Vijesti
5. 3. 2020.

Pozitivni trend u broju rođene djece - poticaj za nastavak demografskih mjera!

(VIDEO) Andrej Plenković na sjednici Vlade: U RH se 2019. rodilo 36.553 djece, što je više nego 2018. (35.905) i 2017. (35.221). Trend je pozitivan, no želimo i moramo još bolje! * Nastavljamo i s programom “Zaželi”, kojim je dosad zaposleno 6.500 žena koje skrbe o 31.400 starijih osoba. S obzirom na uspjeh, odlučili smo projekt financirati s novih 300 milijuna kuna (2. faza), a zbog velikog interesa pripremamo i dodatnih 200 milijuna.

Otvarajući današnju sjednicu Vlade, predsjednik Plenković podsjetio je da je zajedno s predsjednikom Europskog vijeća, predsjednicom Europske komisije te predsjednikom Europskog parlamenta obišao grčko-tursku kopnenu granicu, na kojoj je došlo do priljeva migranata s turske strane. Istaknuo je da su iskazali snažnu solidarnost i potporu grčkoj vladi.

- Politika ove grčke vlade neće dopustiti nezakonite migracije i ulazak migranata preko tursko-grčke granice kao što je to bilo prije nekoliko godina kada je došlo do velikog migracijsko-izbjegličkog vala na istočno-mediteranskoj i zapadno-balkanskoj ruti.

Plenković: Grčka je danas štit i jamac stabilnosti europskog kontinenta! Hrvatski je interes da njena granica ostane neprobojna!

Deklaracija ministara unutarnjih poslova EU-a

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović jučer je predsjedao izvanrednim sastankom ministara unutarnjih poslova EU-a na kojem je usvojena deklaracija, što pokazuje - naglasio je - da Europa u ovoj krizi postupa potpuno drugačije nego 2015. godine.

- Vjerojatno zbog iskustava i naučenih lekcija iz tog razdoblja.

Božinović je rekao i da su ministri prihvatili činjenicu da na Tursku otpada velik dio tereta zbrinjavanja izbjeglica i migranata s prostora Bliskog istoka, kojih je trenutačno 3.7 milijuna.

- Strogo se odbacuje uporaba migrantskog pritisaka kako bi se ostvarili politički probici. Ovakva situacija za EU je neprihvatljiva.

Dodao je i da je Turska pozvana da se u potpunosti pridržava sporazuma iz 2016. godine, kojim je zaustavljen migracijski val prema Europi.

Zaštititi vanjske granice Europske unije

Ministar je naglasio da su se Europska unija i države članice jučer jasno opredijelile da će efektivno zaštititi vanjske granice EU-a i da se ilegalne migracije neće tolerirati te su iskazale spremnost da poduzmu sve potrebne mjere u skladu s europskim i međunarodnim zakonodavstvom.

- U tom smislu su donesene i konkretne upute za europske agencije, prije svega Frontex, kako bi došlo do brze intervencije i dodatne tehničke pomoći - rekao je Božinović, podsjetivši da je Grčkoj odobrena hitna pomoć od 350 milijuna eura.

Ulazak u Hrvatsku mimo zakona, bez dokumenata i kontrole, nije ničije pravo. I to nećemo nikad dopustiti!

Važnim je istaknuo da nisu zaboravljene države na zapadno-balkanskoj ruti jer one također mogu u slučaju intenziviranja doći pod pritisak migracija. Najavio je da će se stoga početkom travnja u Opatiji održati sastanak ministara unutarnjih poslova Europske unije i zemalja zapadnog Balkana.

S glavnim tajnikom NATO-a

U Zagrebu se danas odvija i neformalni sastanak ministara obrane na kojem sudjeluje i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, kojeg je jučer primio predsjednik Plenković.

- Razgovarali smo o ulozi Hrvatske u okviru Saveza, našem sudjelovanju u misiji Odlučna potpora u Afganistanu, sigurnosnim aspektima u Siriji te odnosima Turske i Grčke kao dvije NATO saveznice u ovim novim okolnostima.

Ulazak u Hrvatsku mimo zakona, bez dokumenata i kontrole, nije ničije pravo. I to nećemo nikad dopustiti!

Dovršetak pulske bolnice

Predsjednik Vlade i HDZ-a osvrnuo se i na posjet Istarskoj županiji. U Puli je potpisan ugovor o jamstvu za dovršetak izgradnje i opremanja Opće bolnice Pula. Istaknuo je da Vlada i na ovaj način podržava Istru i zdravstveni sustav u toj županiji. Dodao je da Općoj bolnici Pula, koja ima više od 1.300 zaposlenika, gravitira više od 200.000 ljudi, a taj se broj u sezoni poveća i za više od duplo. Tijekom boravka u Istri, Plenković se u Umagu sastao i s predstavnicima hotelijera.

150 milijuna kuna jamstava za dovršetak nove bolnice u Puli - Još jedna poruka potpore razvoju Istre!

Dosad 7.6 mlrd. kn za aktivne mjere zapošljavanja

Plenković je izvijestio i o natječaju Zaželi II, za koji je osigurano 300 milijuna kuna, a pokrenut je 19. veljače. Dodao je da je u samo nekoliko dana došlo više prijava od ukupnog iznosa natječaja i naglasio je da je naša Vlada dosad uložila 7.6 milijardi kuna u aktivne mjere zapošljavanja.

- Oko 80% postojećih korisnika želi nastavak tih mjera te je ministar rada Josip Aladrović stoga poduzeo mjere kako bi se iznašlo dodatnih 200 milijuna kuna, dakle, da se ukupno iznađe 500 milijuna kuna. Programom “Zaželi” dosad je zaposleno 6.500 žena koje skrbe o 31.400 starijih osoba. S obzirom na uspjeh

Nastavljamo Program „Zaželi“ - Dosad je zaposleno 6.500 žena koje skrbe o 31.400 starijih osoba!

Pozitivan trend u broju rođenih

Predsjednik Vlade i HDZ-a izvijestio je i da je prema podacima Ministarstva uprave broj rođenih 2019. bio 36.553 - što je više nego 2018. kada je bilo 35.905, dok je 2017. bilo rođeno 35.221.

- Tu vidimo pozitivan trend, no želimo i moramo još bolje! Nastavljamo s demografskim mjerama!

A A A