Vijesti
29. 1. 2020.

Iz Bruxellesa: ZA otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom & napredak BiH prema statusu kandidata!

Predsjednik Hrvatskog sabora i glavni tajnik HDZ-a Gordan Jandroković sudjelovao je, kao posebni gost u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem EU-a, na sastanku predsjednika Europskog parlamenta i predsjednika nacionalnih parlamenata jugoistočne Europe.

Sastanak je sazvan na inicijativu predsjednika Europskog parlamenta Davida Sassolija u svjetlu predstojećih odluka europskih institucija - ključnih za daljnji proces proširenja.

Nastavak proširenja EU-a

U ime hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u uvodnom je obraćanju naglasio da je nastavak proširenja jedan od naših prioriteta.

Imajući u vidu izazove s kojima se suočava Europska unija, svako daljnje slabljenje politike proširenja može dovesti do nestabilnosti u neposrednom susjedstvu Unije. Stoga, osnaživanje sigurnosti i stabilnosti traži da Unija konsolidira svoj politički prostor. Istaknuo je da je proširenje dvosmjeran proces. Ono je važno za stabilnost jugoistoka Europe, ali je od interesa i za samu EU u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu.

Transformacijska snaga pristupanja

Također, podsjetio je da pristupanje Europskoj uniji ima transformacijsku snagu jer zemlje koje pristupaju prihvaćaju EU vrijednosti, ispunjavaju zadane kriterije, uključujući i rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, provode reforme te politički i gospodarski mijenjaju svoja društva.

Jandroković je istaknuo da se Hrvatska zalaže za povratak vjerodostojne europske političke predanosti prema jugoistoku Europe. A tu vjerodostojnost čini, s jedne strane, obveza Europske unije da ispuni svoja obećanja i nastavi s jasnom europskom perspektivom za zemlje u našem susjedstvu - temeljenom na jasnom procesu pristupanja, vođenom načelom vlastitih postignuća i pravedne uvjetovanosti. S druge strane, zemlje jugoistoka Europe trebaju ispuniti zadane političke i gospodarske kriterije, uz snažnu političku volju i stvarne dugoročne rezultate.

Europska perspektiva jugoistoka Europe

Naglasio je da će Hrvatska raditi na postizanju političke odluke temeljene na potvrđenoj europskoj perspektivi za sve zemlje te će se posebice zalagati za otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, kao i za napredak Bosne i Hercegovine prema dobivanju statusa kandidata.

Izrazio je uvjerenje da će se postići suglasje o ovim važnim odlukama prije Zagrebačkog summita u svibnju, koji bi trebao biti nova prigoda da Europska unija potvrdi svoju privrženost europskoj perspektivi jugoistoka Europe.

A A A