Vijesti
21. 1. 2019.

Bosanski unitaristi majorizacijom Hrvata destabiliziraju BiH, a istodobno hrane srpske separatističke aspiracije!

Zamjenik predsjednika Mladeži HDZ-a Ivica Rakušić komentirao je za Dalmatinski portal gostovanje Željka Komšića u HTV-ovoj emisiji „Nedjeljom u 2“. Njegov osvrt prenosimo u cijelosti.

Pretvaranje Federacije u bošnjački entitet

Gostovanje Željka Komšića u emisiji „Nedjeljom u 2“ još jednom je ogolilo tzv. građansku opciju u BiH. Naime, riječ je o kvazi građanskoj politici koja služi kao alat daljnje unitarizacije Federacije BiH i njenog pretvaranja u de facto bošnjački entitet. Političko Sarajevo odbija shvatiti da majorizacijom Hrvata destabilizira Federaciju, a istodobno hrani separatističke aspiracije Banje Luke.

Već je odavno jasno: rješavanje hrvatskog nacionalnog pitanja jest conditio sine qua non relaksacije odnosa između Bošnjaka i Hrvata. Kako bi se to postiglo, neophodno je ispraviti nepravde koje su nastale derogiranjem Daytonskog sporazuma, a koje su omogućile brojnijem narodu u Federaciji nametanje hrvatskog člana Predsjedništva i trećine zastupnika u Domu naroda Federacije BiH.

Ustrajni angažman predsjednika Plenkovića

Republika Hrvatska je Ustavom i Daytonskim sporazumom obavezna brinuti za položaj Hrvata u BiH. Stoga je nužno permanentno artikulirati problem majorizacije Hrvata našim partnerima u Europskoj uniji i svijetu - upravo ono što predsjednik Plenković i radi na svim relevantnim međunarodnim skupovima.

Ako treba, tisuće puta ćemo upozoriti na neravnopravnost Hrvata u BiH!

Nemamo pravo umoriti se u borbi za opstojnost i ravnopravnost naših sunarodnjaka koji su obranili Bosnu i Hercegovinu te branili i Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu. Istinska ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda jedini je odgovor na unitarizam Sarajeva i separatizam Banje Luke.

Ilustracija: Dalmatinski portal

A A A