Vijesti
24. 1. 2020.

Izbori u HDZ-u bit će raspisani 7. veljače - Za predsjednika, zamjenika predsjednika i potpredsjednike održat će se 15. ožujka!

(VIDEO) Moja je zadaća osigurati da izborni proces bude demokratski i transparentan. Glavni nam je cilj da stranka iskaže snagu kako bismo poslali poruku da smo spremni opet preuzeti odgovornost za Hrvatsku i pobijediti na parlamentarnim izborima! - poručio je glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković nakon sjednica Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

Izjavu Gordana Jandrokovića, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O UNUTARSTRANAČKIM IZBORIMA

Na sjednicama Predsjedništva i Nacionalnog vijeća definirali smo sve što nas čeka za unutarstranačke izbore. Imat ćemo još jednu sjednicu Nacionalnog vijeća te će ono, prema današnjem dogovoru, formalno raspisati izbore 7. veljače. Tada bi i krenula sva ta velika procedura koja od nas traži da izbore provedemo pojedinačno za predsjednika stranke, zamjenika predsjednika i potpredsjednike, za predsjednike i potpredsjednike županijskih, gradskih i općinskih organizacija. Biramo i stranačka tijela na četiri razine - temeljni ogranci te općinski, gradski i županijski odbori.

Sve bi to završilo 16. svibnja Općim saborom HDZ-a na kojem ćemo izabrati članove Predsjedništva i Nacionalnog odbora, novog tijela koje zamjenjuje Središnji odbor.

O DEMOKRATSKOM & TRANSPARENTNOM PROCESU

Čeka nas više od tri i pol mjeseca kontinuiranog izbornog procesa. Prvi put u povijesti HDZ-a izravno biramo i predsjednika i njegovog zamjenika i potpredsjednike. Moja je zadaća kao glavnog tajnika osigurati da proces bude demokratski i transparentan. Bit će uključeno puno ljudi kroz izborna povjerenstva i biračke odbore, bit će i puno kandidata. Glavni nam je cilj da stranka iskaže snagu kako bismo poslali poruku da smo spremni opet preuzeti odgovornost za Hrvatsku i pobijediti na parlamentarnim izborima!

O DEFINIRANIM DATUMIMA

Izbori za predsjednika HDZ-a, zamjenika i potpredsjednike bit će 15. ožujka, a 2. krug, ako ga bude, održat će se 22. ožujka. Kandidati za te dužnosti moraju skupiti potpise do kraja veljače. Kandidati za predsjednika i zamjenika predsjednika trebaju prikupiti najmanje 5 posto od ukupnog broja članova, a kandidati za četiri potpredsjednika - 3 posto.

Ukupni broj članova bit će točno definiran na dan raspisivanja izbora, a kreće se oko 210.000. Donijet ćemo odluku da se na ovim izborima mogu kandidirati i glasovati svi članovi, bez obzira na plaćanje članarine. Izravni izbori za niže razine - dakle, za općine, gradove i županije, bit će 5. travnja, a mogući 2. krug 19. travnja.

A A A