Vijesti
9. 12. 2019.

U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenog ugovoreno 11.3 milijarde kuna

Dakle, već je ugovoreno 60.4% od 18.7 mlrd kuna koliko nam za 5 slavonskih županija stoji ukupno na raspolaganju u aktualnoj financijskoj omotnici EU-a. Dosad su isplaćene 4.5 mlrd, tj. 24% ciljanog nepovratnog novca - otkrio je Andrej Plenković otvarajući u Vukovaru 10. sjednicu Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem.

U uvodnom govoru, predsjednik Vlade RH i HDZ-a podsjetio je da je naša Vlada, uvažavajući žrtvu Grada Heroja, simbola Domovinskog rata, u saborsku proceduru uputila prijedloge Zakona o proglašenju Vukovara mjestom posebnog domovinskog pijeteta & Zakona o prijenosu osnivačkih prava nad Općom županijskom bolnicom u Vukovaru i bolnicom hrvatskih veterana - koja će postati Nacionalna memorijalna bolnica:

- A sve to nakon što smo već usvojili novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima, pri čemu je 18. studeni proglašen Danom sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.

S Europskom komisijom o Zakonu o razvoju Vukovara

Istaknuo je i da je o Zakonu o razvoju Vukovara Vlada u intenzivnim kontaktima s Europskom komisijom, koja treba odobriti iznimku u odnosu na postojeći EU sustav dopuštenih državnih potpora:

- Mislim da smo napravili dobar napredak za vrijeme Junckerova mandata, a sada i u novoj Komisiji moramo postići stupanj razumijevanja da se donese zakon koji će omogućiti još veću perspektivu ulaganja u Vukovar.

Milijarde za istok Lijepe Naše

Naglasio je da je u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenog ugovoreno 11.3 milijarde kuna, tj. 60.4% od predviđenih 18.7 milijardi, a u istom su razdoblju isplaćene 4.5 milijarde, odnosno 24% nepovratnog novca u odnosu na ciljani iznos:

- Iz Programa ruralnog razvoja usmjereno je pet milijardi, čime je predviđeno otvaranje 1.853 radnih mjesta, a znatna financijska sredstva uložena su u 109 domova zdravlja, 531 poduzetničku inicijativu te 37 projekata kulturne i prirodne baštine. U okviru pak integriranih teritorijalnih ulaganja za urbana područja, primjerice Osijek i Slavonski Brod, dosad je ugovoreno 187.3 milijuna kuna. Do početka 2020. raspisat ćemo još 7 poziva ukupne vrijednosti 77 milijuna.

Projekt Slavonija - ispravna odluka

Ocijenio je da spomenuta postignuća potvrđuju da je bilo ispravno pokrenuti Projekt Slavonija, Baranja i Srijem:

- Pritom se pripremamo za posebne aranžmane u novu EU omotnici. RH će ubrzo preuzeti predsjedanje Unijom pa ćemo voditi računa da upravo Projekt Slavonija, Baranja i Srijem bude prepoznat u idućih 7 proračunskih godina, što će znatno pojednostaviti i olakšati financiranje projekata.

Predsjedanje Strategijom EU-a za dunavsku regiju

Naveo je i da je Hrvatska početkom studenog preuzela predsjedanje Strategijom Europske unije za dunavsku regiju.

Izrazio je zadovoljstvo da su tom prigodom u Vukovaru ministri Gordan Grlić Radman i Marko Pavić, zajedno s vukovarsko-srijemskim županom Božom Galićem i gradonačelnikom Ivanom Penavom, predstavili prioritete hrvatskog predsjedanja, koji će pomoći da se iskoriste mogućnosti koje su vezane na ovu tzv. makroregionalnu strategiju EU-a.

Zadovoljni Božo Galić & Ivan Penava

Župan Božo Galić izdvojio je veliku važnost poljoprivrede, šumarstva i drvne industrije za razvoj najistočnije hrvatske županije, pri čemu je izrazio zadovoljstvo ostvarenim projektima.

Naglasio je potrebu da se osiguraju veće količine drvne mase za vukovarsko-srijemske prerađivače, dok je vukovarski gradonačelnik Ivan Penava pohvalio nastojanja Vlade da kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pridonosi bržem oporavku tog dijela Lijepe Naše.

500 MILIJUNA KN VRIJEDNI UGOVORI

Nakon sjednice, u sklopu Projekta Slavonija, Baranja i Srijem potpisani su ugovori za razvojno-socijalne projekte vrijedni gotovo 500 milijuna kuna, a ukupno se do sada podupire čak 531 poduzetnička inicijativa.

Zaključci X. sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

S PENAVOM PRIJE SJEDNICE

Prije početka sjednice Savjeta, u gradskoj upravi predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković sastao se s vukovarskim gradonačelnikom Ivanom Penavom.

Nastavljamo s ulaganjima i povlačenjem europskih sredstava u cilju gospodarskog i prometnog razvoja Grada Heroja & njegove obnove kao simbola Domovinskog rata! - poručio je Plenković.

A A A