Vijesti
18. 3. 2020.

Bačić: Politička stabilnost omogućila da se Hrvatska nosi s krizom - Mjere protiv koronavirusa polučile jako dobar uspjeh!

Predsjednik našeg Kluba zastupnika i potpredsjednik HDZ-a istaknuo je da je čvrsta parlamentarna većina omogućila rad Vladi na učinkovitoj prevenciji i potom suzbijanju epidemije. „To želim posebno naglasiti onima koji su se protivili ovoj koaliciji, jer se zahvaljujući stabilnosti danas možemo puno lakše nositi s krizom nego 2008. - kada je država pala u recesiju“.

Branko Bačić odbio je, na upit novinara na konferenciji za medije u Hrvatskom saboru, izravno komentirati kritike zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na račun mjera i preporuka koje je donijela Vlada RH:

- Ne volim preko medija odgovarati na Bandićeve izjave, o tome ćemo radije razgovarati na sastanku vladajuće većine. No, kao poruku hrvatskoj javnosti mogu reći da Vlada i Nacionalni stožer civilne zaštite donose primjerene mjere, utemeljene na stručnim i znanstvenim spoznajama.

Sabor: Nacionalni stožer Civilne zaštite dobio veće ovlasti. Jandroković: Budimo odgovorni, ozbiljni i solidarni!

Stvarnost u Hrvatskoj, kada je u pitanju epidemija, uvjerava nas da su te mjere do sada polučile jako dobar uspjeh. Također, svima poručujem da ovo nije vrijeme stjecanja političkih poena, nego da trebamo imati povjerenja u državne institucije, a među njima svakako i u hrvatski zdravstveni sustav - dodao je Bačić.

Temeljni cilj - očuvanje radnih mjesta & isplaćivanje plaća

Od ekonomskih mjera koje je danas u Saboru predstavio premijer Andrej Plenković, izdvojio je onu o odgodi plaćanja javnih davanja za sve poduzetnike koji su izravno pogođeni koronavirusom, ali i to što će država svim njihovim zaposlenicima „pokriti“ plaće u iznosu od 3.250 kuna neto (tzv. minimalac):

-Temeljni cilj mjera jest očuvanje radnih mjesta i isplaćivanje plaća, zato će samo poduzetnici koji zadrže zaposlenike imati pravo na ta bespovratna sredstva i na korištenje navedenih olakšica. Jasno je da će u ovisnosti od tijeka epidemije Vlada morati prilagođavati ili proširivati ovaj paket mjera. Hoće li i oprost javnih davanja biti moguć? Pričekajmo kako će se kriza razvijati...

Vrijeme je za jedinstvo nacije - Samo uz zajedničku odgovornost & solidarnost bolje ćemo prebroditi ovu krizu!

Sutra odluka o daljnjem radu Sabora

Bačić je najavio sutrašnje izjašnjavanje o amandmanima i glasovanje o zakonskim izmjenama koje je Vlada predložila kako bi se ublažile posljedice koronavirusa, a hoće li Sabor nastaviti raditi u petak i idućeg tjedna, i tome će se odlučiti sutra:

- Moguće je da Sabor zastane s radom i okuplja se po potrebi kada Vlada ocijeni da neki zakon treba donijeti u hitnoj proceduri jer je važan za funkcioniranje države i društva.

A A A