Vijesti
18. 11. 2019.

Iz Škabrnje: Moćna vojska danas štiti Hrvatsku - Ona je jamstvo da se ovakvi zločini više nikada neće dogoditi!

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević sudjelovao je, kao izaslanik predsjednika Andreja Plenkovića, na obilježavanju 28. obljetnice masakra u Škabrnji - u kojem su srpski agresori likvidirali 86-ero hrvatskih civila i branitelja. Ove je godine organizirana i hodnja od Knina do Škabrnje, duga 75 km, kojoj se pridružio i naš general.

Hodnja od Knina do Škabrnje

Damir Krstičević, inače i član Predsjedništva HDZ-a, poručio je da Vukovar, Škabrnja i sve žrtve Domovinskog rata nikada ne smiju biti zaboravljene.

- Hrvatska vojska pokrenula je hodnju od Knina do Škabrnje upravo s ciljem da još jednom iskažemo poštovanje prema svim žrtvama u Domovinskom ratu. Hrvatsku danas čuva i štiti moćna vojska upravo s ciljem da se onakvi zločini nikada više ne dogode - što možemo garantirati!

Jamac mira i sigurnosti

General Krstičević, ratni zapovjednik legendarne 4. splitske gardijske brigade Pauci, pridružio se svojim suborcima u 3. dionici hodnje Benkovac-Škabrnja, u dužini od 17 kilometara, a nakon toga je sudjelovao na svetoj misi za sve stradale u Domovinskom ratu, koju je predvodio predsjednik Hrvatske biskupske konferencije mons. Želimir Puljić.

- Tijekom hodnje ponizno smo se sjetili svih poginulih prijatelja i suboraca te velike žrtve plaćene za hrvatsku slobodu, 15.000 naših mrtvih i 60.000 ranjenih. Nadam se da će pravda doći i da će počinitelji odgovarati za sve zločine. U mislima smo sa svim našim prijateljima. Drago mi je da danas imamo mlade hrvatske vojnike koji poštuju te vrijednosti, koji su jaki, čvrsti i sposobni. Oni su danas jamac mira i sigurnosti.

86-ero civila i branitelja

Krvavi pohod na Škabrnju počeo je ujutro 18. studenog 1991. napadom tenkovima i pješaštvom Kninskoga korpusa tzv. JNA s Ratkom Mladićem na čelu, potpomognutim armijskim zrakoplovstvom.

Nakon sloma herojskog otpora slabo naoružanih branitelja, iz podruma i kuća istjerani su djeca, žene i starci, a samo je tog dana u Škabrnji ubijeno 48 civila i 15 branitelja. Pokolji i progoni nastavljeni su idućih dana. Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobođenja u Oluji, broj škabrnjskih žrtava povećao se na - 86.

A A A