Vijesti
19. 10. 2019.

Čak 80% javnih investicija u RH sufinancira se europskim novcem - Stoga nam je novi EU proračun od posebne važnosti!

Plenković iz Bruxellesa: EU sredstva su instrument koji nam pomaže u provedbi nacionalnih politika zapošljavanja, obnove hrvatskog sela, ravnomjernoga regionalnog razvoja, zaštite od ilegalnih migracija… Budući da će se pregovori o novom Višegodišnjem financijskom okviru EU-a nastaviti i 2020. godine, naše predsjedanje Europskom unijom dobiva na još većoj „težini“.

Dovršetak formiranja nove Europske komisije na čelu s Ursulom von der Leyen (EPP/CDU), (ne)otvaranje pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, Brexit… Osim o tim temama, u Bruxellesu se na dvodnevnom sastanku Europskog vijeća (tijela koje okuplja predsjednike vlada ili državne poglavare zemalja članica EU-a) raspravljalo i o novom Višegodišnjem financijskom okviru, tj. 7-godišnjem proračunu Europske unije. 

S europskim liderima o Brexitu, hrvatskom predsjedanju EU-om, otvaranju pregovora s Albanijom i Sjevernom Makedonijom…

S EU liderima o dovršetku formiranja Europske komisije, u kojoj će Hrvatska prvi put imati potpredsjednicu!

Sredstva EU instrument koji pomaže Vladinoj politici ravnomjernog regionalnog razvoja

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a napomenuo je da je gotovo sigurno, kako sada stoje stvari, da konačni dogovor o proračunu neće biti postignut za vrijeme finskog predsjedanja Europskom unijom, već tijekom onoga hrvatskog, u prvoj polovici 2020. godine:

- Time naše predsjedanje, za koje se temeljito pripremamo, dobiva na još većoj „težini“. Jer, čak 80% javnih investicija u RH sufinancira se europskim sredstvima, a ona su nam ključ i za dvije politike - poljoprivrednu i kohezijsku. 

Očekujemo da poljoprivredna politika EU-a - nastavio je - kroz izravna plaćanja ili kroz ruralni razvoj pomogne preporodu hrvatskog sela: 

- Kohezijska politika EU-a trebala bi pak osnaživati i nadopunjavati našu nacionalnu politiku ravnomjernoga regionalnog razvoja. A to su Projekt Slavonija, Baranja i Srijem, novi zakoni koje smo donijeli za brdsko-planinska područja, otoke i potpomognuta područja, fiskalna decentralizacija… Želimo stvoriti nova radna mjesta i osigurati ostanak hrvatskih ljudi u ruralnim krajevima Lijepe Naše.  

Svjesni smo i važnosti - dodao je - adekvatnog financiranja politika koje se bave globalnim izazovima koji su pred cijelom Europskom unijom, pa tako i Hrvatskom, od migracija i sigurnosti preko klimatskih promjena i digitalnog društva.

To je bit politike naše Vlade, a europska su sredstva instrument koji nam u tome pomaže - zaključio je Plenković. 

OPROŠTAJ OD TUSKA & JUNCKERA 

Oprostili smo se od Donalda Tuska, koji je 5 godina bio Europskog vijeća, i od predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera, koji je imao svoj 138. i posljednji sastanak EV-a. Nakon 1. prosinca više neće biti na tim visokim dužnostima. Zahvaljujemo im, kao iskrenim prijateljima, na pomoći koju su pružili Hrvatskoj - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a.

 

A A A