Vijesti
29. 2. 2020.

Ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda u BiH trajni je prioritet HDZ-a i naše Vlade!

Zajednička sjednica užeg Predsjedništva HDZ-a i HDZ-a BiH u Slavonskom Brodu. Andrej Plenković: U ovom mandatu otvorena su 2 dodatna konzulata , kao i 2 predstavništva HGK i 2 dopisništva HRT-a, a i uspostavljena je izravna zračna linija između Zagreba i Mostara. Nastavljamo podupirati europski put BiH i gospodarske, obrazovne i kulturne projekte hrvatskog naroda u njoj!

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH Andrej Plenković i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izrazili su zadovoljstvo sastankom i razgovorom dviju sestrinskih stranke u petak u Slavonskom Brodu.

- Drago mi je što dvije Hrvatske demokratske zajednice vode redoviti dijalog o važnim pitanjima za odnose Hrvatske i BiH i za položaj Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda te o svim aktivnostima koje poduzimamo tijekom predsjedanja Vijećem EU-a na temu proširenja i odnosa sa zemljama jugoistoka Europe, koji su se u zadnja dva mjeseca intenzivirali kao nikada prije - izjavio je Plenković.

Podrška projektima od posebnog interesa za hrvatski narod

Dodao je da će naša Vlada nastaviti snažno, dosljedno i dobrosusjedski podupirati euroatlantski put BiH te - preko Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH - gospodarske, obrazovne i kulturne projekte od posebnog interesa za hrvatski narod i očuvanje njegovog identitet u toj zemlji:

- U ovom mandatu otvorena su u BiH dva dodatna konzulata RH, u Livnu i Vitezu, kao i dva predstavništva Hrvatske gospodarske komore i dva dopisništva HRT-a, a i uspostavljena je izravna zračna linija između Zagreba i Mostara. Dvije države imaju intenzivnu robnu razmjenu, a u prometnom sektoru naši su prioriteti izgradnja mostova Svilaj i Stara Gradiška.

Politička suradnja dva HDZ-a temelj je kvalitetnog, partnerskog, iskrenog donosa koji pridonosi rješavanju svih otvorenih pitanja - zaključio je Plenković.

Uzajamna potpora i nastavak partnerske suradnje

Zadovoljan sam što smo i danas imali mogućnost razgovarati, kao dvije sestrinske stranke, o uzajamnoj potpori i nastavku suradnje, aktualnoj političkoj situaciji u BiH te važnim događajima u EU i Hrvatskoj - rekao je pak Čović:

- Sastanak je bio prilika i da na primjeren način još jednom zahvalimo predsjedniku Plenkoviću na podršci u borbi za stvarnu ravnopravnost Hrvata kao konstitutivnog naroda koji želi svoje legitimne predstavnike na razini čitave BiH. U okviru Ustava BiH i europskih standarda, konstitutivni narodi moraju pronaći kompromis o izmjenama nepravednog Izbornog zakona.

Dodao je da dva HDZ-a već više od tri godine rade na puno zajedničkih projekata - koji su u najvećoj mjeri i realizirani, a HDZ BiH ima i dosta novih planova o kojima su danas razmijenili mišljenja s predsjednikom Vlade RH i u Slavonskom Brodu okupljenim hrvatskim ministrima.

A A A