Vijesti
18. 3. 2020.

Sabor: Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio veće ovlasti. Jandroković: Budimo odgovorni, ozbiljni i solidarni!

Naša je zadaća pomoći i građanima i gospodarstvu koje je pogodila epidemija. Vlastitim primjerom, racionalnom raspravom i strogim pridržavanjem uputa struke pokažimo da država može i mora dobro funkcionirati - poručio je predsjednik Hrvatskog sabora zastupnicima koje je dočekao novi raspored sjedenja, s razmakom od najmanje metra i pol.

Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio je veće ovlasti kako bi se, uslijed epidemije koronavirusa, „ubrzala protočnost djelovanja sustava“, a zakonske je izmjene Hrvatski sabor donio sa 108 glasova za, 1 protiv i 6 suzdržanih te one stupaju na snagu već u četvrtak. Izmjene su izglasovane bez rasprave - kako su se i dogovorili zastupnički klubovi.

Nacionalni stožer dobio je ovlast donositi odluke i upute koje će biti dužni provoditi stožeri regionalnih i lokalnih jedinica. Na taj se način želi osigurati jednoobraznost u postupanju svih stožera kod donošenja i provedbe odluka kojima se uređuju svakodnevne aktivnosti građana i pravnih osoba tijekom epidemije.

Novi raspored sjedenja …

Zastupnici su svoj rad prilagodili zahtjevima epidemiologa da budu na propisanoj distanci od najmanje metra i pol, pa sjede u svakoj drugoj klupi, na stolcima „rezerviranim“ za članove Vlade, na onima uz rub sabornice te na sve tri galerije. Zbog novog rasporeda u sabornici, oni koji sjede u klupama glasuju elektronski, a oni na galerijama ručno.

- Naša je ključna zadaća donošenje zakonskih izmjena koje će pomoći i građanima i gospodarstvu. Argumentiranim pristupom i racionalnim raspravama pokazat ćemo javnosti da se možemo nositi s tom odgovornošću - poručio je zastupnicima predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković na početku zasjedanja. 

… & strogo pridržavanje pravila

S obzirom na krizu s koronavirusom - nastavio je - moramo se prilagoditi novim okolnostima i pratiti situaciju koja je u nekim zemljama u našem okruženju doista dramatična:

- Moramo se i strogo držati pravila koja smo dobili od nadležnih tijela, ali i onih koja su donijeta u Saboru, poput izbjegavanja rukovanja i održavanja razmaka. Budimo odgovorni, ozbiljni i solidarni i vlastitim primjerom pokažimo da država može i mora dobro funkcionirati.

Zaključno je Jandroković naglasio da zastupnici sa zdravstvenim problemima, koji kišu, kašlju, imaju glavobolju, grlobolju i temperaturu, ne bi smjeli biti na Markovu trgu.

A A A