Vijesti
16. 2. 2019.

Bavarski premijer dolazi u RH! Lockheed Martin & Saab! Paneli s Poroshenkom & Weberom! Iohannis & Haradinaj!

Drugog dana Münchenske sigurnosne konferencije (MSC 2019), predsjednik Plenković imao je uistinu bogatu i sadržajnu „bilateralu“.

Tako je na sastanku s predsjednikom Vlade Savezne pokrajine Bavarske Markusom Söderom dogovoren njegov posjet Zagrebu početkom svibnja i potvrđen nastavak dosadašnje odlične suradnje.

Prijatelji kohezije

Na sastanku pak s povjerenikom Europske komisije za proračun i ljudske resurse Güntherom Oettingerom predsjednik Plenković dodatno je potvrdio i naglasio stajalište Republike Hrvatske da se u idućem Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije moraju zadržati adekvatna sredstva za koheziju, poljoprivredu i ravnomjerni razvoj.

„Prijatelji kohezije“ iz Bratislave: Protiv rezanja sredstava za smanjivanje razlika između zemalja EU-a!

Iohannis, Đukanović, Haradinaj…

Tijekom dana predsjednik Vlade RH i HDZ-a održao je još niz bilateralnih sastanaka, o čemu je promptno obavještavao javnost putem svog Twittera: kosovski premijer Ramush Haradinaj („o odnosima Hrvatske i Kosova te situaciji u jugoistočnoj Europi“); glavni pregovarač Europske unije za Brexit Michel Barnier; predsjednik Rumunjske Klaus Iohannis („o jačanju bilateralnih odnosa dviju država i suradnji u okviru Tria zemalja predsjedateljica Vijećem EU-a“); predsjednik Kluba zastupnika Europske pučke stranke u Europskom parlamentu (i spitzenkandidat EPP-a) Manfred Weber („o aktualnim europskim temama i EU izborima“), crnogorski predsjednik Milo Đukanović („o daljnoj političkoj i gospodarskoj suradnji Hrvatske i Crne Gore“).

Lockheed Martin & Saab

Na marginama MSC-a 2019 razgovarao je i s predstavnicima proizvođača borbenih zrakoplova -američki Lockheed Martin & švedski Saab - a konferencija je bila dobra prigoda i za niz neformalnih susreta (Merkel, Kličko, Porošenko, Nancy Pelosi, Borissov…), o čemu zorno svjedoči mozaična ilustracija unutar ovog članka.

Ostajemo privrženi modernizaciji Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva! - poručio je predsjednik Plenković.

Paneli „Budućnost Europe“ & "Sigurnost u istočnoj Europi“

Tijekom dana, Plenković je u sklopu 55. Münchenske sigurnosne konferencije sudjelovao u dva panela: u prvom, na temi „Budućnost Europe (Brexit)“, govorio je zajedno s Michelom Barnierom, a u drugom, o "Sigurnosti u istočnoj Europi", s njim su bili ukrajinski predsjednik Petro Oleksiyovych Poroshenko, gruzijski premijer Mamuka Bakhtadze, glavni tajnik OSCE-a (Organization for Security and Co-operation in Europe) Thomas Greminger, Manfred Weber & američki politički analitičar Ian Bremmer.

Brexit loš i za UK i EU, Hrvatskoj najvažnije da dođe do uređenog izlaska UK iz EU-a

A A A