Vijesti
1. 2. 2019.

Izmjene zakona o državljanstvu: „Ovo je mali korak za Hrvatsku, ali veliki za hrvatsko iseljeništvo!“

Izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu pojednostavljuje se postupak i olakšava stjecanje državljanstva za naše sunarodnjake u inozemstvu te hrvatske iseljenike i njihove potomke - istaknuo je ministar unutarnjih poslova i međunarodni tajnik HDZ-a dr. sc. Davor Božinović kada je naša Vlada, na svojoj 131. sjednici, usvojila taj zakonski prijedlog.

- Na taj ćemo način valorizirati gospodarski, demografski, društveni i znanstveni potencijal u hrvatskom iseljeništvu. Afirmacija hrvatskog iseljeništva, ali i njihov što veći povratak u Domovinu, dio su programa i naše stranke i naše Vlade.

Obećano - ispunjeno! Novim zakonom pripadnici hrvatskog naroda izvan RH lakše će stjecati naše državljanstvo!

Poruka da su im vrata otvorena

Tijekom jučerašnje saborske rasprave, zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić naglasio je da izmjenama Zakona o hrvatskom državljanstvu „šaljemo poruku iseljenicima da su im vrata otvorena i da im pružamo ruku za povratak i investiranje u Domovinu“:

- Ovo je mali korak za Hrvatsku, ali veliki za hrvatsko iseljeništvo!

Naš zastupnik Davor Ivo Stier kazao je da zakonski prijedlog, koji nekima izgleda kao preveliki stupanj liberalizacije postupka dobivanja državljanstva, treba promatrati iz perspektive potencijala hrvatskog iseljeništva i u kontekstu negativnih demografskih trendova u Hrvatskoj, a Ivan Šuker je pak dodao „i u kontekstu 65.000 radnih dozvola odobrenih u ovoj godini“.

A A A