Vijesti
7. 2. 2019.

EPP-ov gospodarski program: 5 milijuna novih radnih mjesta u 5 godina novog mandata!

Naše tri eurozastupnice - voditeljica HDZ-ove delegacije u Europskom parlamentu Dubravka Šuica, potpredsjednica HDZ-a Ivana Maletić i Željana Zovko - sudjeluju na trodnevnoj sjednici proširenog Predsjedništva Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu.

Sjednica ce se pod predsjedanjem Manfreda Webera (bavarski CSU), „spitzenkandidata“ naše narodnjačko-demokršćanske političke obitelji desnog centra, održava od 6. do 8. veljače u Ateni.

Na sjednici, između ostalih, sudjeluju i povjerenik Europske komisije za migracije, unutarnje poslove i građanstvo Dimitris Avramopoulos, predsjednik Europskog parlamenta Antonio Tajani, predsjednik stranke Partido Popular Pablo Casado te glavni urednik The Timesa Simon Nixon.

Politička skupština EPP-a - Pripreme za novu pobjedu na europskim izborima!

Nova radna mjesta

Nezaposlenost mladih i stvaranje novih radnih mjesta glavna je tema u Ateni. Uoči nadolazećih europskih izbora 26. svibnju, EPP Grupa ima jasan cilj: stvoriti 5 milijuna novih radnih mjesta u novome petogodišnjem mandatu! Kako bi se to postiglo, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i, čvrsto smo uvjereni, budući predsjednik Europske komisije Manfred Weber u grčkome glavnom gradu predstavlja gospodarski program za stvaranje novih radnih mjesta - temeljen na inovacijama, ambicioznim trgovinskim sporazumima, ulaganjima u infrastrukturu i snažnoj socijalno-tržišnoj ekonomiji.

Rasprava u Ateni održava se kroz 3 panela na kojima o programu zapošljavanja izlažu, među ostalima, potpredsjednica Kluba EPP-a Francoise Grosettete, Google-ov stručnjak za javne politike Diego Ciulli, futurolog u Daimler AG Alexander Mankowsky, dok o investicijskom planu za Europsku uniju govore potpredsjednica AT&T Margaret Peterlin te suosnivač Upstreama Marco Veremis.

Ulaganje u inovacije i vještine

Eurozastupnica Dubravka Šuica izrazila je zadovoljstvo raspravama u Ateni, s posebnim naglaskom na zaposlenost mladih.

- Činjenica je da EU ekonomija raste već 5 godina uzastopno, ali još uvijek su mladi najugroženiji kad je radno mjesto u pitanju. Plan za novo mandatno razdoblje je 5 milijuna radnih mjesta jer Europska unija nikako ne može dopustiti da se gube talenti, a samim time i budućnost. Stvorit ćemo nova radna mjesta produbljivanjem jedinstvenog tržišta i ulaganjem u inovacije i vještine, ali i graditi infrastrukturu za 21. stoljeće. Radimo i na otvaranju novih tržišta za naše tvrtke sklapanjem novih trgovačkih ugovora.

Za razliku od socijalista koji prosperitet grade na zaduživanju ili od populista koji uvijek glasaju protiv investicija, mi ulažemo u digitalizaciju, inovacije, nove vještine, a samim time i u nova radna mjesta! - zaključila je Šuica.

Tehnologija kao pomoć i podrška

Europarlamentarka Ivana Maletić istaknula je važnost umjetne inteligencije i razvoja tehnologije za stvaranje novih i modernih radnih mjesta.

- Umjetna inteligencija nije budućnost, nego je već vidljiva u našem svakodnevnom životu, od programa za prevođenje i prepoznavanje glasa do autonomnih automobila i pametnih kuća. Iako tehnološka rješenja olakšavaju život, poboljšavaju kvalitetu i podižu produktivnost, strah je i dalje prisutan. Jedini način za prilagodbu sadašnjosti i budućnosti jesu novi oblici edukacije i razvoj novih znanja i vještina. Tehnologija treba biti pomoć i podrška ljudima, automatizirane poslove preuzimaju strojevi što ljudima daje više prostora za kreativne i kognitivne aktivnosti. Ljudi trebaju ostati ljudi, poštovati i vjerovati u život, raditi, osmišljavati i usmjeravati svoju budućnost zajedno koristeći svu novu i modernu tehnologiju.

Danas obrazujemo mlade za poslove - dodala je Maletić - koje ne možemo ni zamisliti, trebamo ih naučiti kako se koristiti ogromnom količinom informacija i tehnologijom.

- Za 5 milijuna novih i modernih radnih mjesta pripremili smo, najveći do sad, program investicija - novi InvestEU, otvaranje fondova venture kapitala, udvostručujemo ulaganja u znanost, istraživanje i inovacije u programu Horizon te posebno ulaganja u programe edukacije i razmjena znanja mladih kroz Erasmus+.

Doprinos vanjske politike

Naša članica Europskog parlamenta Željana Zovko naglasila je pak ulogu vanjske politike u stvaranju novih radnih mjesta.

- Cilj mog zalaganja u protekle dvije godine u svim izvješćima na kojima sam radila u Odboru za vanjske poslove i u Odboru za razvoj bio je naglasiti važnost i potrebu za jačom i agresivnijom vanjskom politikom EU, kao najvećeg kontributora vanjske pomoći, u cilju zadržavanja mladih i ostvarivanju novih radnih mjesta, gdje sam pozivala na bolju koordinaciju financijskih instrumenata EU-a s instrumentima međunarodnih razvojnih institucija, te kroz Program „Obzor Europa“ u kojem sam naglasila važnost uloge istraživanja i inovacija u rješavanju društvenih i ekonomskih izazova u zemljama u razvoju.

A A A