Vijesti
30. 1. 2020.

Novi popis stanovništva, pomoć „Đuri Đakoviću“, uspješno predsjedanje EU-om, energetska tranzicija…

(VIDEO) Na početku 204. sjednice Vlade RH Andrej Plenković osvrnuo se na zbivanja u proteklom tjednu: 75. obljetnica oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau, konferencija Energetika 2020. „Green New Deal za Hrvatsku“, 300 milijuna kuna jamstva za restrukturiranje i očuvanje radnih mjesta u „Đuri“, uspješan prvi mjesec hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a…

Na otvorenom dijelu sjednice raspravljeno je 12 točaka dnevnog reda, među kojima i Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u RH 2021. godine.

Uoči sjednice, predsjednik Vlade i HDZ-a predstavio je saborskom Odboru za zdravstvo kandidata za novog ministra izv. prof. dr. Vilija Beroša.

- Očekujemo da mu Hrvatski sabor sutra izglasa povjerenje.

Resorni saborski odbor iskazao povjerenje Berošu: „Ministarsku dužnost obavljat ću odgovorno i hrabro!“

75. obljetnica oslobođenja logora Auschwitz-Birkenau

Početkom tjedna Plenković je u Poljskoj sudjelovao na obilježavanju 75. obljetnice oslobođenja nacističkog logora Auschwitz-Birkenau.

Trajni spomen i oštra osuda Holokausta dio su naše kulture sjećanja i zalog europske budućnosti

Plenković: Oslobođenjem Auschwitza, u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, završio je najmračniji dio povijesti

Govoreći o tom logoru u kojem je ubijeno više od milijun ljudi, poručio je da je riječ o najmračnijem dijelu europske i svjetske povijesti.

- Zato je važno da se u današnje vrijeme na dostojanstven i primjeren način obilježava sjećanje na taj događaj i ono što se tamo zbivalo od 1940. do 1945. godine, a isto tako da vodimo računa o suzbijanju antisemitizma u Europi.

Energetska tranzicija & gospodarska transformacija

Od ostalih tema izdvojio je konferenciju o energetici u organizaciji Jutarnjeg lista, a na kojoj je Vlada imala priliku predstaviti svoju politiku na nacionalnoj razini i okvire djelovanja na europskoj razini, osobito u kontekstu Zelenog plana Europske komisije.

Energetska tranzicija - gospodarstvu kvalitetniji rast, građanima čišća i dostupnija energija, a djeci zdraviji okoliš!

- Green New Deal svojevrsni je pokretač transformacije europskog, ali i hrvatskoga gospodarstva, koji će dominirati agendom europskih institucija, ali i naših nacionalnih razvojnih strategija u razdoblju koje je pred nama.

300 milijuna kuna jamstva za „Đuru“

Nakon što je Vlada dala državno jamstvo za zaduženje u iznosu od 300 milijuna kuna „Đuri Đakoviću“, predsjednik Plenković posjetio je tu kompaniju u Slavonskom Brodu.

- Vjerujemo da će ova podrška omogućiti restrukturiranje i održivo poslovanje te tvrtke koja je od velike važnosti za Brodsko-posavsku županiju i cijelu Slavoniju.

Pružili smo ruku Đuri Đakoviću, Brodsko-posavskoj županiji i cijeloj Slavoniji!

Položili smo ispit u prvih mjesec dana predsjedanja

Na kraju je ocijenio prvih mjesec dana hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, koji su obilježile brojne aktivnosti, prvenstveno u predstavljanju prioriteta i programa predsjedanja.

- Sve je prošlo vrlo dobro. Položili smo ispit u prvih mjesec dana predsjedanja.

Uspješan i intenzivan prvi mjesec hrvatskog predsjedanja Europskom unijom!

Popis stanovništva, kućanstava i stanova

Potpredsjednik Vlade i ministar financija Zdravko Marić - obrazlažući Prijedlog zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. - istaknuo je da se radi o najopsežnijem i najsloženijem statističkom istraživanju s obzirom na brojnost obuhvaćenih jedinica te najbogatiji izvor podataka o stanovništvu zemlje.

- Podaci prikupljeni popisom nužni su za provedbu raznih gospodarskih, socijalnih, demografskih, razvojnih i drugih politika te znanstvenih istraživanja. Kvalitetno planiranje i istraživanje može se provoditi samo na temelju aktualnih službenih statističkih podatka.

Marić je pojasnio da se predloženim zakonom uređuju priprema, organizacija i provedba popisa, jedinice i sadržaj popisa, referentni datum popisa, povjerljivost i zaštita podataka te druga važna pitanja vezana za provedbu.

- Cilj je popisa utvrditi podatke o broju i prostornom rasporedu stanovništva te njegovim osnovnim demografskim, obrazovnim, migracijskim, ekonomskim i drugim obilježjima, kao i obilježjima kućanstava i stanova - rekao je te dodao da se popis provodi prema stanju na dan 31. ožujka 2021. u 24 sata, što se smatra referentnim trenutkom.

Od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021.

Razdoblje trajanja popisa bit će od 1. travnja 2021. do 7. svibnja 2021. godine. U pripremi popisa, kazao je Marić, primijenjene su preporuke Konferencije europskih statističara za popise stanovništva i stanova iz 2020. godine, kao i uredba Parlamenta i Vijeća iz 2008. o popisu stanovništva i stanova - koncept uobičajenog mjesta stanovanja, koji se primjenjivao u popisima 2001. i 2011. godine, te dodatne uredbe Europske komisije.

Popis priprema, organizira, koordinira i provodi Državni zavod za statistiku u suradnji s tijelima državne uprave (Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Ministarstvo unutarnjih poslova, Ministarstvo obrane i Ministarstvo pravosuđa) i jedinicama lokalne i područne (regionalne) samouprave u kojima se osnivaju županijska popisna povjerenstva i Popisno povjerenstvo Grada Zagreba, odnosno popisna povjerenstva ispostava, te popisni centri za područje grada ili općine.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković je kazao da će predviđeni popis stanovništva biti iduće godine od 1. do 10. travnja elektroničkim putem, preko sustava e-Građani, dok će popis stanovništva koji radi Državni zavod za statistiku, u suradnji s tijelima državne uprave i jedinicama lokalne i područne samouprave, trajati od 16. travnja do 7. svibnja.

A A A