Vijesti
19. 3. 2020.

Sabor prihvatio Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom

Set od 63 ekonomske mjere, prihvaćen kroz gotovo jednoglasne izmjene 19 zakona, „težak“ je 30 milijardi kuna, a glavni su mu cilj očuvanje radnih mjesta i isplaćivanje plaća. Među inim, poduzetnicima se odgađa na 3 + 3 mjeseca plaćanje javnih davanja, a država će u pogođenim sektorima sufinancirati plaće svih zaposlenika u visini „minimalca“.

Donesenim mjerama uspostavlja se i novi financijski instrument COVID-19 zajmovi (tzv. korona krediti) za obrtna sredstva za mikro, male i srednje poduzetnike.

Vrijeme je za jedinstvo nacije - Samo uz zajedničku odgovornost & solidarnost bolje ćemo prebroditi ovu krizu!

19 zakonskih dopuna i izmjena

Vladine mjere pomoći osigurane su izmjenama Općeg poreznog zakona, zakona o porezu na dohodak i poreza na dobit, zakona o tržištu rada, o poticanju ulaganja, o izvršavanju državnog proračuna, o trgovini, o zapošljavanju osoba s invaliditetom, o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, o ugostiteljskoj djelatnosti, o turističkoj pristojbi, o komunalnom gospodarstvu.

Izmijenjen je i paket zakona iz poljoprivrede, konkretno zakoni o šumama, o lovstvu, o sjemenu i sadnom materijalu, o održivoj uporabi pesticida, o stavljanju na tržište sredstava za zaštitu bilja, o maksimalnim razinama pesticida u hrani i hrani za životinje.

Prihvaćeni amandmani

Prihvaćen je amandman Kluba IDS-a, PGS-a i Liste za Rijeku da se općinama i gradovima ukine striktno ograničenje namjene korištenja komunalne naknade i doprinosa, tako da će se ta sredstva moći usmjeriti za poduzetništvo, zdravstvo, socijalu...

Prihvaćen je i amandman Branka Bačića (HDZ) da se za šest mjeseci produlji valjanost iskaznice za kupovinu sredstava za zaštitu bilja zbog nemogućnosti održavanja izobrazbe.

BAČIĆ: Malo više povjerenja!

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić pozvao je dio oporbe koji je tvrdio da „mjere nisu loše, ali su zakašnjele i nedovoljno jake“ na malo više povjerenja u ono što rade Nacionalni stožer civilne zaštite i Vlada RH:

- U slučaju potrebe naša će Vlada, koja odgovorno upravlja ovom krizom, znati prilagoditi i proširiti ove mjere kako bi dodatno pomogla i gospodarstvu i građanima. Već u ponedjeljak tako na snagu stupa pravilnik koji će omogućiti pogođenim poslodavcima da mogu podnositi zahtjeve za isplatu minimalnih plaća - kako smo i propisali zakonskim izmjenama.

POVEĆANJE RODILJNIH NAKNADA

Hrvatski sabor jednoglasno je usvojio izmjene Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, kojima se od 1. travnja one podižu za drugih šest mjeseci djetetova života za 1.663 kune - s 3.991 na 5.654 (povećanje za 41.6%).

Zakonskim izmjenama skraćuje se i radni staž potreban za ostvarenje prava na potporu - s 12 na 9 mjeseci, odnosno umjesto 18 mjeseci s prekidima u zadnje dvije godine na 12 mjeseci.

A A A