Vijesti
26. 3. 2020.

Razumijemo brigu za slobode, ali je ključno zaštititi zdravlje i živote naših građana!

Gordan Jandroković za Novu TV: Praćenje kretanja putem mobitela samo je jedna od mjera kako bi se lakše utvrdilo tko krši uvjete samoizolacije. Želimo izbjeći talijanski scenarij, stoga nisu isključene ni strože mjere. Država mora reagirati prema neodgovornim pojedincima - ljudski životi su prioritet. Pozivam još jednom građane da poštuju sve upute nadležnih službi.

Donosimo ključne poruke iz razgovora predsjednika Hrvatskog sabora i glavnog tajnika HDZ-a s reporterkom Sabinom Tandarom u Dnevniku Nove TV:

O NADZORU GRAĐANA U SAMOIZOLACIJI

U ovom trenutku postoji itekako važan razlog da se - izmjenom Zakona o elektroničkim komunikacijama - putem signala mobitela prate građani kojima je propisana samoizolacija. Ne radi se o „prisluškivanju“, nego o praćenju kretanja. Ključno je zaštititi živote i zdravlje naših građana.

Razumijem brigu za slobodu, ali zdravlje i životi su nam prioritet. Nadzor mobitela samo je jedna od mjera kako bi se lakše utvrdilo tko je prekršio uvjete samoizolacije. Želimo onemogućiti neodgovorne da napuštaju mjesta na kojima moraju biti. Nisam, međutim, za uvođenje narukvica, to bi zaista bila visoka razina kontrole.

O MJERAMA ZA ZAŠTITU ZDRAVLJA I ŽIVOTA

Nije me strah. Kod svakog čovjeka, naravno, postoji nelagoda, no u ovoj epidemiji moramo se voditi odgovornošću i brigom za naš narod. Želimo izbjeći talijanski scenarij, stoga i razmišljamo o svim mogućim mjerama kako bismo zaštitili zdravlje i živote građana. Nisu isključene ni represivnije mjere.

Ako molbama ne možete dobiti disciplinu, država mora represijom reagirati prema onima koji krše zakon. Pozivam građane da pozorno slušaju upute struke i mjerodavnih službi. Ako ih se ne pridržavaju, otežavaju poziciju samima sebi, ali i ugrožavaju sve ostale.

O SLUČAJU ŽUPANA IVE ŽINIĆA

Svatko tko se neodgovorno ponaša, krši pravila o socijalnoj distanci ili samoizolaciji, radi veliku štetu zdravlju nacije. To je nedopustivo i za svaku osudu.

O „DOKTORU“ PERNARU & VITAMINU C

U ovakvim se situacijama vidi tko je čovjek, a tko nije, i tko razmišlja o osobnom probitku. Takve ljude treba osuditi i izolirati. Velika većina zastupnika ponaša se odgovorno, ali nekoliko njih pokušava skupiti političke bodove. To je na njihovoj savjesti.

Sabor pod posebnim režimom radi zaštite od koronavirusa

O KOLINDI GRABAR-KITAROVIĆ

S bivšom predsjednicom Republike čuo sam se telefonom. U samoizolaciji je, nadam se da će biti dobro.

O UNUTARSTRANAČKIM ODNOSIMA

Pitate za poziciju Milijana Brkića i Mire Kovača? Odnosi u HDZ-u nebitni su sada kada vodimo bitku za živote i zdravlje građana. Ne želim o tome niti razmišljati, u ovom me trenutku uopće ne zanima razvoj unutarstranačke situacije.

O DVJEMA PARALELNIM KRIZAMA

Ovo je velika škola. Nakon koronavirusa došao je i potres, pokazalo se - i kada misliš da je najgore - da može biti još gore. I ja pratim duhovite poruke građana koji zazivaju vremena rasprava o „partizanima i ustašama“. Nadam se da će čim prije doći vrijeme kada ćemo opet normalno raspravljati o razlikama među nama. Moramo stisnuti zube - kriza će kad-tad proći. Sve sastavnice državne vlasti dobro surađuju, tako treba i nastaviti.

Vlada će preuzeti vodstvo nužno kako bismo prebrodili ovu tešku krizu. Svi pokažimo odgovornost, jedinstvo i solidarnost!

A A A