Vijesti
4. 3. 2020.

Ulazak u Hrvatsku mimo zakona, bez dokumenata i kontrole, nije ničije pravo. I to nećemo nikad dopustiti!

Božinović u "Temi dana" HTV-a nakon što je s čelnicima EU-a i predsjednikom Plenkovićem obišao grčko-tursku granicu: Današnja je europska politika jasna: apsolutna zaštita vanjskih granica Unije od bilo kakvih ilegalnih prelazaka!

Vrlo čvrsta reakcija grčke policije i vojske

Potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova (i međunarodni tajnik HDZ-a) dr. sc. Davor Božinović napomenuo je da je situacija na grčko-turskoj granici i dalje ozbiljna, ali ne i tako dramatična kao što je to bila u ponedjeljak, s obzirom da je s turske strane zamijećen puno manji broj migranata - njih oko 5.000, dok ih je prekjučer bilo i više od 20.000.

Istaknuo je da se znatni dio migranata počeo vraćati prema unutrašnjosti Turske zato što su grčke institucije, prije svega policija i vojska, nastupile vrlo čvrsto i nisu dopustile ilegalni ulazak na grčki teritorij, koji je ujedno i teritorij Europske unije. 

Plenković: Grčka je danas štit i jamac stabilnosti europskog kontinenta! Hrvatski je interes da njena granica ostane neprobojna!

Želja za višim standardom nije pravo da živiš gdje hoćeš

Naravno da ilegalni migranti ne dolaze iz sredina u kojima se dobro živi - nastavio je Božinović - ali moramo praviti razliku između onih u neposrednoj pogibli i onih koji su krenuli u potragu za višim životnim standardom:

- Potraga za višim standardom jest legitimno ljudsko opredjeljenje, ali to istodobno nije pravo da živiš baš ondje gdje želiš živjeti, a pogotovo ne predstavlja obvezu da te netko mora primiti, osobito ako se radi o desecima i stotinama tisuća ljudi.

EU politika: apsolutna zaštita vanjskih granica

Današnja je europska politika jasna: apsolutna zaštita vanjskih granica EU-a od bilo kakvih nezakonitih ulazaka! - dodao je:

- Čelnici EU-a i naš predsjednik Andrej Plenković, kao premijer zemlje koja predsjeda EU-om, dolaskom na grčko-tursku granicu poslali su važnu poruku. Unija je prvi put nedvosmisleno pokazala gdje su njene granice. Dakle, predsjednici svih najvažnijih EU institucija zajednički su poručili: Ovdje nije početak samo Grčke, ovdje je početak Europske unije!

Od prvog dana jačamo zaštitu hrvatske granice

Naglasio je da, što se tiče naše Vlade, nije bilo ni najmanjeg lutanja:

- Sve što smo od prvog dana najavljivali i planirali, to i ostvarujemo. Popunili smo kapacitete granične policije i još ih ojačali s drugim policijskim snagama koje smo posebno uvježbali za granične poslove te ih vrhunski sve opremili povukavši čak 270 milijuna eura iz EU fondova. Danas je stoga zaštita granice puno učinkovitija nego što je to bilo prije.

A kada je HDZ-ova Vlada preuzela mandat - podsjetio je - na granici s Bosnom i Hercegovinom praktično nije bilo nikakve zaštite.

EU se ne zatvara, ali svaki ulazak mora biti zakonit

Istodobno je RH u ove skoro četiri godine - kazao je Božinović - na svim multilateralnim okupljanjima napominjala da je za problem ilegalnih migracija nužno zajedničko europsko rješenje:

- Nedavno sam u Europskom parlamentu bio izložen ljevičarskim napadima, ali jučer smo dobili punu potvrdu da se EU brani na svojim vanjskim granicama. Što ne znači da se ona zatvara, ali svaki ulazak na njen teritorij mora biti zakonit. S jedne strane svi ulažemo velika sredstva u informacijske sustave i granične prijelaze, putnici ponekad i predugo čekaju kako bi ih svi ti sustavi prepoznali, a s druge bi strane netko htio da puštamo ljude bez ikakve kontrole, bez osobnih dokumenata. Da eto tako ulaze, jer je to njihovo pravo. Nije!

Božinović odbacio sve optužbe o nepropisnom ponašanju policije

Naši eurozastupnici uglas odbacili lažne ljevičarske optužbe o „nehumanosti“ prema migrantima. SDP-ovci „mudro“ šutjeli!

Vojska i policija i od prije dobro surađuju

Komentirajući izjavu načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH Roberta Hranja da je Hrvatska vojska spremna pružiti ispomoć policiji u slučaju migrantskog vala, Božinović je kazao da vojska i policija i od prije dobro surađuju:

- Razmijenile su sve podatke koje su trebale i nikada nije bilo upitno bi li se Hrvatska vojska angažirala u slučaju potrebe. Potreba, međutim, nije postojala. I nadam se da neće. Jer, poslane su vrlo jasne poruke da Grčka neće dopustiti ilegalni ulazak na svoj teritorij, što bi trebalo onemogućiti daljnje napredovanje migranata prema BiH i RH.

Ilegalne migrante čeka dobro opremljena, uvježbana i odlučna policija! I dalje ćemo čvrsto štititi granicu!

Nerezonski zahtjevi & nepotrebni trošak

Policija čitavo vrijeme uspješno kontrolira granicu. Sama je riješila sve dosadašnje krize, kada bi tisuću-dvije ljudi odjednom krenulo. Da smo tada poslali HV na granicu, a takvih je zahtjeva bilo, kod potencijalnog novog migrantskog vala imali bismo problem s raspoređivanjem novih snaga, a i veliki, nepotrebni trošak - zaključio je dr. sc. Davor Božinović.

A A A