Vijesti
11. 3. 2020.

Sve je spremno za izbore 15. ožujka - Želimo iz ovog demokratskog procesa izaći još složniji i jači & pobijediti na parlamentarnim izborima!

(VIDEO) Glavni tajnik Gordan Jandroković i predsjednik Središnjeg izbornog povjerenstva HDZ-a Damir Sesvečan u Središnjici su održali konferenciju za medije o unutarstranačkim izborima u nedjelju. „Ovo nije samo veliki demokratski iskorak, jer se prvi put u povijesti svi čelni ljudi bilo koje stranke biraju izravno, nego i organizacijski pothvat. Tiskano je više od 600.000 glasačkih listića, a u radu 585 biračkih odbora sudjelovat će oko 5.000 članica i članova HDZ-a.“.

Prvi put u povijesti

Glavni tajnik HDZ-a poručio je da se prvi put u povijesti izravno biraju predsjednik, zamjenik predsjednika i četiri potpredsjednika stranke.

- Neće biti 2. kruga za predsjednika i zamjenika predsjednika jer za te dužnosti imamo po dva kandidata. Ovi su izbori složen i zahtjevan proces u koji je uključen veliki broj ljudi. Izbore ćemo provesti u nedjelju, 15. ožujka, od 8 do 19 sati. Bit će 585 biračkih mjesta, od čega 566 u RH, a 19 u inozemstvu. Imamo 210.384 glasača, od čega 206.976 u Hrvatskoj, a 3.408 u inozemstvu, dok je ukupno tiskano 631.152 glasačka listića za sve pozicije.

Organizacijski pothvat

Dodao je da će na biračkim mjestima biti angažirano oko 5.000 ljudi, redom volonteri.

- Imat ćemo biračke odbore sastavljene od petero članova koje je imenovalo Središnje izborno povjerenstvo, a svaki od predsjedničkih kandidata imenuje i svog predstavnika. I svi kandidati za zamjenika predsjednika i potpredsjednike mogu imenovati svoje promatrače u biračkim odborima. Očekujemo da se sutra i prekosutra dostave prijedlozi.

Transparentan & demokratski proces

Istaknuo je kako je najvažnije da izbori prođu u redu i da ne bude primjedbi na rezultate.

- Moja je glavna zadaća osigurati da izbori budu transparentni i da pokažemo snagu HDZ-a, što treba biti priprema za parlamentarne izbore. U kampanji se čulo dosta poruka koje ne bi trebali izgovarati kolege iz iste stranke, ali Središnjem izbornom povjerenstvu (SIP) nije stigao nijedan službeni prigovor na demokratski proces koji smo vodili, ni za navodne probleme s prikupljanjem potpisa, ni za poteškoće u korištenju stranačkih prostorija.

Rezultati izbora u nedjelju oko 22:30h

Glavni tajnik HDZ-a otkrio je i dinamiku brojanja glasova te model komunikacije u izbornoj noći.

- U 19 sati biračka se mjesta zatvaraju, a birački odbori počinju brojati glasove. Kada to obave, potpisuju se zapisnici i izvješća o provedenim izborima, oni se fotografiraju i dostavljaju SIP-u. Očekujemo da ćemo oko 21 sat imati izvještaje s gotovo svih biračkih mjesta. U SIP-u će se podaci unositi u tablicu i oko 22:30 sati imat ćemo neslužbene rezultate. Tijekom izbora nećemo prikupljati podatke o izlaznosti. Službene rezultate očekujemo u roku od 48 sati.

Optimalni broj biračkih mjesta

Nastavio je da će u svim općinama i gradovima biti po jedno biračko mjesto, osim u Splitu, gdje će ih biti 2, te u Zagrebu, gdje će ih biti 17.

- Odlučili smo se za ovoliki broj biračkih mjesta radi optimizacije procesa. Ovo nam je najbolje za upravljanje i učinkovitost, jer bi veći broj biračkih mjesta zahtijevao i veći broj biračkih odbora. Ako u nekim gradovima s više od 2.000 članova dođe do gužve, dogovorili smo da se mogu napraviti dvije pozicije za glasovanje unutar istog biračkog mjesta.

Troškovi izbora & preporuke Stožera za civilnu zaštitu

Također, glavni tajnik Jandroković izvijestio je i o dosadašnjim troškovima izbornog procesa.

- Troškovi izbora za sada iznose 315.000 kuna, a najveći je tiskanje listića - 196.000 kuna. 74.000 kuna koštale su glasačke kutije, a poštanski troškovi bili su oko 17.000 kuna. Do petka SIP-u svi kandidati moraju predati privremena financijska izvješća za kampanju.

Naglasio je da će se izbori održati u skladu s preporukama Stožera za civilnu zaštitu.

- Na biračkim mjestima bit će osigurana dezinfekcijska sredstva. U iduća tri dana, do kraja kampanje, moguće je da će se otkazati veći skupovi u zatvorenim prostorima. Moguće je da zbog koronavirusa i odaziv na izbore bude manji.

Nakon izbora učiniti ono najbolje za HDZ

Na kraju, Jandroković je odgovorio na pitanje novinara o mogućnosti daljnje suradnje između aktualnih kandidata za vodstvo stranke:

- Vjerujem da će nakon nedjelje biti prostora za daljnju suradnju, da će svi poštivati rezultate i sukladno tome čestitati onima koji pobijede. Bez obzira na neke teške i neprimjerene riječi te sumnje u regularnost izbora, vjerujem da će biti dovoljno mudrosti da učinimo ono najbolje za HDZ.

SESVEČAN: Izbori završavaju 17. svibnja Općim saborom HDZ-a

O tijeku unutarstranačkih izbora na razini gradova, općina i ZG gradskih četvrti & županija i Grada Zagreba izvijestio je predsjednik SIP-a HDZ-a Damir Sesvečan:

- U stalnom smo kontaktu sa županijskim, gradskim i općinskim izbornim povjerenstvima. Pripremili smo sve materijale, na terenu su već i glasački listići, glasačke kutije, popisi birača… U tijeku su izborne skupštine u temeljnim organizacijama HDZ-a, kojih je nešto više od 2.500, te će se one sve održati do 14. ožujka. Istodobno, u tijeku je i kandidacijski postupak za predsjednika i potpredsjednike županijskih, gradskih i općinskih organizacija. Rok za podnošenje kandidatura istječe 20. ožujka, a ti će se izbori održati 5. travnja. Nakon toga slijede izborne skupštine u županijskim, gradskim i općinskim organizacijama, a cijeli unutarstranački proces zaključit će se Općim saborom HDZ-a 17. svibnja.

A A A