Vijesti
23. 3. 2020.

Sabor u povijesnoj Ininoj zgradi

Gordan Jandroković najavio je da će Hrvatski sabor, čije je zdanje na Markovu trgu oštećeno u nedjeljnom potresu, zasjedati u staroj zgradi Ine u Šubićevoj ulici, koja za Hrvatsku ima povijesno značenje, umjesto u prvotno planiranoj zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Saborske sjednice će se najvjerojatnije ipak održati u „staroj Ini“ s obzirom na to da su različite procjene statičara o sigurnosti zgrade Gradske skupštine Grada Zagreba - otkrio je predsjednik Hrvatskog sabora nakon sjednice Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Pozivam Zagrepčane da slušaju upute nadležnih službi i da ne podlegnu panici

Zgrada Gradske skupštine, naime, nalazi se u neposrednoj blizini saborske zgrade i, također, spada u red onih starijih.

Povijesni 8. listopada 1991.

U podrumu Inine zgrade u Šubićevoj Sabor je 8. listopada 1991. godine, dan nakon što su zrakoplovi JNA raketirali Banske dvore, a zastupnici se morali izmjestiti zbog sigurnosti, donio povijesnu odluku o razdruživanju svih odnosa s Jugoslavijom.

Jandroković čestitao Dan neovisnosti - I ove godine vrata Hrvatskog sabora otvorena za građane!

Siguran prostor za rad

Gordan Jandroković nije mogao precizirati koliko bi mogla trajati obnova oštećene saborske zgrade, odnosno kada bi se u nju zastupnici mogli vratiti:

- Ne možemo to u ovom trenutku još reći budući da statičari daju različite ocjene o tome koliko je zgrada stabilna. Želimo maksimalno smanjiti rizik te se stoga privremeno selimo u prostor koji je siguran za rad.

Sabor nastavlja s radom - Naša je zadaća donositi zakone i mjere koji su važni za zdravlje i sigurnost hrvatskih građana!

Zastupnici izuzeti od zabrane putovanja

Objasnio je i da za zastupnike neće vrijediti odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta, koja je donijeta u sklopu borbe protiv širenja epidemije koronavirusa.

- Zbog obveza koje imaju u Saboru, zastupnici će putovati iz grada u grad, iz županije u županiju, to su službene obveze pa se na njih ne odnosi ta zabrana - zaključio je Jandroković.

Sabor prihvatio Vladin paket zakona za pomoć gospodarstvu pogođenom koronavirusom

A A A