Vijesti
25. 3. 2020.

Otvaranjem pristupnih pregovora sa Sj. Makedonijom & Albanijom ispunjen jedan od prioriteta hrvatskog predsjedanja EU-om!

Andrej Plenković: Iskrene čestitke kolegama premijerima Oliveru Spasovskom i Ediju Rami! Izražavamo punu potporu dvjema prijateljskim zemljama na početku nove faze njihovog EU puta. Odluka o otvaranju pregovora rezultat je i višemjesečnih intenzivnih političkih i diplomatskih napora Vlade RH!

Odluka o otvaranju pregovora o pristupanju sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom od osobite je važnosti zbog činjenice da se njome nastavlja proces proširenja Europske unije, kao i zbog teških okolnosti u kojima je donesena - ističe se u priopćenju naše Vlade.

Hrvatsko predsjedništvo pokazalo je na djelu da ostaje operativno i sposobno postizati važne odluke unatoč izvanrednim okolnostima uslijed pandemije COVID-19 virusa, koja je u mnogočemu promijenila način rada i komuniciranja unutar Unije.

Rezultat i višemjesečnih napora Vlade RH

- Izražavamo zadovoljstvo što je ostvaren jedan od prioriteta hrvatskog predsjedništva. Odluka o otvaranju pregovora rezultat je i višemjesečnih intenzivnih političkih i diplomatskih napora Vlade RH, koja je ostala ustrajna u namjeri postizanja tog cilja i nakon izostanka očekivane odluke Europskog vijeću u listopadu prošle godine. Pripremanjem Sastanka na vrhu EU-Zapadni Balkan u Zagrebu te kroz aktivni dijalog s kolegama čelnicima država članica i europskih institucija, uspjeli smo vratiti pitanje proširenja visoko na dnevni red EU-a - izjavio je predsjednik Andrej Plenković.

Ohrabrenje za nastavak reformi

Odluka o otvaranju pregovora sadrži i odluku o početku rada na pregovaračkim okvirima za Sjevernu Makedoniju i Albaniju. Bitno je da Europska komisija odmah započne rad na tom važnom segmentu pregovaračkog procesa. Kada okviri budu usvojeni, Međuvladine konferencije na kojima će se i formalno otvoriti pregovori s te dvije države sazvat će se čim prije bude moguće. 

Ova odluka predstavlja poticaj i ohrabrenje Sjevernoj Makedoniji i Albaniji za nastavak provedbi reformi - zaključuje se u priopćenju Vlade RH.

A A A