Vijesti
28. 2. 2020.

Hrvatsko gospodarstvo u 2019. poraslo za 2.9% - dva puta više od EU prosjeka! I to na zdravim temeljima!

Andrej Plenković: Ostvarujemo kontinuirani rast od oko 3%, i to bez zaduživanja, poput nekih prije nas. Sada se rast temelji na poreznom i administrativnom rasterećenju, povećanju ulaganja, strukturnim reformama i boljem korištenju EU sredstava. Posebno raduje što su na rast BDP-a najviše utjecali pozitivni trendovi na tržištu rada & daljnje povećanje neto plaća.

Prema najnovijim podacima Državnog zavoda za statistiku, Bruto domaći proizvod Republike Hrvatske u 2019. povećan je na godišnjoj razini za 2.9%, što predstavlja dinamičniji rast nego u 2018. (2.7%).

Na visokom 10. mjestu među EU članicama

Ostvareni rast je bio gotovo dva puta brži od prosjeka Europske unije (1.5%), što je Hrvatskoj omogućilo daljnje približavanje prosječnoj razini razvijenosti država članica EU-a. S ostvarenim rastom od 2.9% RH se, prema zadnjim procjenama Europske komisije, našla na visokom 10. mjestu među članicama EU-a.

U strukturi našeg BDP-a zabilježen je rast svih kategorija domaće i inozemne potražnje (osobna i državna potrošnja, investicije, robni izvoz i izvoz usluga). U usporedbi s 2018. godinom, dinamika rasta najviše je povećana kod investicija u fiksni kapital, dobrim dijelom zahvaljujući uspješnom korištenju europskih fondova.

Osobna potrošnja & rast izvoza

Pojedinačno je najveći utjecaj na rast BDP-a imala osobna potrošnja na koju je utjecao nastavak pozitivnih trendova na tržištu rada (broj osiguranika je povećan 2.4%), daljnji rast neto plaća (nominalni rast od 3.4%) te kreditne aktivnosti poslovnih banaka (ukupni kreditni plasmani stanovništvu su na kraju 2019. bili 6.9% veći nego na kraju 2018.).

Snažan doprinos rastu daje i izvoz roba i usluga. Robni izvoz je najviše rastao pod utjecajem povećanog izvoza farmaceutskih proizvoda, a bolje izvozne rezultate ostvarila je i brodogradnja, dok je na izvoz usluga najviše utjecala još jedna rekordna turistička sezona.

Istodobno smanjenje udjela javnog duga

Rezultati DZS-a potvrda su da hrvatsko gospodarstvo kontinuirano raste po stopi od oko 3%, ali na zdravim temeljima - poručio je predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković:

- Uz istodobno smanjenje udjela javnog duga u BDP-u za oko 3 postotna boda godišnje te kontinuirane suficite na tekućem računu platne bilance, gospodarski rast pokrećemo na smanjenju zaduživanja, poreznom i administrativnom rasterećenju, strukturnim reformama, povećanju ulaganja i boljem korištenju europskih sredstava. Vlada RH nastavlja predano provoditi strukturne reforme na svim razinama.

A A A