Vijesti
14. 2. 2020.

VELERED FRANJE TUĐMANA: Predsjednica RH posmrtno odlikovala kardinala Franju Kuharića!

Ovo najviše državno odlikovanje uvedeno je na prijedlog naše Vlade u povodu 20. obljetnice smrti prvoga hrvatskog predsjednika & utemeljitelja suvremene hrvatske države i HDZ-a. Andrej Plenković: Dr. Tuđmanu i kardinalu Kuhariću trajno smo zahvalni na svemu što su učinili za hrvatski narod u prijelomnim trenucima stvaranja samostalne Hrvatske!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uručila je posmrtno dodijeljeni Velered predsjednika Republike Franje Tuđmana kardinalu Franji Kuhariću. Odlikovanje je preuzeo kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, a na dodjeli na Pantovčaku sudjelovali su i predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković & predsjednik Hrvatskog sabora (i glavni tajnik HDZ-a) Gordan Jandroković.

Državnik & vizionar

Velered je uveden na prijedlog naše Vlade u povodu 20. obljetnice Tuđmanove smrti. „Ovim će se odlikovanjem trajno izraziti zahvalnost njegovim povijesnim zaslugama. Dr. Franjo Tuđman državničkim je vizionarstvom u prijelomnom razdoblju, u vrijeme raspada komunističkog totalitarnog sustava, uveo Hrvatsku u red država slobodnog svijeta“ - stoji u obrazloženju Vladina prijedloga, koji je Hrvatski sabor prihvatio 29. studenog prošle godine.

Velered Franje Tuđmana - Trajna zahvalnost utemeljitelju suvremene hrvatske države!

Na obljetnicu smrti dr. Tuđmana

Velered Franje Tuđmana dodjeljivalo bi se svake godine 10. prosinca - na obljetnicu smrti prvog hrvatskog predsjednika - državljanima RH kao izraz najvišeg priznanja za promicanje državnih i nacionalnih interesa u zemlji i inozemstvu, posebice za promicanje državljanskog jedinstva i nacionalnog zajedništva, državotvorstva i duhovnih vrednota hrvatskog naroda.

IN MEMORIAM: Dr. FRANJO TUĐMAN (10. prosinca 1999. - 10. prosinca 2019.)

Dr. Franjo Tuđman ostavio je neizbrisivi trag u povijesti hrvatskog naroda!

TUĐMANOVO DESETLJEĆE: 10 nezaboravnih, neponovljivih, presudnih godina!

Trajna zahvalnost hrvatskim velikanima

PLENKOVIĆ: Predsjedniku Tuđmanu i kardinalu Franji Kuharića trajno smo zahvalni na svemu što su učinili za hrvatski narod u prijelomnim trenucima stvaranja samostalne Hrvatske!

Domovinski rat, jačanje HV-a i policije, vraćanje 30. svibnja, Velered Franje Tuđmana… Štitimo sve vrijednosti na kojima počiva HDZ!

GRABAR-KITAROVIĆ: Ni trenutka nisam bila u dvojbi tko prvi zaslužuje primiti Velered. Nadahnut primjerom svog prethodnika bl. Alojzija Stepinca, kardinal Kuharić u teško doba jugoslavenskog komunističkog poretka branio je slobodu vjere i pravo Hrvata na ravnopravnost i slobodu, da bi u godinama stvaranja i obrane neovisne Hrvatske čvrsto stao u obranu hrvatskih nacionalnih i državnih prava. Dr. Tuđman je u Kuhariću imao iskrenog prijatelja. Ovom dodjelom ujedno izražavamo zahvalnost za sve što je naša Katolička Crkva kroz povijest učinila za opstojnost, napredak i duhovnu dobrobit hrvatskog naroda.

Predsjednica Grabar-Kitarović posmrtno odlikovala kardinala Kuharića Veleredom predsjednika Tuđmana s lentom i Danicom

A A A