Vijesti
16. 1. 2020.

Unutarstranački izbori održat će se na proljeće - u skladu sa statutarnim rokovima

Nema nikakve odgode, Nacionalno vijeće HDZ-a uskoro će raspisati izbore. Izravno se biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i potpredsjednici stranke. Iskazat ćemo demokratsku snagu HDZ-a - poručio je Gordan Jandroković gostujući u Dnevniku Nove TV.

Glavni tajnik naše stranke i predsjednik Hrvatskog sabora istaknuo je da je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković njegov kandidat:

- Smatram da treba voditi HDZ i sljedeće četiri godine jer je on najbolje rješenje, ne samo za stranku, nego i za Hrvatsku. Krenuo sam s njim i ostat ću uz njega. Isto tako, i ova Vlada treba odraditi mandat do kraja, to je odgovorno i prema Hrvatskoj i prema našem predsjedanju EU-om.

Osvrnuo se i na ostale moguće kandidate u HDZ-u:

- Nekoliko je njih već iskazalo ambicije. Započeli su s kampanjom iako nisu raspisani izbori, no to je logično. Najvažnije je da izbori budu demokratski, da iskažemo demokratsku snagu HDZ-a, sve mora biti strogo institucionalizirano. A moj je izbor, ponavljam, aktualni predsjednik.

Nitko se ne slaže s rodnom ideologijom

Naglasio je da su Vlada i HDZ ostvarili izvrsne rezultate u gospodarstvu, turizmu, financijskoj konsolidaciji, vanjskoj i sigurnosnoj politici:

- Mislim da reforma pravosuđa i borba protiv korupcije zahtijevaju još angažmana. U raspravama unutar HDZ-a u biti su jedino sporna svjetonazorska pitanja. Istanbulska konvencija, međutim, u sadržajnom smislu ne bi smjela dijeliti članove jer se nitko od nas, ni oni koji su bili za konvenciju ni oni protiv nje, ne slaže s rodnom ideologijom - od koje smo se dodatno ogradili Interpretacijskom izjavom.

Svi smo mi HDZ!

Svi smo mi HDZ, i oni za Istanbulsku konvenciju i oni protiv nje - nastavio je Jandroković:

- Široka smo stranka. Pokrivamo od centra na desno, isključujući radikale i ekstreme. Zajedno sačinjavamo HDZ i važno je da zadržimo tu svoju širinu. U HDZ-u mora biti mjesta i za liberalnije i za konzervativnije. To je snaga HDZ-a koja nam pruža mogućnost da dosegnemo visoke postotke na izborima i pritom „hvatamo“ sve birače s desnice - osim radikala. HDZ je stranka desnog centra, i to otkad ga je 1989. utemeljio dr. Franjo Tuđman.

Odviše desno - motiviranje i tuđih birača

Jandroković je rekao i da strategija u 2. krugu predsjedničkih izbora nije bila najbolja te da je Kolinda Grabar-Kitarović i zato izgubila:

- Kada odemo odviše udesno motiviramo i vlastite, ali i tuđe birače.

Na novinarsku konstataciju da HDZ ima slabi koalicijski potencijal, odgovorio je protupitanjem: "Ima li tko drugi veći koalicijski potencijal od HDZ-a?".

Mladi naraštaji & modernije politike

Napomenuo je da rezultati zadnjih europskih i predsjedničkih izbora pokazuju da se politička scena fragmentira te da dolaze nove političke snage i mladi naraštaji koji traže nove teme - jer ih ne zadovoljavaju „klasične“ svjetonazorske rasprave:

- Mlađa generacija zainteresirana je za klimatske promjene, za to kakav će zrak i vodu imati njihova djeca, kakav će im biti životni standard u konkurentnijim uvjetima, zanima ih kako se nositi s novim tehnologijama, migrantskom krizom… Moramo malo modernije promišljati politiku.

Razborita suradnja radi državnih interesa

Što se tiče suradnje premijera Plenkovića i predsjednika RH Milanovića, procjenjuje da će biti sukoba o pojedinim pitanjima jer se radi o dvije političke opcije, SDP-u i HDZ-u, no da će voditi računa o državnim interesima:

- Tu osobni odnosi nisu važni, obojica imaju odgovornost prema državi. Vjerujem da će biti razboriti. Postoje načini za prevladavanje spornih situacija, kompromisi.

A A A