Vijesti
16. 3. 2020.

Jednoglasne odluke o odgodi 2. dijela unutarstranačkih izbora zbog koronavirusa & o novim kadrovskim rješenjima!

(VIDEO) Andrej Plenković nakon zajedničke sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a: Odlučili smo da se za tajnika HDZ-a za odnose s političkim strankama imenuje Tomislav Čuljak, a za tajnika za gospodarska pitanja Darko Horvat. Umjesto Milijana Brkića za potpredsjednika Hrvatskog sabora predložit ćemo Antu Sanadera, a Miru Kovača zamijenit ćemo na mjestu predsjednika Odbora za vanjsku politiku.

Izjavu predsjednika HDZ-a i Vlade RH, kao i odgovore na pitanja novinara, možete pogledati u cijelosti, a u nastavku donosimo njegove ključne poruke:

O SJEDNICAMA

Održali smo zajedničku sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a, prvu nakon izbora za vodstvo stranke. Glavni tajnik Gordan Jandroković izvijestio nas je o, za sada, još uvijek neslužbenim rezultatima, no koji su sasvim jasni. Donijeli smo jednoglasnu odluku da se zbog provođenja mjera zaštite od epidemije koronavirusa drugi dio unutarstranačkog izbornog procesa odgodi do daljnjeg.

O KADROVSKIM PROMJENAMA

Konsenzusom smo donijeli i nekoliko kadrovskih odluka. Odlučili smo da se za tajnika HDZ-a za odnose s političkim strankama imenuje Tomislav Čuljak, a za tajnika za gospodarska pitanja Darko Horvat.  Također, odlučili smo da umjesto Milijana Brkića na mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora predložimo Antu Sanadera, a da Miru Kovača zamijenimo na mjestu predsjednika saborskog Odbora za vanjsku politiku. Ne, ne radi se o odmazdi, svi oni ostaju zastupnici i nastavljaju raditi svoj posao, ali na te važne dužnosti trebaju doći osobe koje podržavaju smjer HDZ-a i novog vodstva koje je jučer dobilo povjerenje.

O BORBI PROTIV KORONAVIRUSA

Izvijestio sam kolege o svim aktivnostima koje Vlada poduzima radi suzbijanja epidemije koronavirusa i njenih negativnih posljedica, s naglaskom na paketu ekonomskih mjera koje ćemo donijeti na sutrašnjoj sjednici.

Sutra će biti održana i videokonferencija Europskog vijeća, a i Europska komisija priprema niz mjera. Moramo naći zajednički europski odgovor, a pritom voditi računa o specifičnostima svake od članica EU-a.

O NEPOTREBNOJ PANICI

Pozivamo na oprez i samodisciplinu, a želimo da naši sugrađani vode računa o više stvari. Prvo, važno je da slijede preporuke epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite. Drugo, panika i gomilanje zaliha posve su nepotrebni. Namirnica ima, a apeliram na sugrađane i da ne povlače depozite i novac iz investicijskih fondova. Ni u financijskom pogledu panika nije dobro. Hrvatska je sa zdravim gospodarskim rastom koji ostvarujemo postala otpornija na krize nego prije. Sutra ćemo na Vladi, ponavljam, predložiti izmjenu 20 zakona - sve u cilju očuvanja radnih mjesta i likvidnosti poduzetnika.

A A A