Vijesti
9. 2. 2020.

Projektom Slavonija, Baranja i Srijem & bržom apsorpcijom EU sredstava istoku Hrvatske pružamo priliku za ravnomjerni razvoj!

Andrej Plenković na obilježavanju 30. obljetnice osnutka HDZ-a u Valpovštini: Naša je stranka bila predvodnik svih ključnih procesa prošlih više od 30 godina - na što trebamo biti ponosni! I ta nas činjenica obvezuje da svojim angažmanom i znanjem i dalje pridonosimo boljitku Domovine.

Na pragu četvrtog desetljeća hrvatske samostalnosti, HDZ je jedina stranka na prostoru srednje i istočne Europe koja je izvela svoje države iz komunizma u demokraciju, a da je održala ovako dominantnu ulogu - nastavio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH u svom govoru u Centru kulture „Matija Petar Katančić“ u Valpovu:

- Osim HDZ-a, nema te stranke - stvorene nakon pada Berlinskog zida - koja je zadržala takvu vitalnost, snagu, moć okupljanja, kvalitetne ljude i povjerenje sugrađana pa da upravlja i na nacionalnoj razini i na razini županija, gradova i općina.

Ispravljanje nepravdi spram hrvatskih branitelja

Govoreći o postignućima naše Vlade, izdvojio je ispravljanje nepravdi spram hrvatskih branitelja donošenjem, prvi put u povijesti, jedinstvenog zakona o njihovim pravima, povratak Hrvatske vojske u herojski Vukovar, u Ploče, Varaždin, Sinj i Pulu, jačanje hrvatske policije…

- Štiteći vrijednosti onog što nam je najsvetije - a to je Domovinski rat! - vodimo politiku kontinuiteta od čvrstih temelja koje nam je ostavio dr. Franjo Tuđman pa sve do danas. Ne bi bilo Hrvatske bez naših branitelja, kao ni slobode bez pobjedničkog HV-a! I to ova Vlada poštuje kao nijedna druga dosad. U njoj sjede, prvi put, dvojica generala, i to ratnih zapovjednika gardijskih brigada. Zajedno, šaljemo poruku snage i odvažnosti!

Neprijeporna postignuća naše Vlade

Od ostalih postignuća u ovom mandatu naveo je fiskalnu i funkcionalnu decentralizaciju te iskreno partnerstvo, bez presedana, s jedinicama područne i lokalne samouprave, kao i ekonomske iskorake:

Preuzimanje poslova državne uprave omogućit će županijama da budu još snažniji i kvalitetniji akteri

- Povećane su i plaće i mirovine, rapidno smanjujemo udio javnog duga u BDP-u, ostvarili proračunski suficit unatoč SDP-ovim jamstvima za Uljanik, kreditni rejting vratili na investicijsku razinu…

Val investicija u željezničku infrastrukturu

S obzirom na to da slavonske županije spadaju među tri posto najmanje razvijenih regija u EU, istaknuo je da je Vlada kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem pratila proritete tih sredina, ulagala i stvarala nova radna mjesta:

- Projektom „Slavonija“ i bržom apsorpcijom europskih sredstava, čiju smo ugovorenost u tri godine podignuli s 9 na 86%, a isplaćenost s 1 na 31%, pružamo Slavoniji priliku za ravnomjerni razvoj. Kreće i veliki val investicija u željezničku infrastrukturu, što je posebice važno za Slavoniju, započinjemo s investicijama u okoliš te već podižemo kvalitetu vodno-komunalne infrastrukture.

U okviru Projekta Slavonija, Baranja i Srijem do 30. studenog ugovoreno 11.3 milijarde kuna

Podigli smo problem demografije na EU razinu

Vlada se - poručio je Plenković - uhvatila u koštac s egzistencijalnim problemom demografske revitalizacije, jer Hrvatska samo uslijed negativnog prirodnog prirasta godišnje gubi grad od 15 tisuća ljudi:

- Problem demografije uspjeli smo podići i na europsku razinu, a za njegovo rješavanje zadužena upravo hrvatska potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica. Imamo Vladu koja razumije što su nacionalni prioriteti. I Hrvatska i HDZ itekako znaju što smo sve prošli, što smo postigli i kamo idemo!

Uz brojne mjere koje provodimo u zemlji, pitanje demografije počinje se rješavati i na EU razini - i to zahvaljujući Hrvatskoj!

Nećemo podići žilet-žicu između Hrvata u RH i BiH!

Odgovorna smo Vlada koja vodi računa o svim segmentima društva, ali i o našim sunarodnjacima u BiH - nastavio je:

- Suočavajući se i s novim izazovima poput migrantske krize postupamo odgovorno. Čvrsto štitimo svoju granicu, ali i s ovog mjesta poručujem: Nikada nećemo podići žilet-žicu između Hrvata u Hrvatskoj i Hrvata u BiH!

S papom Franjom o položaju Hrvata u BiH: Sveta Stolica dobro zna stajalište RH & shvaća koliko je to nama važno

U kampanji će se vidjeti tko je što napravio i tko što nudi

Govoreći pak o unutarstranačkim izborima, naglasio je da će se u kampanji vidjeti tko je što napravio i tko nudi kakvu viziju razvoja i rada HDZ-a.

- Financijski smo konsolidirali stranku, bez ikakvih je kreditnih obveza i u solidnom plusu. Sve to potvrđuje da vodimo ozbiljnu politiku koja osnažuje HDZ, koja šalje poruku da je ovo pouzdana stranka, stranka odgovornih ljudi, koji dijele iste vrijednosti i žele dobro Hrvatskoj i svim našim građanima. Najvažnije je, kako često ističem, da iz unutarstranačkih izbora iziđemo još snažniji, spremni na pobjedu na parlamentarnim izborima! - zaključio je predsjednik HDZ-a i Vlade RH.

Na svima je odgovornost da iz unutarstranačkih izbora iziđemo još jači. I da potom pobijedimo na parlamentarnim izborima!

ANUŠIĆ, ŠEKS, KATALENIĆ

Izdvajamo ključne poruke i iz obraćanja osječko-baranjskog župana i predsjednika Županijske organizacije HDZ-a Ivana Anušića & pročelnika Savjetodavnog vijeća HDZ-a i bivšeg predsjednika Hrvatskog sabora Vladimira Šeksa.

ANUŠIĆ: Pozitivni trend ne smije stati, potrebni su nam kontinuitet i stabilnost!

Slobodu smo izborili u krvi, što nas obvezuje u budućnosti. Smjer koji je odredio i temelj koji je udario dr. Franjo Tuđman jedini su put kojim HDZ i Hrvatska trebaju ići. A na tom su putu ova Vlada i ovaj HDZ - i taj će put HDZ nastaviti nakon parlamentarnih izbora, u novom mandatu!

Ova je Vlada napravila goleme iskorake u gospodarskom i svakom drugom smislu, od većih plaća, suficita u proračunu, povećanja broja zaposlenih, a zahvaljujući njenim zakonskim rješenjima općine i gradovi danas raspolažu s puno više novca nego prije. Projekt "Slavonija, Baranja i Srijem" je stvorio prostor za nove investicije i razvoj, ali to ćemo još proširiti i ojačati. Ovaj pozitivni trend ne smije stati, želimo ga i ubrzati, i zato nam trebaju kontinuitet i stabilnost!

ŠEKS: Iza nas stoje rezultati i postignuća

HDZ jedini obilježava svoje obljetnice jer ih ima razloga obilježavati. Iza nas stoje rezultati i postignuća. HDZ je stranka koja je ostvarila sve suverenističke ciljeve koje je pred nju postavio dr.  Franjo Tuđman. I to još prije 30 godina. Ne danas. Ne jučer. Nego prije 30 godina. U skladu s tom vizijom današnji HDZ, na čelu s Andrejem Plenkovićem, vodi stranku i državu u budućnost.

A A A