Vijesti
20. 3. 2020.

Plenković: Nijedna druga država nema ovo što Hrvatska danas radi u borbi protiv koronavirusa!

Predsjednik Vlade RH i HDZ-a posjetio je KB Dubrava u Zagrebu, ispred koje su pripadnici MORH-a postavili šatorski kamp za prihvat pacijenata u slučaju širenja epidemije COVID-19. „S ovih dodatnih 250 ležajeva u šatorima, plus još 300 u dva aneksa, bolnica će - ako zatreba - postati primarno respiratorno središte za tretiranje pacijenata“.

Ovo što smo preventivno napravili, a to je imati cijeli ekspedicijski kamp za prihvat i smještaj oboljelih, to nema, koliko znam, nijedna država Europe! Radimo misleći unaprijed, poučeni ne baš pozitivnim iskustvima nekih drugih zemalja. Od početka siječnja pripremamo se kako bismo odgovorili na sve izazove - poručio je Andrej Plenković tijekom posjeta Kliničkoj bolnici Dubrava:

- Mi upravljamo krizom, a ne ona nama. U slučaju eskalacije epidemije, sve ovo će biti pripravno. Kamp smo podigli u manje od 30 sati od zamisli. Odluke ćemo i dalje donositi pravodobno. U slučaju potrebe, spremni smo održavati sjednice Vlade i putem video konferencija.

BEROŠ: Unaprijed planiramo

Ministar zdravstva i član Središnjeg odbora HDZ-a izv. prof. dr. sc. Vili Beroš izjavio je pak da je KB Dubrava zamišljena kao respiratorno središte kako bi teško i srednje bolesni pacijenti bili smješteni na jednoj lokaciji:

- Unaprijed planiramo. Koristit ćemo ove kapacitete ako se popuni Klinika za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" - koja ima 40 respiratora, od kojih su zasad, na sreću, samo tri u upotrebi. A Arena Zagreb, u koju se od danas dopremaju ležajevi, predviđena je kao sekundarno središte s kapacitetom do 1.400 ljudi - za bolesnike koji nemaju tešku kliničku sliku te ne zahtijevaju primjenu kisika i ostale intenzivne mjere liječenja.

Naravno da ćemo se, prema potrebi, prilagođavati situaciji - zaključio je.      

JOŠ JEDAN APEL GRAĐANIMA

Odgovarajući uživo na pitanja građana na facebook stranici Vlade koronavirus.hr, ministar Beroš istaknuo je da Hrvatska ima dovoljno i respiratora i testova na COVID-19, a da dodatne količine zaštitnih maski upravo stižu. Ponovno je apelirao na građane da izbjegavaju fizičke kontakte.

Beroš: Nabava dodatnih zaštitnih maski, imamo dosta testova, u tijeku pripreme smještajnih kapaciteta za oboljele

A A A