Vijesti
2. 5. 2019.

Plenković sutra u Gradu Heroju s Programom obnove Vukovara - vrijednim skoro milijardu i pol kuna!

Vlada Republike Hrvatske, uoči Dana Grada Vukovara 3. svibnja, na sjednici u Banskim dvorima prihvatila je Program obnove komunalne i elektroenergetske infrastrukture Vukovara - vrijedan gotovo milijardu i pol kuna, a koji obuhvaća 59 različitih projekata!

Osim toga, Fond za obnovu i razvoj Grada Vukovara povećava se za čak 50 posto, odnosno za 20 milijuna kuna!

ZA razvoj Grada Heroja!

Koordinator provedbe Programa obnove ministar Oleg Butković, inače i potpredsjednik HDZ-a, očekuje da će realizacija tih razvojnih projekata osigurati bolju prometnu povezanost, daljnje unaprjeđenje infrastrukture i gospodarstva te bolju kvalitetu života u Gradu Heroju.

Od 59 projekata, za cestovnu i željezničku infrastrukturu planira se njih 19, vrijednih oko 727 milijuna kuna, a za poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture njih 13, vrijednih 315.5 milijuna kuna.

Tijesna suradnja s Gradom Vukovarom

Jedan od projekata odnosi se na ulaganja u elektroenergetsku infrastrukturu, u iznosu pak od 50.5 milijuna kuna. Gospodarski i socijalni razvoj Vukovara obuhvaća 18 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, u iznosu od 143 milijuna kuna. Tu su i projekti regeneracije malih gradova na ratom pogođenim područjima od 85.6 milijuna kuna te Arheološkog parka Vučedol od 118 milijuna kuna.

- Ovaj veliki Program izrađen je u tijesnoj suradnji s Gradom Vukovarom - istaknuo je na sjednici predsjednik Vlade RH i HDZ-a Andrej Plenković.

Ekonomska revitalizacija

Ministrica regionalnog razvoja (i članica Predsjedništva HDZ-a) Gabrijela Žalac istaknula je da su ciljevi ekonomska revitalizacija Vukovara, zadržavanje postojećih i otvaranje novih radnih mjesta.

Žalac je objasnila da za planirane projekte nisu dovoljna sredstva koja su trenutačno odobrena kroz proračun u visini od 40 milijuna kuna, stoga se osiguravaju dodatna sredstva za Fond za obnovu i razvoj Vukovara jer Grad Heroj želi i treba još kvalitetnije pripremiti projekte za financiranje iz EU fondova.

Predsjednik Plenković najavio je da će u petak, 3. svibnja, posjetiti Vukovar, kada se obilježava Dan Grada.

Program predsjednika Plenkovića 3. svibnja u gradu heroju

  • 09:30 Odavanje počasti poginulim, nestalim, ubijenim i umrlim hrvatskim braniteljima Vukovara u Domovinskom ratu (Memorijalno groblje)
  • 10:00 Sveta misa (Crkva sv. Filipa i Jakova, Samostanska 5)
  • 11:00 Svečano otvorenje Franjevačkog muzeja Vukovar (Samostanska 5)
  • 12:00 Svečana sjednica Gradskog vijeća (Hrvatski dom Vukovar, Ul. Josipa Jurja Strossmayera 20)
  • 14:00 Obilazak Luke Vukovar & sastanak s direktorom Marijanom Kuprešakom
  • 14:30 Obilazak Studentskog doma „Leopold“ (Mirogojska 18)
  • 15:20 Obilazak Muzeja vučedolske kulture (Vučedol 252)
  • 16:00 Obilazak Vodotornja koji se rekonstruira u Memorijalno spomen-obilježje Domovinskog rata
A A A