta.

I ne zaboravimo. Prosječna je plaća u našem mandatu porasla za 846 kuna, što je 3.5 puta više nego za prethodne tri Vlade! Povećana je i minimalna plaća za 504 kuna, na 3.000 neto, što je 2 puta više nego u razdoblju triju prijašnjih Vlada! - zaključio je predsjednik Andrej Plenković.

A A A