Vijesti
14. 2. 2020.

Jandroković u svojstvu predsjedavajućeg Vijećem EU-a na sastanku predsjednika nacionalnih parlamenata Slavkov formata

Slavkov format (ili, prema njemačkom nazivu toga moravskog grada, Austerlitz format) neformalna je skupina triju srednjoeuropskih članica EU-a - Austrije, Češke i Slovačke. Na sastanku u Bratislavi razgovaralo se o nastavku europskog proširenja, a predsjednik Hrvatskog sabora predstavio je i prioritete EU2020HR.

Gordan Jandroković u uvodnom je obraćanju na sastanku u Bratislavi istaknuo da odabranim prioritetima svog predsjedanja Vijećem EU-a Hrvatska želi pridonijeti osnaživanju Europe koja se suočava s brojnim unutarnjim i vanjskim izazovima.

Izvijestio je i o četiri glavne teme koje su trenutačno u fokusu - Višegodišnji financijski okvir (7-godišnji proračun EU-a), Konferencija o budućnosti Europe, novi odnosi s Ujedinjenom Kraljevinom i nastavak politike proširenja.

Nastavak proširenja - EU prioritet

Kada je riječ o proširenju, naglasio je pred predsjednicima nacionalnih parlamenata Austrije, Češke i Slovačke da je interes EU-a stabilno, mirno, demokratsko, napredno i europski orijentirano susjedstvo:

- Daljnje proširenje mora biti EU prioritet u političkom, sigurnosnom i gospodarskom pogledu. Stoga će Hrvatska raditi među državama članicama na postizanju konsenzusa o nastavku politike proširenja, i to prije Zagrebačkog samita u svibnju.

Učinkovitiji pregovarački proces & brže reforme

Jandroković je naglasio da će Hrvatska, na temelju prijedloga Europske komisije o novoj metodologiji pregovaračkog procesa, razgovarati s državama članicama o tome kako učiniti pregovore učinkovitijima te potaknuti reforme i pripreme za članstvo. Pozdravio je taj prijedlog kao korak u daljnjem razvoju pregovaračkog procesa, koji u jednakoj mjeri uzima u obzir interese i država članica i država kandidatkinja.

Izdvojio je pritom načela na kojima se temelji novi pregovarački proces - vjerodostojnost, snažnije političko upravljanje, dinamičnost i predvidljivost:

- Ta načela trebala bi omogućiti nastavak procesa proširenja te brže reforme i ispunjavanje zadanih političkih i gospodarskih kriterija država kandidatkinja.

Stabilno, sigurno i prosperitetno susjedstvo

Zaključno, predsjednik Hrvatskog sabora ponovio je da proces proširenja mora biti vođen načelom vlastitih postignuća i stroge, ali pravedne uvjetovanosti:

- Hrvatska je spremna i dalje pomagati državama jugoistočne Europe na njihovom EU putu jer je u njezinom interesu imati mirno, stabilno, sigurno i prosperitetno susjedstvo.

Na sastanku na temu proširenja sudjelovali su također predsjednici parlamenata Crne Gore i Srbije.

A A A