Vijesti
4. 3. 2019.

Prema našem istraživanju, HDZ dobiva 45.5% u Ličko-senjskoj županiji, a Milinovićeva lista samo - 14,8!

Voditelj HDZ-ova Odjela za analitiku i članstvo dr. sc. Robert Kopal u Središnjici naše stranke održao je konferenciju za medije vezanu za rezultate istraživanja uoči prijevremenih izbora za Županijsku skupštinu Ličko-senjske županije. Sinoć je, naime, RTL televizija objavila istraživanje agencije Promocija plus, prema čijim se rezultatima navodno vodi „mrtva trka“ između HDZ-a (28.1 posto) i liste Darka Milinovića (24.2 posto).

- Na iznošenje rezultata našeg istraživanja odlučili smo se isključivo zato što je jučer iznesen rezultat koji znatno odstupa od onoga što je istina - istaknuo je Kopal.

Dva vala istraživanja

Na samom početku, Kopal se osvrnuo na jučerašnje rezultate istraživanja.

- Sinoćnje istraživanje radila je više nego respektabilna agencija. Vjerujem da se greška nenamjerno potkrala. Recimo, nije jasno kako je zbroj mandata 28, a ne 31 ili u nekim slučajevima 32. Mi smo, primjerice, radili dva vala istraživanja, jedan za drugim, i to oba na uzorku od 500 ispitanika. Naše istraživanje provela je vanjska agencija s kojom naša stranka ima dugogodišnju suradnju, a rađeno je otprilike u istom vremenu kao i ono sinoć prikazano u medijima.

U premoćnom vodstvu

Kopal je naglasio da - na očekivanu izlaznost od 54 posto i primjenu modela distribucije „neodlučnih“ - prema istraživanju rađenom za našu stranku rezultat koji ostvaruje HDZ iznosi 45.5 posto, a onaj koji ostvaruje lista Darka Milinovića 14.8 posto. Ispred Milinovićeve liste je i SDP s 15.7 posto, HSP je pak na 9.2, Živi zid na 8.6, dok ostale liste sveukupno imaju 6.4 posto.

- Podsjetimo, 2016. nijedna agencija i nijedno istraživanje nije predviđalo pobjedu HDZ-a na izvanrednim parlamentarnim izborima. Jedino je istraživanje koje smo mi proveli apsolutno točno predvidjelo što će se dogoditi na tim izborima.

HDZ 15, Milinović i SDP po 5 mandata

Kopal je istaknuo da se rezultati istraživanja uvelike razlikuju od rezultata koji su objavljeni sinoć zbog toga što HDZ-ovi analitičari primjenjuju dodatne prediktivne metode i uključuju razdiobu neodlučnih u anketama.

Pretočeno u mandate, HDZ bi ih dobio 15, s mogućnošću njih 17, Milinovićeva lista pet, a SDP pet ili šest mandata u Županijskoj skupštini.

A A A