Vijesti
22. 3. 2020.

Odgovorno upravljamo paralelnim krizama uslijed potresa i koronavirusa

Ostanimo mirni & držimo i dalje razmak! Imamo dvije paralelne krize i u rješavanju jedne ne možemo zaboraviti onu drugu - poruka je koju je cijelog dana naglašavao Andrej Plenković nakon dva izvanredna sastanka državnog vrha u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici i obilaska središta Zagreba kojeg je jutros pogodio najjači potres u zadnjih 140 godina. „Centralizirano upravljanje krizama funkcionira vrlo dobro“.

Donosimo, objedinjeno, ključne poruke iz izjava predsjednika Vlade RH i HDZ-a:

POZIV NA OPREZ, ALI BEZ PANIKE

Pozivamo sve građane na oprez, no nema potrebe za panikom i navalama na benzinske crpke. Apeliram, još jednom, da zadržimo pribranost. Nadležne službe, uz pomoć Hrvatske vojske, raščišćavaju dijelove grada koji su pretrpjeli štetu, a poseban fokus je na bolnicama. Angažirani su svi raspoloživi građevinari statičari da pregledaju oštećene zgrade. Sve službe rade koordinirano i pravodobno izvještavamo javnost o svakom koraku.

Plenković: Nijedna druga država nema ovo što Hrvatska danas radi u borbi protiv koronavirusa!

PRATITI UPUTE ZA BORBU PROTIV VIRUSA

Naglašavamo da je ključno i dalje držati razmak i pratiti upute za borbu protiv virusa COVID-19. Socijalnom distancom štitimo zdravlje i sebe i svih svojih sugrađana. Jer, u Hrvatskoj je trenutačno 254 zaraženih koronavirusom, što je znatno povećanje od jutros.

SMJEŠTAJ U SD CVJETNO NASELJE

Centralizirano upravljanje dvjema krizama ide jako dobro. Svi Zagrepčani čiji su domovi oštećeni potresom bit će smješteni u Studentskom domu Cvjetno naselje, koji je u međuvremenu ispražnjen u tu svrhu. Dom je spreman za prihvat. Podsjećam da svi sugrađani koji nemaju gdje prenoćiti mogu dobiti potrebne informacije na besplatnom telefonskom broju 0800 8805. Ako bude potrebe, a zasad je nema, pripremit ćemo još nekoliko lokacija za smještaj.

SIGURNOSNI RAZMAK OD ZGRADA

Idućih ćemo dana, osobito u središtu Zagreba, osigurati odgovarajući sigurnosni razmak od krovova i zgrada. Puše jaki vjetar, pa pozivam građane na opreznost kako ne bi nastradali od urušavanja dimnjaka i krovišta. Hodajte što dalje od zgrada jer bi mogli padati crijepovi i dijelovi fasada. Policija i vojska angažirat će dronove kako bismo snimili stanje na krovovima. Važno je biti maksimalno odgovoran da nam se ne dogodi i veće zlo nakon potresa.

OSOBNA DISCIPLINA & DRUŠTVENA ODGOVORNOST

Molim pritom građane da uslijed potresa ne zaborave na epidemiju koronavirusa - kako se u našoj zemlji ne bi ponovio tragični scenarij iz Italije. Imamo dvije paralelne krize i u rješavanju jedne ne možemo zaboraviti onu drugu. U novonastalim okolnostima najvažnije su osobna disciplina i društvena odgovornost svakog od nas.

Borba protiv koronavirusa najveća je kriza od Domovinskog rata - Potrebna je odgovornost svakog od nas!

A A A