Vijesti
30. 3. 2020.

Istraživanje RTL-a: Snažna potpora odlukama Vlade RH i Nacionalnog stožera

Čak 67% hrvatskih građana smatra da su sve dosad poduzete mjere u borbi protiv širenja epidemije koronavirusa bile primjerene situaciji. Četvrtina njih, međutim, misli da su preblage, a samo 8% da su - prestroge.

Osim Nove TV, i RTL je proveo istraživanje o tome što hrvatski građani misle o epidemiji koronavirusa i reakciji na nju. I ovdje ispitanici u velikoj većini podržavaju odluke Vlade RH i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Vlada RH ima gotovo nezabilježenu potporu građana u borbi protiv epidemije koronavirusa!

Kad je u pitanju kontrola širenja virusa, čak 67% građana smatra da su dosadašnje mjere primjerene situaciji. Četvrtina kaže da su preblage, a samo 8% smatra da su prestroge.

Stanje ide na bolje - podrška i ekonomskim mjerama

Vezano uz epidemiju, građani vjeruju u bolje dane. Da situacija, kad je u pitanju širenje virusa u Hrvatskoj ide na bolje i puno bolje - smatra većina građana, njih 67%. Da ide na gore smatra njih 33%.

Kad je u pitanju gospodarstvo, 61% građana smatra da su mjere za sprečavanje ekonomskih posljedica epidemije - odgovarajuće. Trećina ispitanih smatra da su dijelom odgovarajuće, a dijelom neprimjerene, a 6% da su neprimjerene.

Zabrinuti za svoje obitelji

Rezultati pokazuju da je velika većina građana zabrinuta zbog situacije s koronavirusom. Njih 27% jako je zabrinuto, 62% u određenoj mjeri. A samo 11% uglavnom ili uopće nije zabrinuto. Žene su nešto zabrinutije od muškaraca, zabrinutost raste s dobi, a udio najviše zabrinutih najveći je u Zagrebu. Razumljivo jer je glavni grad pretrpio i razorni potres.

Iduće pitanje bilo je "Kako osobno doživljavate prethodne dane vezano uz širenje koronavirusa u Hrvatskoj?" Najviše građana, 84% - odgovorilo je da je zabrinuto za svoju obitelj. Gotovo polovicu ispitanih zabrinjava što će biti s ekonomijom i strahuje da epidemija neće ubrzo završiti. 44% zabrinuto je za zdravlje, 35% osjeća opću zabrinutost, a 12% strahuje za svoje radno mjesto.

Građani strpljivi & odgovorni

Na pitanje na koje još nitko nema precizan odgovor - koliko će epidemija trajati - 14% građana misli da će završiti za mjesec dana. 39% pak misli da će potrajati 2 mjeseca, 27% 3 mjeseca, a petina građana strahuje da će trajati 4 ili više mjeseci. Dakle, više od polovice smatra da ćemo ovako živjeti do ljeta.

Na molbu da opišu trenutnu situaciju 37% smatra da je neugodna, a isto toliko građana kaže da je podnošljiva. 13% smatra da je normalna s obzirom na okolnosti, a 12% da je kritična i na trenutke kaotična. Tek 1% građana potpuno je pesimistično, a baš nitko, logično, ne misli da je situacija potpuno - normalna.

NAPOMENA: Ispitivanje je provela agencija Valicon među građanima u dobi od 18 do 75 godina. Istraživanje je provedeno putem interneta 26. i 27. ožujka na uzorku

A A A