Vijesti
19. 3. 2020.

Sabor nastavlja s radom - Naša je zadaća donositi zakone i mjere koji su važni za zdravlje i sigurnost hrvatskih građana!

Nakon sjednice Predsjedništva Hrvatskog sabora, održane sa šefovima zastupničkih klubova, Gordan Jandroković je najavio da će Sabor zasjedati i u petak i idućeg tjedna, samo po posebnim uvjetima. „Glasovat ćemo sukladno kriznoj situaciji i aktivnostima Vlade, pa će svaki zakonski prijedlog bitan za funkcioniranje države i društva odmah doći na dnevni red“.

Predsjednik Hrvatskog sabora novinarima je objavio da je s klubovima zastupnika dogovoreno da se bilo kojeg dana rade maksimalno dvije točke dnevnog reda i slobodne rasprave. Dogovoreno je i da će se raditi od 09:30 do oko 14:30 sati, ovisno o dužini rasprava:

- Za maksimalno dvije točke dnevno u raspravi će sudjelovati po dva zastupnika iz svakog kluba: onaj koji će govoriti u ime kluba i još jedan. Preporučeno je da zastupnici ne budu u sabornici ako ne sudjeluju u raspravi. Ako u raspravi sudjeluje 14 klubova, to bi značilo da je u sabornici najviše 28 zastupnika.

Odbori će raditi telefonski ili mailom i neće se sastajati, a kada na red dođe zakonski prijedlog iz njihove nadležnosti, tajnici odbora će ga poslati članovima na mišljenje, a o njemu će se zastupnici očitovati sms porukom ili mailom.

Sabor će glasovati prema potrebi

Gordan Jandroković najavio je i da će Sabor glasovati prema potrebi, sukladno kriznoj situaciji s koronavirusom i aktivnostima Vlade, pa će svaki zakonski prijedlog bitan za funkcioniranje države i društva odmah doći na dnevni red.

Slijedit će - dodao je - i sve preporuke nadležnih službi, odnosno Stožera civilne zaštite RH, jer Hrvatski sabor kao zakonodavno i predstavničko tijelo ima posebnu odgovornost:

- Naša je zadaća donošenje zakona i mjera važnih za zdravlje i sigurnost građana i toga ćemo se držati. Kada bi Sabor prestao zasjedati, država ne bi mogla funkcionirati s obzirom na izazove koje trenutačno imamo i situaciju s kojom smo suočeni. Sabor je predstavničko tijelo i ima obaveze koje drugi nemaju te ćemo stoga nastaviti radimo, samo pod posebnim uvjetima.

Moramo voditi računa o svakom mogućem scenariju

U slučaju, međutim, da se razboli veći broj zastupnika - napomenuo je - primjenjuju se ustavne odredbe prema kojima Vlada i Predsjednik Republike preuzimaju ovlasti Sabora:

- Nadam se da do toga neće doći, ali s obzirom na stanje u okruženju i povećanje broj bolesnih u Hrvatskoj moramo voditi računa o svakom mogućem scenariju.

Jandroković je pozvao i novinare da se maksimalno drže preporuka i naputaka Stožera, da paze i na sebe i druge, "jer svi imamo izazove i nikome nije lako".

Zaštita života i zdravlja naših građana na prvom mjestu

Na pitanje misli li kako bi odluke poput one o zabrani javnog okupljanja mogle pasti na Ustavnom sudu, odgovorio je da je primarno zaštititi živote i zdravlje građana:

- Pratimo stanje u susjednoj Italiji, gdje brojke već idu prema 3.000 umrlih od koronavirusa. Čini mi se da naša država pokazuje žilavost, otpornost i vrlo solidnu organizaciju u zdravstvu i segmentu sigurnosti, kao i u segmentu gospodarskih i financijskih mjera. Zaštita života i zdravlja naših građana na prvom je mjestu. Morali smo sustav podrediti tome.

Novinare je zanimalo i u kojem bi trenutku, s obzirom na situaciju, trebalo proglasiti izvanredno stanje, na što je predsjednik Hrvatskog sabora odgovorio da će se takva odluka donositi zajedno sa stručnjacima, epidemiolozima, liječnicima koji se time bave i razumiju bolje nego političari:

- Vrlo je teško predviđati što će se događati već sutra, a kamoli za desetak dana. Tu nema finalnih odgovora, moramo se prilagođavati novonastaloj situaciji, no nećemo dopustiti smanjivanje demokracije. Ključni su povjerenje u institucije te konstruktivnost i osobna odgovornost svakog od nas.

 

A A A