Vijesti
28. 11. 2019.

Položaj i suradnja hrvatske i mađarske manjine u dvije prijateljske i susjedne zemlje unaprjeđuju naše ukupne odnose!

Predsjednik Vlade i HDZ-a, zajedno s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, otvorio je učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra Mađara u Osijeku, projekt vrijedan gotovo 10 milijuna kuna, financiran sredstvima hrvatskog Državnog proračuna. Andrej Plenković poručio je da će dom pridonijeti očuvanju identiteta i obrazovanja Mađara u Hrvatskoj te da se radi o primjeru standarda koje RH osigurava svojim manjinama.

Tom je prigodom predsjednik Plenković naglasio da su Hrvatska i Mađarska prijateljske i susjedne zemlje, a najveća poveznica u odnosima dviju zemalja su Mađari koji žive u Hrvatskoj i Hrvati koji žive u Mađarskoj.

- Upravo ta činjenica jasna je obveza dviju vlada da u svojim politikama, u svojem sustavu brige prema pripadnicima manjina, kontinuirano unaprjeđujemo sve što može sačuvati identitet, kulturu, obrazovanje i tradiciju naših dviju zajednica u naše dvije zemlje.

Konkretni primjeri suradnje

Podsjetio je da u Hrvatskoj prema službenim podacima živi nešto više od 14 tisuća Mađara, dok u Mađarskoj živi oko 26 tisuća Hrvata.

- Nama je najvažnije da se obje zajednice dobro osjećaju i u Hrvatskoj i u Mađarskoj, što potvrđuje njihovoj položaj, ali i suradnja, koja se putem komunikacije preko manjina, odvija i unaprjeđuje ukupne odnose između naših zemlja.

Predsjednik Plenković kazao je kako se suradnja dviju zemalja najbolje manifestira kroz konkretne primjere. Za jedan od njih naveo je učenički dom Prosvjetno-kulturnog centra u Osijeku, čiju je izgradnju financiralo Ministarstvo znanosti i obrazovanja, u vrijednosti s oko 10 milijuna kuna.

Doprinos obrazovanju i očuvanju identiteta

Smatra da ovaj učenički dom, koji je izgrađen u nešto više od godinu dana, predstavlja dodanu vrijednost mađarskom Prosvjetno-kulturnom centru, koji ovdje djeluje već 20 godina, i koji će omogućiti učenicima koji nisu iz Osijeka da na najučinkovitiji način pohađaju osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje.

- Veselim se što će ovaj Centar i ovaj dom pridonijeti obrazovanju, a obrazovanje očuvanju identiteta na najvišoj razini. To su standardi koje Hrvatska pruža manjinama u Hrvatskoj i očekuje da takvu zaštitu manjinskih prava imaju Hrvati u nama susjednim zemljama.

Orban zahvalio hrvatskoj Vladi na financiranju izgradnje učeničkog doma

Mađarski premijer Orban zahvalio je hrvatskoj Vladi na financiranju izgradnje učeničkog doma. Izrazio je zadovoljstvo što su Hrvati u Mađarskoj zadržali svoje „hrvatstvo“, a Mađari u Hrvatskoj svoje „mađarstvo“, i tako pridonijeli bogatstvu i raznolikosti obiju zemalja.

Ravnatelj mađarskog Prosvjetno-kulturnog centra Janos Andocsi kazao je da novi učenički dom udovoljava svim suvremenim standardima te da realizacija projekta svjedoči o poštivanju manjinskih prava mađarske zajednice, a nazočnost dvojice premijera potvrđuje da je mađarska zajednica vrijednost koja obogaćuje i hrvatsko društvo.

Po završetku svečanosti otvorenja, dvojica predsjednika vlada Plenković i Orban održali su radni sastanak, s izaslanstvima.

Suradnja Hrvatske i Mađarske kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem

U izjavi za novinare nakon sastanka, premijer Plenković naglasio je da su Hrvatska i Mađarska prijateljske zemlje te da je Mađarska Hrvatskoj 5 odnosno 6 trgovinski parter.

Doda je da je objema zemljama u interesu jačanje međusobne suradnje i razvoj projekara koji imaju prekograničnu dimenziju.

- Za nas je posebno važno da hrvatska Vlada u našem mandatu kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem stavlja akcent na istok Hrvatske i pet slavonskih županija. Sljedeći Savjet bit će u Vukovaru i želimo da se brojni projekti i kroz iduću financijsku perspektivu kanaliziraju prema onim županijama koje su manje razvijene od prosjeka i unutar Hrvatske i na razini Europske unije. Stoga mi je drago da i s mađarske strane postoji interes za razvoj, ulaganja i suradnju onih dijelova Baranje koji su u Mađarskoj.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja EU-om

Razgovarali su i o pripremama Hrvatske za predsjedanje Vijećem Europske unije, koje će imati četiri bloka prioriteta - Europa koja se razvija i raste, Europa koja povezuje, Europa koja štiti i Europa koja je globalno utjecajna.

Predsjednik Plenković dodao je da će hrvatsko predsjedanje posebnu pozornost posvetiti trima velikim dosjeima - uređenju budućih odnosa EU i Ujedinjene Kraljevine, nastavku pregovora o novom sedmogodišnjem proračunu i sastanku na vrhu između članica EU i država jugoistoka Europe u Zagrebu, posvećenom pitanju proširenja.

Premijer Orban kazao je da su prioriteti hrvatskoga predsjedanja vrlo bliski Mađarskoj te smatra kako bi bilo odlično da Hrvatska ispuni sve ciljeve koje je postavila u tom razdoblju, zaželjevši joj uspješno vodstvo EU-om u prvoj polovici 2020.

Naglasio je da je proširenje važno pitanje te da su obje zemlje i dalje, još snažnije, posvećene dogovoru o daljnjem proširenju na sve zemlje koje ispune kriterije, koji moraju biti jednaki za sve.

Prijateljstvo & strateška suradnja

Što se tiče bilateralnih odnosa, premijer Orban poručio je da se ne radi samo o prijateljstvu već i o strateškoj suradnji.

- Hrvatska ne može biti uspješna bez uspješne susjede Mađarske, a Mađarska ne može biti uspješna bez uspješne susjede Hrvatske - istaknuo je i dodao da stoga Mađarska i Hrvatska imaju zajednički interes da podupiru međusobne uspjehe.

U tome, naglasio je, važnu ulogu imaju i manjine u Hrvatskoj i Mađarskoj.

- Radimo sve najbolje za vašu manjinu u Mađarskoj, a raduje me što vidim da isto to vi radite ovdje u Hrvatskoj kako biste osigurali da mađarska zajednica očuva svoj identitet, kulturu i obrazovanje - zaključio je Orban.  

A A A