Vijesti
23. 3. 2020.

Europski lideri izrazili potporu Hrvatskoj i ponudili pomoć. Plenković: Hvala vam na solidarnosti!

Von der Leyen, Michel, Kurz, Weber, Janša, Orban... Čelnici EU institucija i premijeri telefonski su razgovorali s Andrejem Plenkovićem nakon potresa u Zagrebu & pismom ili putem Twittera iskazali podršku našoj zemlji. Predsjednik Vlade RH i HDZ-a svima je odgovorio: Thank you for your solidarity! Najavio je da će Hrvatska, kada cjelovito analizira razmjere štete, zatražiti potporu EU-a.

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen:

Odmah sam telefonski razgovarala s premijerom Andrejem Plenkovićem koji me informirao o jakom potresu u Zagrebu. Teška situacija za RH: i potres i koronavirus. Naše misli su s Hrvatskom. Budite jaki! Europska unija je uz vas!

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel:

Moje misli su s hrvatskim narodom nakon razornog potresa. Upravo sam kazao Andreju Plenkoviću da EU stoji uz svoje prijatelje i da je spremna ponuditi pomoć i potporu. Ostanite snažni!

Predsjednik Europskog parlamenta David Sassoli:

Nakon potresa koji je pogodio Zagreb, hrvatski je narod u mojim mislima i mislima cijelog EP-a. Europska unija je spremna učiniti sve što može kako bi pomogla.

Europski povjerenik za krizno upravljanje Janez Lenarčič:

Pozorno pratimo stanje na terenu u Hrvatskoj nakon potresa koji je pogodio Zagreb. U pripravnosti smo i spremni pomoći.

Predsjednik Kluba EPP-a u Europskom parlamentu Manfred Weber:

Hrvatska je u mislima i molitvama svih pučana. U ovim teškim vremena izražavamo solidarnost i potporu Vladi RH u čemu god bude potrebno.

Austrijski kancelar Sebastian Kurz:

U mislima smo sa svojim prijateljima u Hrvatskoj. Stojimo uz vas!

Slovenski premijer Janez Janša:

Razgovarao sam s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem. U ovoj dvostruko teškoj situaciji nakon potresa i epidemije koronavirusa spremni smo na pomoć i izražavamo suosjećanje sa svojim susjedima.

Mađarski premijer Viktor Orban:

Ožalošćen sam izvješćima o potresu koji je prouzročio štete i ozljedio ljude u Zagrebu i oko njega. Vjerujem da je u ovim teškim vremenima važno da narodi srednje Europe na svaki mogući način iskažu solidarnost jedni s drugima. U ime mađarskog naroda želim ponuditi pomoć Hrvatskoj.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Parlamenta BiH Denis Zvizdić:

U BiH smo s tugom primili vijest o potresu u Zagrebu u kojem ima ozljeđenih, a veliki broj objekata teško je oštećen. U ime Zastupničkog doma i u svoje osobno ime upućujem vam izraze prijateljske podrške. Naše misli su sa svim građanima Hrvatske. Molim vas da računate na prijateljsku potporu BiH.

PAPA FRANJO U ANGELUSU

Izražavam bliskost s hrvatskim narodom pogođenim potresom u nedjeljno jutro. Neka im Uskrsli Gospodin podari snagu i solidarnost u suočavanju s tom nepogodom.

A A A