Vijesti
20. 1. 2020.

Hrvatska će se čvrsto zauzimati za Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima & uvažavanju nacionalnih interesa!

Gordan Jandroković sudjelovao je na sastanku predsjednika odbora za europske poslove nacionalnih parlamenta država članica EU-a (COSAC). Riječ je o 1. sastanku koji je Hrvatski sabor organizirao u okviru parlamentarne dimenzije hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a.

Prioriteti hrvatskog predsjedanja

Glavne teme sastanka - o kojima su izaslanstva parlamenata imala priliku raspravljati s predsjednikom Vlade RH Andrejem Plenkovićem, potpredsjednicom Europskog parlamenta zaduženom za nacionalne parlamente Mairead McGuinness & potpredsjednicom Europske komisije za demokraciju, demografiju i budućnost Europe Dubravkom Šuicom - prioriteti su hrvatskog predsjedanja te uloga nacionalnih parlamenata i COSAC-a u procesu donošenja odluka u novom sazivu EU institucija.

EU ima veliki značaj za Hrvatsku

U uvodnom obraćanju, predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković istaknuo je da predsjedanje EU-om ima veliku važnost za Hrvatsku iz dva razloga. Prvo, ono dolazi samo šest godina nakon što je Hrvatska postala članica te predstavlja potvrdu njezinog čvrstog opredjeljenja, još od stjecanja neovisnosti prije 28 godina, da sudjeluje u izgradnji europskog projekta, da osnažuje i promiče vrijednosti i načela na kojima je EU nastala, kao i zajedničke politike bez kojih EU ne bi bila ono što jest - „jedinstvena europska obitelj naroda“ i najveće gospodarsko tržište na svijetu.

Drugo, naglasio je da hrvatsko predsjedanje dolazi u ključnom trenutku za EU, koja se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima. Svi ti izazovi sadržani su u četiri prioriteta hrvatskog predsjedanja.

Brexit, VFO & politika proširenja

Od recentnih izazova pred EU-om, izdvojio je Brexit, Višegodišnji financijski okvir i nastavak politike proširenja. Pritom je istaknuo da je zajednički cilj sporazumno povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz EU-a radi pravne sigurnosti građana i poslovne zajednice. Po pitanju europskog proračuna za sljedećih 7 godina, naglasio je da će se Hrvatska zalagati za postizanje kompromisa između nastavka financiranja tradicijskih politika važnih za razvoj novijih članica, uključujući i RH, i financiranja politika usmjerenih novim izazovima (digitalizacija, migracije, Zeleni plan…).

Također, istaknuo je važnost nastavka politike proširenja. Stabilnost jugoistoka Europe i osnaživanje njegove otpornosti u interesu je i za samu EU u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu.  Stoga će se Hrvatska zalagati za postizanje političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za kandidatkinje i potencijalne kandidatkinje, uz - naravno - individualni pristup i njihovo puno ispunjavanje zacrtanih kriterija.

Budućnost Europe

Jandroković se osvrnuo i na budućnost Europe, istaknuvši da europski građani moraju biti u središtu europskog projekta, da očekuju da se njihov glas čuje na europskoj razini te da moraju snažnije osjetiti prednosti i prilike članstva, poboljšanje kvalitete života te sigurnost koju im pruža pripadnost Uniji. U dijalogu s građanima, nacionalni parlamenti, sa svojim demokratskim legitimitetom, moraju imati važnu ulogu i stoga trebaju biti uključeni u rad Konferencije o budućnosti Europe.

Zaključno, Jandroković je naglasio da će se Hrvatska tijekom predsjedanja čvrsto zalagati za Europu utemeljenu na zajedničkim vrijednostima, jednakosti, uvažavanju nacionalnih interesa, promicanju suglasja i traženju kompromisa jer je to jedini način za nadilaženje svih izazova.

Pozdravni govor Gordana Jandrokovića možete u cijelosti pročitati ovdje:

Pozdravni govor predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića na sastanku predsjednika odbora za poslove Unije (COSAC)

A A A