Vijesti
2. 2. 2020.

Pelješki most, kao i brojna druga postignuća, motiviraju nas da nastavimo raditi za boljitak Dubrovnika, županije i cijele Hrvatske!

(PHOTO) Na svečanoj sjednici dubrovačkog Gradskog vijeća, održanoj u povodu blagdana svetog Vlahe i Dana grada, Andrej Plenković je poručio da je u Dubrovniku ostvarena sinergija Grada i Vlade u operativnoj i projektnoj suradnji, ponajprije u korištenju sredstava Europske unije.

Svim gospođama i gosparima čestitam blagdan sv. Vlaha, a gradonačelniku Mati Frankoviću na svemu što je učinio za kvalitetniji život Dubrovčana! Uspjesi su itekako vidljivi i iz niza razvojno-socijalnih projekata koji su realizirani u sinergiji s našom Vladom i financirani sredstvima iz EU fondova! - istaknuo je predsjednik Vlade i HDZ-a u svom obraćanju na sjednici u Kazalištu Marina Držića.

Gradom se odgovorno upravlja, turistički rezultati opet su rekordni, raste zaposlenost, a smanjuje se nezaposlenost - nastavio je Plenković:

- Istodobno se dužna pažnja posvećuje hrvatskim braniteljima, zahvaljujući kojima danas i živimo u slobodi. Naš biser Dubrovnik postao je pametan grad koji se - uz poštovanje prema povijesti, tradiciji i kulturi - razvija na održivi način! Sva ova postignuća nas motiviraju da nastavimo zajedno raditi za boljitak Grada, Dubrovačko-neretvanske županije i cijele Lijepe Naše!

Pelješki most, vrtići, škole, ceste…

Kruna toga zajedničkog rada na jugu Hrvatske - napomenuo je - bit će završetak Pelješkog mosta:

- To nije samo prometni, nego i europski i državnički projekt ove generacije, koji će ostati s nama zauvijek!

Navodeći mnoge projekte u Gradu poput izgradnje vrtića, škola, studentskih domova, pročistača, cesta, ulaganja u energetsku infrastrukturu, kao i objavljenog natječaja za Lapadsku obalu u iznosu od 70 milijuna kuna, Plenković je ponovio da su Vlada i Dubrovnik ostvarili sinergiju.

Veća podrška nego ikada prije

Naglasio je da je Vlada pružila operativnu, financijsku i projektnu podršku u većoj mjeri nego ikada prije. I tu će politiku nastaviti jer „jedino decentralizacijom i nacionalnom potporom pri provedbi europskih projekata možemo ostvariti uspješan i ravnomjeran regionalni razvoj Hrvatske“:

- Iskoristit ćemo hrvatsko predsjedanje da dio aktivnosti bude i u Dubrovniku. Ministrica kulture imat će konferenciju posvećenu rizicima kulturne baštine, teme s kojom se suočava i ovaj grad, što je još jedna poruka koliko su Dubrovnik i njegovo kulturno nasljeđe važni.

MATO FRANKOVIĆ: Osigurali smo više od 100 milijuna kuna bespovratnih EU sredstava!

Dubrovački gradonačelnik i predsjednik Gradske organizacije HDZ-a Mato Franković u govoru je naglasio da Dubrovnik i u 2020. ima rekordan proračun, ali da se pogrešno smatra da je „grad izobilja“.

- Kao da smo „hrvatski El Dorado“ pa nam se često zbrajaju grijesi koji niti nisu naši. Ni rekordan proračun nije dostatan za sve što treba kako bismo izjednačili kvalitetu života u svim dijelovima Grada - istaknuo je Franković te naveo ulaganja u stambeno zbrinjavanje, obrazovanje, školstvo te sportsku infrastrukturu.

Postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom!

Postavljamo nove kriterije u upravljanju turizmom, a naše napore sve više prepoznaju svjetska stručna javnost i mediji. Znamo koristiti europska sredstva, što je dosad bilo zapostavljeno, a osigurali smo više od 100 milijuna kuna bespovratnih sredstava, ne računajući ulaganja s nacionalne razine - zaključio je Franković.

Govore su održali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Dubrovnika Marko Potrebica, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić te dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić.

Među uzvanicima na svečanoj sjednici bili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, ministri i državni tajnici u Vladi RH te zastupnici u Hrvatskom saboru, kao i predstavnici vjerskih zajednica, diplomatskog zbora i brojni drugi.

OTVARANJE FESTE SV. VLAHA & VEČERA OD KANDELORE

Nakon svečane sjednice Gradskog vijeća, predsjednik Plenković sudjelovao je na otvaranju Feste svetog Vlaha i potom na Večeri od Kandelore. 1048. Festa započela je tradicionalnim puštanjem golubica te podizanjem barjaka pred zbornom crkvom dubrovačkog nebeskog zaštitnika na blagdan Kandelore (Svijećnice).

Živio sveti Vlaho!

A A A