Vijesti
18. 1. 2019.

Anušić: Hvala našoj Vladi - Novom podjelom NUTS2 regija ispravit ćemo nepravdu koju je SDP nanio Slavoniji!

Napokon je došlo vrijeme za ispravljanje nepravde koju je još 2012. SDP-ova Vlada nanijela Slavoniji, Baranji i Srijemu, stavljajući nas u istu statističku regiju sa Zagrebom! Hvala našoj Vladi i predsjedniku Plenkoviću! - poručio je osječko-baranjski župan i član Predsjedništva HDZ-a Ivan Anušić.

Komentirao je pritom prijedlog nove podjele prema kojoj bi slavonske županije činile zasebnu NUTS2 regiju, odvojenu od Zagreba, što će istoku Lijepe Naše omogućiti veći postotak sredstava iz EU fondova te time brži i kvalitetniji razvoj.

Ispravljena nepravda

Anušić je istaknuo da se Slavonija napokon oslobađa nepravednog stiska u kojem se našla mimo svoje volje:

- Ovu sam temu otvorio i 2015. godine, kada sam postao zastupnik u Hrvatskom saboru. Zbog takve statističke podjele, koju možemo „zahvaliti“ čudnovatoj SDP-ovoj Vladi, Osječko-baranjska i sve slavonske županije bile su zakinute za golemi iznos EU poticaja za poduzetnike i obrtnike te kod financiranja projekata iz fondova Europske unije. U istoj regiji s Gradom Zagrebom, koji je razvijen iznad prosjeka EU-a, umjetno nam je podignuta razina razvijenosti (Slavonija je na 40% prosjeka EU-a - op. ur.), pa smo u manjem postotku mogli povlačiti europski novac! Novom će podjelom Slavonija i Baranja moći dobiti dvostruko veći stupanj potpora!

Novom podjelom NUTS2 regija ispravlja se nepravda iz 2012. spram manje razvijenih kontinentalnih krajeva!

Više ulaganja i EU novca

Dodao je da je dosadašnji ustroj statističkih regija jedan od razloga zbog čega Slavonija nije mogla sustizati razvijenije dijelove Lijepe Naše.

- Jednostavno nismo mogli pratiti pozitivne trendove, nismo mogli parirati Zagrebu ili Varaždinu kada govorimo o investicijama i poduzetništvu. Nakon što Slavonija, zajedno s dijelom središnje Hrvatske, postane zasebna statistička regija u razini našega stvarnog indeksa razvijenosti, očekujemo znatno bolju i kvalitetniju apsorpciju i sredstava iz europskih fondova, i subvencija za poduzetnike, i poticaja za investicije na istoku Hrvatske!

A A A