Vijesti
13. 3. 2020.

Sabor nastavlja s radom u formi „hladnog pogona“

Odluku smo donijeli u visokom suglasju. Kao predstavnici naroda želimo dati primjer odgovornim ponašanjem i poštivanjem preporuka nadležnih institucija - istaknuo je Gordan Jandroković nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora sa šefovima svih klubova zastupnika, koja je održana radi konzultacija o budućem radu s obzirom na koronavirus.

„Hladni pogon“ znači da će raditi saborske službe, odbori i plenarna sjednica, a dogovorili smo se i da zastupnice i zastupnici kao predstavnici naroda daju primjer odgovornim ponašanjem, slušanjem i poštivanjem preporuka nadležnih državnih institucija, Nacionalnog stožera civilne zaštite i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo - pojasnio je predsjednik Hrvatskog sabora u izjavi nakon sjednice.

Sabor smanjio obveze na najmanju moguću mjeru

Odgađaju se sve ostale aktivnosti

Sabor, s druge strane, odgađa sve međunarodne aktivnosti, okrugle stolove, tematske sjednice i organizirane posjete građana i izaslanstava:

- Svi sudionici rasprave naglasili su važnost, ponavljam, odgovornog ponašanja i poštivanja preporuka poput izbjegavanja bilo kakve vrste kontakata s osobama koje bi mogle biti zaražene, ali i važnost smirivanja situacije umjesto dizanja panike. U tom smislu dajemo snažnu potporu medicinskoj struci. Na djelu je sinergija struke i politike, u kojoj struka daje preporuke i pravila, a politika ih prati.

Sastanak Vlade RH s parlamentarnim strankama

Jandroković je dodao da je bilo govora i sastanku na kojem će sutra u 9:00 sati u Banskim dvorima hrvatski premijer i nadležni ministri izvijestiti Predsjedništvo Hrvatskog sabora te predsjednike svih klubova zastupnika o svim aktivnostima koje Vlada RH poduzima na suzbijanju epidemije:

- Razmišlja se i o provođenju rasprave, najvjerojatnije na nekom od saborskih odbora, o tome kakve mjere Vlada planira kada su u pitanju gospodarske posljedice koronavirusa. Bilo je riječi i o tome kako organizirati međunarodnu suradnju & kako odgovoriti na sve izazove u transportu, poljoprivredi, turizmu...

Slati pozitivne poruke

Naglasio je da ga je jako ohrabrio stav svih stranačkih klubova i zaključak da kao narodni predstavnici moraju odgovorno obnašati svoju dužnost i slati pozitivne poruke.

U ovom trenutku nije prioritet da sabornica bude puna, već da u njoj budu predstavnici svih klubova, koji će konstruktivno, razborito sudjelovati u raspravama. Preporučeno je da na skupovima bude manje od sto ljudi, a u sabornici uglavnom i nema sto ljudi kada je obična rasprava. Slušat ćemo preporuke struke - zaključio je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

A A A